ΣΥΡΙΖΑ: Θα είναι τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης υποψήφιος;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Νίκου Παπαδημητρίου –

Στο ερώτημα που είχαμε αντιμετωπίσει σε ένα αρκετά πρώιμο στάδιο της διελκυστίνδας μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των «87» κυρίως, αν δηλαδή θα έφταναν όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο, σε αυτό ακριβώς το ερώτημα έχουμε επιστρέψει σήμερα. Με τη διαφορά ότι εκείνοι που τώρα βλέπουν την πιθανότητα να μην είναι παρόντες στο συνέδριο είναι οι «κασσελίστας». Αιτία, τα συνεχή… φάουλ του Στ. Κασσελάκη που δυναμιτίζουν το κλίμα, σύμφωνα με τη μομφή που του προσάπτουν οι αντίπαλοί του, με το στρατόπεδο του τ. προέδρου να απαντά κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της νέας πλειοψηφίας.

Το κλειδί της υπόθεσης Κασσελάκη -αν με άλλα λόγια θα πάρει το χρίσμα ή όχι- βρίσκεται στην τρίτη προϋπόθεση που έχει θέσει η Κεντρική Επιτροπή περί σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Τον όρο αυτό υπενθύμισε στη συνεδρίαση η Ολγα Γεροβασίλη σημειωτέον, που είπε συγκεκριμένα ότι «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και Πόθεν Εσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Και όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά για ένα άλλο κόμμα».

Κατά τη σαββατιάτικη Κ.Ε., στο κεφάλαιο των συλλογικών αποφάσεων προστέθηκε άλλη μία που αφορά τη συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Η εν λόγω τροπολογία –προϊόν συνεργασίας των Θανάση Θεοχαρόπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουλέκου– έρχεται να αντικρούσει θέσεις που έχει διατυπώσει ο αποπεμφθείς πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος. Η τροπολογία καταλήγει δε με την επισήμανση «προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι… καυτή για την Πολιτική Γραμματεία, δεδομένου ότι θα πάρει ανά χείρας τους φακέλους των έως τώρα υποψηφίων. Θα εξετάσει, έτσι, αν όλοι έχουν 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε., ενώ θα αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα το Πόθεν Εσχες ενός εκάστου υποψηφίου. Κάποιοι εξεπλάγησαν από τις 32 υπογραφές που συγκέντρωσε και κατέθεσε ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ και ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε 34.

Κάπου εδώ, όμως, άρχισαν τα… φάλτσα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Εν πρώτοις γιατί δεν πήγε ο ίδιος να τις καταθέσει, όπως είχε δικαίωμα, μολονότι δεν είναι μέλος της Κ.Ε. πια. Αντιθέτως, εξουσιοδότησε τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη να τις καταθέσει. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Χαρακτηριστικά, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, στη δική του ομιλία, έκανε λόγο για… «μισή υποψηφιότητα του πρώην προέδρου». Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, υπάρχουν 87 ονόματα στελεχών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, χωρίς όμως τις υπογραφές τους. Συγχρόνως δε ο Τρ. Αλεξιάδης έριξε και δύο… βόμβες. Πρώτον, ρώτησε τη Ράνια Σβίγκου αν έχει διαπιστωθεί αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων του κόμματος ταυτόχρονα με την αποχώρηση του τ. προέδρου. Ούτε η γραμματέας του κόμματος, αλλά ούτε και οι «κασσελίστας» απάντησαν. Και, δεύτερον, κάποια από τα άτομα που ήταν στη συγκέντρωση Κασσελάκη στην Αρτέμιδα ήταν και στη Σαλαμίνα!

Δεν ήταν, πάντως, οι μοναδικές… βόμβες, καθώς ο Θέμης Μουμουλίδης ζήτησε με επιστολή του την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Επικαλείται δηλώσεις και θέσεις του αποπεμφθέντος προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ («πέμπτη φάλαγγα», αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, προσωπικό δάνειο για «Αυγή» και «Κόκκινο»), όπως και σε θέματα της επικαιρότητας (αμοιβές εργαζομένων με stock options, «κρατίδιο» το ψευδοκράτος, «σύγχρονη Ιερά Συμμαχία» το ΝΑΤΟ). Η κριτική του Θ. Μουμουλίδη περιλαμβάνει, επίσης, την υπερπροβολή του lifestyle και την αγορά της πολυτελούς οικίας στο Κολωνάκι. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι δύο βασικοί αντίπαλοί του, οι κ. Φάμελλος και Πολάκης, θέλουν να είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

«Αστεγο» συνέδριο

Η αλήθεια είναι ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. μύριζε μπαρούτι πριν καν ξεκινήσει, αφού σε έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ. δύο ώρες πριν συνομολογήθηκε ότι κατέστη αδύνατο να βρεθεί χώρος που θα φιλοξενήσει τους χιλιάδες συνέδρους. Ως εκ τούτου, η αναβολή του συνεδρίου κατά μία εβδομάδα κατέστη αναπόφευκτη. Αλλά, και πάλι, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, γιατί φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε ένα συνέδριο στο οποίο ενδεχομένως μόνον οι σύνεδροι του Λεκανοπεδίου θα έχουν φυσική παρουσία και οι άλλοι όχι.

Ολα αυτά φυσικά -την ώρα, μάλιστα, που αποφασίστηκαν- προκάλεσαν την έκρηξη του στρατοπέδου του τ. προέδρου, που βλέπει σχέδιο αποκλεισμού κασσελακικών συνέδρων ή και φίλων. Το ζήτημα το έθεσε ευθέως η Θεοδώρα Τζάκρη: «Σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) το πρωί σας άκουσα με τα αυτιά μου να λέτε στην Π.Γ. ότι δεν έχετε αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους και ούτε θέλετε να βρείτε γιατί θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στη φωνή του λαού». Αλλά και πηγές από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη σχολίαζαν, μετά το πέρας της συνεδρίασης, πως «ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές τού χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Οσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή».

Φάμελλος – Πολάκης

Τους τόνους αρχίζει να ανεβάζει, όμως, και ο Σωκράτης Φάμελλος. Από το βήμα της Κ.Ε. στηλίτευσε την τελευταία δήλωση του τ. προέδρου, γιατί προκαλεί, όπως υποστήριξε, «νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρέσει, ένα άλλο κόμμα θέλει. Με άλλες αρχές, άλλη ταυτότητα, άλλο όνομα, όπως απέδειξε και η πρότασή του για το καταστατικό». Εξάλλου, «η διαπλοκή είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι ατάκα για να μπει σε ένα βίντεο». Από τη δική του πλευρά, ο Παύλος Πολάκης επιμένει στην προγραμματική αντιπαράθεση. «Ελάτε να μετρηθούμε στα ίσια με ιδέες, προτάσεις, προγράμματα και οράματα! Δεν γουστάρω ούτε την ίντριγκα των εκκαθαρίσεων, ούτε το έργο “ελεήστε τον Βασιλάκη Καΐλα” που προσπαθεί να παίξει ο πρώην, γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο!».

Απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό, ο τ. πρόεδρος επέμεινε στην επικοινωνία με τους πολίτες. Σειρά είχε χθες το Ηράκλειο Αττικής. «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στην πολυπληθέστερη, ώς τώρα, συγκέντρωση. «Εσείς θα είστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ», τους απαντούσε εκείνος. Μαζί του ήταν και οι Θ. Τζάκρη, Ρ. Χρηστίδου, Θ. Μωραΐτης, Θ. Οικονόμου κ.ά.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εγκληματίες! Ανελέητοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ σε Γάζα, Βηρυτό και Συρία

Νέους ανελέητους βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο, που προκαλούν «λουτρά...

Λάρισα: 25χρονη νεκρή σε εργατικό δυστύχημα μέσα σε εκκοκκιστήριο

Τραγωδία σήμερα Δευτέρα (7/10) τα ξημερώματα στη Λάρισα. Μια 25χρονη έχασε τη...

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: «Μάχη» Ανδρουλάκη και Δούκα στον β’ γύρο – Τα τελικά αποτελέσματα

Το δίδυμο Νίκος Ανδρουλάκης – Χάρης Δούκας θα κονταροχτυπηθεί την ερχόμενη...

Φουντώνει το «κύμα» αμφισβήτησης κατά του Μητσοτάκη μέσα στη Νέα Δημοκρατία

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Σε γκρίζο φόντο έσβησε τα...
Διαφήμιση