Απεργιακός ξεσηκωμός / Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία – Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία!

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία – ΕΞΩ η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία!»: Κάτω από αυτές τις ζωτικές διεκδικήσεις συνενώνονται δεκάδες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με τα συνδικάτα να καλούν τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές τους, ενώ σημαίνουν απεργιακό ξεσηκωμό σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Σε εξέλιξη είναι άλλωστε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων πρωτοβουλιών διεκδίκησης ενόψει της μεγάλης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη, κόντρα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, θέτοντας στο επίκεντρο την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, τις αυξήσεις στους μισθούς, την κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων, το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Μια δραστηριότητα που δίνει μαχητική και διεκδικητική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας, στους καθηλωμένους μισθούς και στο ξήλωμα δικαιωμάτων, στη διάλυση του όποιου σταθερού εργάσιμου χρόνου μέσα από απανωτές αντεργατικές ρυθμίσεις.

Τα συνδικάτα οργανώνουν επίσης την πάλη ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και στη στήριξη του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ. Εξάλλου, οι πολεμικές δαπάνες που αυξάνονται, η αποστολή ελληνικών φρεγατών σε επιχειρήσεις στα πολεμικά μέτωπα και η μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟική βάση είναι η άλλη όψη της πολιτικής που ποδοπατά τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα οργανώνουν τις διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν Υγεία, με την πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη, κόντρα στην εγκληματική πολιτική της επιχειρηματικής δράσης.

Ξεχωρίζουν ακόμα οι διεκδικήσεις για τα σχολεία, κόντρα στα «λουκέτα» και την υποβάθμιση, με τη ΔΟΕ να προσανατολίζεται σε απεργία επίσης μέσα στον Οκτώβρη.

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 12μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

«Στην αδιαλλαξία των εφοπλιστών θα απαντήσουμε με τον ανυποχώρητο αγώνα μας», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση. Καταγγέλλουν την αδιαλλαξία των εφοπλιστών, που απέρριψαν το αίτημα για αυξήσεις 12% το 2025 και αντιπρότειναν προκλητικά «αυξήσεις» – κοροϊδία της τάξης του 3%. Σχολιάζουν επίσης τα επιχειρήματα του ΣΕΕΝ για το «αβέβαιο μέλλον» των πλοίων λόγω της προσαρμογής στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, και υπενθυμίζουν ότι την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές …ανησυχούν, «εκατομμύρια ευρώ πηγαινοέρχονται από τις αγοραπωλησίες πλοίων», «γεμίζουν τα ταμεία τους με 150 εκατομμύρια τον χρόνο από τη χρηματοδότηση για τις άγονες γραμμές», ενώ προετοιμάζονται νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» μέσω του προγράμματος «Νέαρχος». «Ολο αυτό το ζεστό χρήμα προστίθεται στα διαχρονικά προνόμια και τις επιδοτήσεις των εφοπλιστικών εταιρειών», σημειώνουν.

Τα σωματεία διεκδικούν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, στη βάση των κλαδικών αιτημάτων που κατέθεσαν τα σωματεία, με ουσιαστικές αυξήσεις 12%. Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Κατάργηση του ν. 4150/14, υποχρεωτική δρομολόγηση ταχυπλόων τουλάχιστον 7 μήνες τον χρόνο. Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.

Απεργούν για νέα κλαδική ΣΣΕ στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές. Σε ανακοίνωσή της για τη διπλή απεργιακή μάχη, στις 6 και στις 20 Νοέμβρη, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

«Το μεροκάματο δεν φτάνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες, εξανεμίζεται από την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις, τις ακριβές ανάγκες στέγασης, το μεγάλο κόστος σπουδών των παιδιών μας. Το ένσημο κάθε μήνα πετσοκόβεται για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστές. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κάνει “αβάντα” στη μεγαλοεργοδοσία, αρνείται προκλητικά να δώσει σε χιλιάδες οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα, κλείνει τα μάτια στο κλέψιμο της Ασφάλισης ενώ ακόμα και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ μαρτυρούν το μέγεθος της κλοπής. Στους χώρους δουλειάς επικρατεί ένας ακήρυχτος πόλεμος, με νεκρούς και σακατεμένους, συνέπεια της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας, ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

«Ως εδώ! Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή. Το “τζάμπα” τελείωσε! Ο ιδρώτας μας, η δουλειά μας πρέπει να πληρωθούν. Με υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα διασφαλίζουν τα κατώτατα μεροκάματα των οικοδόμων, το κατώτατο ένσημο για όλους», ξεκαθαρίζει.

Διεκδικεί: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους οικοδόμους. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 54 ευρώ, βοηθού 57 ευρώ, τεχνίτη 60 ευρώ. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Προστασία από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Στους διανομείς και στη «βιομηχανία του Τουρισμού»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 11 Οκτώβρη οι διανομείς σε μια σειρά πόλεις. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στην «e-food» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων, το Σωματείο Διανομέων – Ταχυμεταφορών Βόλου, το Σωματείο Διανομέων – Ταχυμεταφορέων – Ντελιβεράδων Μεσσηνίας. Την ίδια μέρα απεργούν και οι διανομείς της «Wolt» στην Αθήνα, δίνοντας συνέχεια στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα γίνουν συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 6 μ.μ., με αφετηρία τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες των διανομέων και καλεί σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή οι διανομείς της «Wolt», μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, προχώρησαν σε νέες στάσεις εργασίας και μοτοπορείες στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας. Την Παρασκευή βρέθηκαν στο Μενίδι, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων στο σημείο όπου σκοτώθηκε 53χρονος μετανάστης διανομέας, απαιτώντας μέτρα προστασίας.

Το Σάββατο οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν σε αποθήκες της «Wolt Market», με τις παραγγελίες να παραμένουν στις σακούλες χωρίς να μπορούν να παραδοθούν. «Τέσσερις ώρες χασούρας για την εταιρεία, τέσσερις ώρες κέρδος για το δίκιο των αιτημάτων μας» ήταν το μήνυμα που έστειλαν. Την Κυριακή, τρίτη συνεχόμενη μέρα κινητοποιήσεων, οι διανομείς και το Συνδικάτο συμπεριέλαβαν στις στάσεις της κινητοποίησης το κατάστημα της αλυσίδας «McDonald’s» στη Λένορμαν, απευθύνοντας στους συναδέλφους τους κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα.

Και ο κλάδος του Τουρισμού – Επισιτισμού απεργεί στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην κλαδική και στην πανεργατική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου – 8ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά.

Απεργούν κλάδοι και χώροι δουλειάς

Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς να πυκνώνουν και με κορύφωση την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, μέχρι στιγμής απεργούν:

— Στις 11 Οκτώβρη οι διανομείς της «Wolt» και της «e-food»

— Στις 17 Οκτώβρη οι υγειονομικοί

— Στις 22 και 23 Οκτώβρη οι ναυτεργάτες

— Στις 23 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία

— Στις 6 Νοέμβρη οι οικοδόμοι

ΠΗΓΗ: 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

Με εμπόλεμη ζώνη συνεχίζει να μοιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση...

Νίκος Πλακιάς κατά Μητσοτάκη: Οι αποκρατικοποιήσεις η αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη

Κόλαφος για το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι αποκρατικοποιήσεις κάνουν...

Το μισογεμάτο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ

*Της Αγγελικής Σπανού - Φόβος για μεγάλη αποχή την...
Διαφήμιση