Η μείωση των εισφορών φέρνει ζημιά σε ΕΦΚΑ και Δημόσια Υγεία – Κέρδη μόνο για τους εργοδότες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου –

Κατά μισό δισεκατομμύριο θα μειωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ το 2025, σε μια περίοδο που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των νέων συνταξιοδοτήσεων, καθώς οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης προεξοφλούν νέα αύξηση των ορίων ηλικίας την επόμενη διετία και σπεύδουν προς την έξοδο.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) κατά μία μονάδα από το 2025 στέλνει αυτή τη φορά τον λογαριασμό στα ασφαλιστικά ταμεία, και μάλιστα η συγκεκριμένη μείωση εσόδων θα πλήξει τον κλάδο της Υγείας, που πιέζεται και από την αύξηση μιας σειράς φαρμάκων.

Αυξημένες δαπάνες, μειωμένα έσοδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 οι συνολικές δαπάνες του ΕΦΚΑ ήταν της τάξης των 29,027 δισ. ευρώ για κύριες συντάξεις, αυξημένες τουλάχιστον κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 28,450 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί. Για το 2025 υπολογίζεται πως οι δαπάνες θα αυξηθούν υπέρμετρα, καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται πως θα ξεπεράσουν τις 250.000 και θα είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, που έφταναν ή ξεπερνούσαν ελάχιστα τις 200.000.

Τι σημαίνει όμως για τον ΕΦΚΑ και τον κλάδο Υγείας η μείωση των εισφορών κατά μία μονάδα; Κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων (για τον ΕΦΚΑ την επόμενη χρονιά), η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα, οι διαδοχικές μειώσεις των εισφορών, κυρίως για τους εργοδότες, που προηγήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνολικά κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί «να συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες», όπως σημειώνει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου, ωστόσο συσσώρευσε μεγάλες απώλειες εσόδων, κυρίως στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με αποτέλεσμα να μειωθούν οι παροχές προς τους άνεργους, ενώ το επίδομα ανεργίας παρέμεινε καθηλωμένο στα 509 ευρώ. Επίσης, με τον νέο σχεδιασμό που αναμένεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Η αλήθεια είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες (πάνω από 2 δισ. μειωμένα έσοδα) που έγινε τα προηγούμενα χρόνια προήλθε κατά κύριο λόγο από τις λεγόμενες μη ανταποδοτικές εισφορές που εισπράττονται και διατίθενται για κατάρτιση, στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές εργατικής εστίας, καθώς και από την εισφορά ανεργίας.

Μεγάλα κέρδη μόνο για τους εργοδότες

Η εφαρμογή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2025 με μείωση 0,5% από τις εισφορές των εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου Υγείας, με καθαρό κόστος 440 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική μείωση των εισφορών θα φτάσει τις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%). Το μπαράζ των μειώσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2027 αναφέρει ότι θα ακολουθήσει επιπλέον μείωση της τάξης του 0,5% προκειμένου η σωρευτική μείωση να ανέλθει σε 5,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ελάφρυνση των εργοδοτών θα είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή περίπου 705,96 ευρώ καθαρά, μετά τη μείωση θα δει τον μισθό του να αυξάνεται στα 709,20 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή περίπου 3,24 ευρώ τον μήνα. Αντιθέτως, ο εργοδότης του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος σήμερα καταβάλλει σε μηνιαία βάση 300 ευρώ εργοδοτική εισφορά, θα «πέσει» στα 291, κερδίζοντας περίπου 9 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, ένας εργαζόμενος που σήμερα λαμβάνει 950 ευρώ μεικτά, δηλαδή 786,59 καθαρά, μετά τη μείωση θα δει τον μισθό του να ανεβαίνει στα 790,30. Κερδίζει λοιπόν επιπλέον 3,71 ευρώ τον μήνα. Από την πλευρά του, ο εργοδότης, που σήμερα καταβάλλει για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο 343,52 ευρώ τον μήνα σε εισφορές, θα δει μείωση 10,45 ευρώ μηνιαίως, καθώς το ποσό των εισφορών πέφτει στα 333,07 ευρώ ανά μήνα.

Σήμερα το σύνολο των εισφορών αγγίζει το 36,16% επί του μισθού του εργαζομένου. Από την 1η Ιανουαρίου το ποσοστό πέφτει στο 35,66%, ενώ το 2027 αναμένεται να ψαλιδιστεί ακόμη 0,5%, ώστε να φτάσει στο 34,66%. Οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται σήμερα σε 22,29% και θα μειωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων, από 13,87%, θα διαμορφωθούν στο 13,37%.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία στριμώχνει τον Κασσελάκη – 3 κινήσεις που περιορίζουν τους ελιγμούς του

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Αυστηρούς όρους συμμετοχής στη διαδικασία...

Μέρα εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά η διαδικασία

Άνοιξαν στις 7:00 π.μ. της Κυριακής οι κάλπες για...

Αχτσιόγλου: “Η πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την απόφαση της αποχώρησής μας”

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στα...

Γάζα: Το κράτος-δολοφόνος βομβάρδισε τζαμί και σχολείο με άμαχους – Πάνω από 24 οι νεκροί

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν άλλες δύο βάναυσες σφαγές...
Διαφήμιση