Ψυχρολουσία στους αγρότες – Τους καλούν να επιστρέψουν 50 εκατ. € λόγω λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το χέρι στην τσέπη εξαιτίας λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να βάλουν περίπου 200.000 αγρότες, καθώς πρέπει να επιστρέψουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις λάθος πληρωμές κατά την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2022, με τους αγρότες να πληρώνουν το μάρμαρο.

Οι αγρότες ενημερώθηκαν με ειδοποιήσεις που τους ζητούν να καταθέσουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά έως τις 29 Οκτωβρίου, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στους κόλπους των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το λάθος προέκυψε επειδή ο τεχνικός σύμβουλος χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων του 2021 αντί του 2022, οδηγώντας σε εσφαλμένες πληρωμές.

Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι καθώς πρέπει να επιστρέψουν χρήματα για ένα λάθος που δεν ήταν δικό τους, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εν αναμονή της καταβολής των φετινών ενισχύσεων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι «το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επαναυπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

Σύμφωνα με το agrotypos.gr, το θέµα προέκυψε στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το παραπάνω ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη εντοπίσει το σχετικό πρόβληµα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ειδοποιητήρια που έστειλε ζητά να κατατεθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέν τα ποσά, έως 29 Οκτωβρίου του 2024, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην συνέχεια να σταλεί αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανήκει η εκμετάλλευση.

Οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις έγγραφες παρατηρήσεις τους στην εφαρμογή, στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία στριμώχνει τον Κασσελάκη – 3 κινήσεις που περιορίζουν τους ελιγμούς του

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Αυστηρούς όρους συμμετοχής στη διαδικασία...

Η μείωση των εισφορών φέρνει ζημιά σε ΕΦΚΑ και Δημόσια Υγεία – Κέρδη μόνο για τους εργοδότες

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Κατά μισό δισεκατομμύριο θα μειωθούν...

Μέρα εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά η διαδικασία

Άνοιξαν στις 7:00 π.μ. της Κυριακής οι κάλπες για...

Αχτσιόγλου: “Η πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την απόφαση της αποχώρησής μας”

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στα...
Διαφήμιση