Φεστιβάλ «ΚΝΕ-Οδηγητή»: 50 χρόνια δράσεις, μουσική, πολιτισμός

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Kι όμως έγινε 50! Κι όμως από ένα κόμμα που ήταν στην παρανομία, που δεν σταμάτησε τους αγώνες, με χιλιάδες μέλη, με τα όσα έκανε και τα όσα δεν έκανε, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ συνεχίζουν εδώ και 50 χρόνια να διοργανώνουν το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή δίχως σταματημό.

Παρά τα δεκάδες προβλήματα ειδικά στις αρχές του, καθώς τα χρόνια ήταν ακόμα πολύ άγρια, το φεστιβάλ όχι μόνο «άντεξε» αλλά μεγάλωσε και ξεκινάει σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις μέρες την επετειακή του διοργάνωση στο πάρκο Τρίτση. Εμείς γυρίσαμε λίγο πίσω τον χρόνο, στο 1976, μέσα από τις αναμνήσεις της ζωγράφου και χαράκτριας Εύας Μελά (μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ) αλλά και στο τώρα, όπου ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, μας περιγράφει τη δική του αίσθηση. Τόσες γενιές, ένα φεστιβάλ:

Εύα Μελά

«Ηταν Σεπτέμβρης του 1976 όταν βρέθηκα τυχαία στο δεύτερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καισαριανή», μας λέει η κ. Μελά. «Ολα κόκκινα: οι σημαίες, τα πανιά στις περιφράξεις, τα μαντίλια στα κεφάλια για τον ήλιο. Η γειτονιά στο πόδι. Εφταναν από τα χαμηλά σπίτια γυναίκες με φαγητά. Και ο αναστεναγμός ανακούφισης και προσμονής της «Μικρής Μόσχας» (έτσι λέγανε την Καισαριανή) έφτανε στην Αθήνα παντού! Ομαδικότητα, οργάνωση, κέφι. Ζήλεψα… Το 1ο Φεστιβάλ είχε γίνει στου Ζωγράφου το 1975. Ενα μεγάλο πολιτικό γεγονός ύστερα από 30 χρόνια παρανομίας και διώξεων, που θα πρόβαλλε τα πολιτικά ζητήματα, τους αγώνες και θα απαντούσε στον κυρίαρχο πολιτισμό της υποκουλτούρας και του κοσμοπολιτισμού. Που θα πρόβαλλε τον αληθινά λαϊκό πολιτισμό. Αυτόν που δημιουργούν οι λαοί, οι εργαζόμενοι, οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες. Είχα την τύχη να συμμετέχω για πολλά χρόνια στην εικαστική διαμόρφωση του χώρου. Σχεδιάσαμε ομαδικά, εκατοντάδες ζωγραφιστά γιγαντοπανό, στο χέρι όλα. Οσοι ζήσαμε την προετοιμασία του φεστιβάλ κρατάμε ένα μοναδικό συναίσθημα: Συλλογικά να φτάνουμε στο σχεδόν ακατόρθωτο, με ό,τι μέσα και να διαθέτουμε. Να ξεπερνάμε τις δυνάμεις μας, να ξεπερνάμε την κούραση, να μη μετράει ο προσωπικός χρόνος. Να μετράει μόνο ο στόχος. Να δημιουργείται ένα απέραντο εργοτάξιο όπου όλοι γίνονται ένα. Και που όλα έχουν ίση αξία: από το καθάρισμα και το κουβάλημα ώς την επιλογή του προγράμματος…

»Το 1989 -90 κορυφώνεται η κρίση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες. Αυτό έχει αντίκτυπο στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, εκφράστηκε και στο 15ο Φεστιβάλ. Η ΚΝΕ όμως προχώρησε, ανασυγκροτήθηκε, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε. Γιατί φεστιβάλ της ΚΝΕ σημαίνει: ομαδική ζωή, οργάνωση, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ευθύνη, όραμα. Είναι μια μικρογραφία του μέλλοντος, μια ολόκληρη πολιτεία που κάθε Σεπτέμβρη γίνεται κόκκινη», καταλήγει η κ. Μελά.

Πλήθος κόσμου στο 3ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Άλσος Περιστερίου (1977)

Ιάσονας Φανός

«Πριν από λίγες μέρες, χιλιάδες κόσμου στάθηκαν ακίνητοι, σιωπηλοί, δακρυσμένοι, για πάνω από δύο ώρες, στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, «της μικρογραφίας του μέλλοντος που έγινε θεσμός», «εκεί που ξεκίνησαν όλα», στο Δημοτικό Στάδιο Ζωγράφου. Τη σιωπή διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα», συνεχίζει το νήμα της διήγησης ο Ιάσονας Φανός. «Στην πύλη του γηπέδου, για πάνω από μία ώρα, επαναλαμβάνονταν σκηνές σαν κι αυτές: Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων κοντοστάθηκε, έβγαλαν από τις τσέπες τους δυο κονκάρδες της εποχής, τις καρφίτσωσαν σεμνά και, μπαίνοντας, είπαν σε ένα κορίτσι που μοίραζε στοίβες τον Οδηγητή: «Αυτές φορούσαμε τότε». Δίπλα τους, μια παρέα μαθητών με ιδρωμένες μπλούζες κουβαλούσε καρέκλες βοηθώντας για πρώτη φορά στο στήσιμο του φεστιβάλ. Ενας άλλος ψιθύριζε περήφανα στον εγγονό του δείχνοντας διακριτικά προς τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που σε λίγο θα χαιρέτιζε από το βήμα της εκδήλωσης, «αυτόν είχαμε γραμματέα», ενώ γύρω γύρω ένα μελίσσι μελών και φίλων της ΚΝΕ ετοίμαζε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Ηταν η τελευταία από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η ΚΝΕ στα μέρη όπου πέρασε το φεστιβάλ στην Αττική, για να τιμήσει και να γιορτάσει τη φετινή 50ή επέτειο του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: στην Καισαριανή, στην Γκράβα, στα Ιλίσια, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω. Προηγήθηκαν ακόμα ένα αξιοζήλευτο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με τη συμμετοχή του σπουδαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα κι ένα αθλητικό, με τεράστια συμμετοχή.

»Σήμερα, έφτασε η στιγμή που ετοιμάζουμε καιρό. Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ανοίγει τις πύλες του στον γνώριμο χώρο του πάρκου Τρίτση. Το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, και ευρύτερα, είναι γεγονός. Πάνω από 400 καλλιτέχνες σε 4 συναυλιακές σκηνές για 4 ημέρες. Συζητήσεις, σημαντικές πολιτικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις, θέατρο, βιβλιοπωλείο. Δεκάδες «στέκια» που έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα για αυτό το «κάτι» που «πρέπει να γίνει». Πάνω από 40 συμμετοχές Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο. Πλάι πλάι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, Ουκρανοί και Ρώσοι, Ελληνες, Κύπριοι και Τούρκοι.

»Χιλιάδες δούλεψαν για την επιτυχία του και χιλιάδες θα το λειτουργήσουν. Εθελοντικά. Χωρίς χορηγούς και «εμπόρους», χωρίς τις «δεσμεύσεις» και τους περιορισμούς τους. Εκατοντάδες χιλιάδες θα συμμετάσχουν. Θα είναι μια τεράστια συνάντηση ελπίδας και αισιοδοξίας. Λάμψη στα σκοτάδια της σήψης του συστήματος και της υποκουλτούρας που πλασάρει. Η συγκέντρωση του Σαββάτου με ομιλητή τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα είναι ακόμα μία αποστομωτική απάντηση στην καραμέλα ότι δήθεν «δεν υπάρχει αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν την ψάχνουν στα κόμματα που κυβέρνησαν, παραδίδοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη στους επόμενους ακόμα πιο «βαριά», στα κόμματα που ως αντιπολίτευση πήραν χρυσό μετάλλιο ως «δεκανίκια» στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» δεν θα τη βρουν εκεί. Εκεί θα βρουν μια κωμικοτραγική καρεκλομαχία, χρήσιμη για να γεμίζει ο τηλεοπτικός χρόνος, άχρηστη και ξένη για τους ανθρώπους της δουλειάς και τα προβλήματά τους. Την αντιπολίτευση θα τη βρουν εκεί που λαός και νεολαία αντιστέκονται και διεκδικούν όσα μας αξίζουν. Εκεί που γίνεται βίωμα το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», εκεί που γίνεται πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», με το ΚΚΕ πάντα στην πρώτη γραμμή. Με συνέπεια και ειλικρίνεια. Με πράξεις. Με σύγχρονη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

»Από σήμερα έως το Σάββατο 21/9, θα είμαστε στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Χιλιάδες που το φεστιβάλ σημάδεψε και σημαδεύει ανεξίτηλα, πλάι με χιλιάδες που θα έρθουν και φέτος για πρώτη φορά. Αλλωστε, όπου πάμε μας λένε «θα έρθουμε στο φεστιβάλ» και η ευκόλως εννοούμενη παράλειψη «ΚΝΕ-Οδηγητή» λειτουργεί σαν φιλικό συνθηματικό. Σαν παραδοχή ότι «ένα είναι», όπως και «το κόμμα»».

Δείτε ΕΔΩ όλο το πρόγραμμα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση