NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε τους βομβητές της Χεζμπολάχ που προκάλεσαν το χάος στον Λίβανο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τις υποψίες της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω απ’ την πρωτοφανή χθεσινή επίθεση στον Λίβανο, με τη σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων βομβητών επικοινωνίας για τα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης, επιβεβαίωσαν στους New York Times αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Οι πηγές αυτές είπαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν.

Η επιχείρηση, η οποία άφησε εννέα νεκρούς και σχεδόν 2.800 τραυματίες σε όλο τον Λίβανο, ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ, και του ισραηλινού στρατού, ανέφερε επίσης το CNN.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι NYT, οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, ένα απ’ τα πιθανότερα σενάρια που κυκλοφορούσαν από το βράδυ της Τρίτης.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης —ως και 57 γραμμάρια— τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, κατά το ρεπορτάζ των NYT.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολά, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

Οι εκρήξεις έγιναν κυρίως σε περιοχές όπου η οργάνωση έχει ισχυρή παρουσία, ιδιαίτερα σε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού και στην περιοχή Beqaa του ανατολικού Λιβάνου, καθώς και στη Δαμασκό, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας και αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.Το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε χθες 14 τραυματίες στη Συρία.

Ευρωπαίος διανομέας

Οι βομβητές αυτοί κατασκευάστηκαν από έναν Ευρωπαίο διανομέα του κατασκευαστή Gold Apollo, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ταϊβανέζικης εταιρείας.

Αρχικά, η ευρωπαϊκή εταιρεία εισήγαγε μόνο άλλα προϊόντα τηλεειδοποίησης και επικοινωνίας της Gold Apollo, είπε. Αργότερα, η εταιρεία είπε στην Gold Apollo ότι ήθελαν να φτιάξουν τους δικούς τους τηλεειδοποιητές και ζήτησαν το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας της ταϊβανέζικης εταιρείας, είπε.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμβόλαιο με έναν Ευρωπαίο διανομέα για τη χρήση της επωνυμίας Gold Apollo.
Ο Hsu είπε ότι ο διανομέας, τον οποίο δεν κατονόμασε, δημιούργησε σχέση με τον Gold Apollo πριν από περίπου τρία χρόνια.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Ταϊβάν είπε στο CNN ότι η Gold Apollo έστειλε περίπου 260.000 βομβητές από την Ταϊβάν, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Δεν υπήρξε καταγραφή των συσκευών που αποστέλλονται στον Λίβανο ή στη Μέση Ανατολή, είπε η πηγή την Τετάρτη.

Παρέμεινε ασαφές την Τρίτη ακριβώς πότε παραγγέλθηκαν οι βομβητές και πότε έφτασαν στον Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υποκλαπούν οι επικοινωνίες τους από το Ισραήλ και να τους καταστήσει ευάλωτους σε στοχευμένα πλήγματα. Ως αποτέλεσμα, η οργάνωση χρησιμοποιεί βομβητές για την επικοινωνία.

ΠΗΓΗ: http://efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση