Αγρότες: Μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη πίσω στα μπλόκα – Στο «τραπέζι» η κάθοδος στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αμηχανία επικρατεί από χτες το απόγευμα στην κυβέρνηση μετά το «άκυρο» που έριξαν οι αγρότες στα «ελλίπη» όπως τα χαρακτηρίζουν μέτρα, που άκουσαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση είναι ειλημμένη για τους αγρότες. Και αυτή περιλαμβάνει μπλόκα σε Εθνικές Οδούς καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα. 

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το μπλόκο της Λάρισας αλλά και σε αυτό αναμένεται να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ως αντίδραση στα ελλιπή μέτρα στήριξης που άκουσαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση χτες, προσπάθησε να φανεί διαλλακτικός, ανοιχτός σε συζήτηση χωρίς ωστόσο να αφήσει περιθώρια για πολλά – πολλά. Και αυτό φάνηκε και από την φράση του για «σφιχτά δημοσιονομικά περιθώρια» αλλά και για μέτρα «που δεν θέλει να διαταράξουν την κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι αγρότες κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβουν με τα τρακτέρ του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε Εθνικές Οδούς με νέα πολύωρα μπλόκα, ζητώντας με αυτόν το τρόπο μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης του κλάδου.

«Διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί» 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τόνισε ότι οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι αγρότες στα μπλόκα και ότι δεν έχουν χαρακτήρα «take it, or leave it». Ταυτόχρονα, ωστόσο, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που αγρότες προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών, η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει «την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». «Πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως λένε, η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. το κόστος επιβαρύνει τους παρόχους) είναι «δίκαιη» προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχει πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν), κι ενώ πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν ακόμα τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους, καθώς αυτοί θα καλυφθούν από το κράτος, μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όσον αφορά στο δεύτερο βασικό αίτημα, για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι το μέτρο – το οποίο θα ισχύσει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – θα νομοθετηθεί και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα από το 2025. 

Είναι προφανές ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με τους αγρότες, καθώς, αφενός αποτελούν μία ακόμα εστία έντασης, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τις αντιδράσεις των φοιτητών για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και αφετέρου και σημαντικότερο, πρόκειται για μία κατηγορία ψηφοφόρων που σε σημαντικό βαθμό είχε στηρίξει τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν σαφέστατα να εννοηθεί ότι αν επιλέξουν να μεταβάλουν στάση και να προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών και κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, θα αλλάξει και η στάση της κυβέρνησης.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μερικές (όχι και πολύ) βιαστικές παρατηρήσεις για την επίθεση του Ιράν

*Του Γιώργου Τσιάρα - Είναι απομεσήμερο της Κυριακής και,...

Πέθανε ο σπουδαίος μας ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Θλίψη έχει σκορπίσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα η είδηση του...

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να μην δώσει ο λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της Ν.Δ.

Τα Μέγαρα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος...
Διαφήμιση