ΗΠΑ: Βαριές κουβέντες στο πρώτο ντιμπέιτ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την πρώτη τους σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης είχαν χθες  βράδυ στη Φιλαδέλφεια η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Απ’ το debate δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις, με ζητήματα όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό και οι αμβλώσεις να βρίσκονται στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Associated Press η Δημοκρατική υποψήφια Χάρις ήλεγχε τη συνομιλία κατά διαστήματα, χτυπώντας τον Τραμπ με αιχμές για την οικονομική του πολιτική, την άρνησή του να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές του 2020 και ακόμη και την απόδοσή του στις συγκεντρώσεις του.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τη Δημοκρατική αντίπαλό του πως είναι «μαρξίστρια», ενώ εκείνη τον κατηγόρησε πως χρησιμοποιεί το φυλετικό  «για να διχάσει τον αμερικανικό λαό».«Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η κυρία Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

«Είναι μαρξίστρια. Όλοι το ξέρουν πως είναι μαρξίστρια», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας που μεταδόθηκε από το ABC. Καταλόγισε επίσης στην Δημοκρατική αντίπαλό του πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα και «αντέγραψε» αυτό του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά ‘θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους’. Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο Τραμπ.

Οικονομία

«Είναι ο Μπάιντεν», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. «Ο χειρότερος πληθωρισμός που είχαμε ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Μια φρικτή οικονομία γιατί ο πληθωρισμός την έχει κάνει τόσο άσχημη. Και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό».

Η Χάρις απάντησε: «Σαφώς, δεν είμαι ο Τζο Μπάιντεν και σίγουρα δεν είμαι ο Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό που προσφέρω είναι μια νέα γενιά ηγεσίας για τη χώρα μας».

Επιπλέον η Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών «συμμάζεψε το χάλι» που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στην οικονομία. «Αυτό που κάναμε ήταν πως συμμαζέψαμε το χάλι που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

«Δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά εμένα», είπε επίσης η αντιπρόεδρος αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.

Αντιπαράθεση για τις αμβλώσεις

Η Δημοκρατική υποψήφια κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση κι είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες». Αφού επέμεινε στα ψεύδη και στις παλινωδίες του κ. Τραμπ για την άμβλωση, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απαρίθμησε τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασής του που εγγυάτο το δικαίωμα αυτό σε όλη τη χώρα.

«Η κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν πρέπει να λένε σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ απάντησε ότι επέστρεψε το θέμα στις πολιτείες, ένα αποτέλεσμα που όπως είπε πολλοί Αμερικανοί ήθελαν. Ωστόσο, αγωνίστηκε με την ακρίβεια, επαναλαμβάνοντας τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τις αμβλώσεις ακόμη και μετά τη γέννηση των μωρών. 
«Έκανα εξαιρετική υπηρεσία κάνοντας αυτό. Χρειάστηκε θάρρος για να το κάνουμε», είπε ο Τραμπ για την ανατροπή της υπόθεσης Roe εναντίον Wade και τις συνταγματικές της προστασίες για τις αμβλώσεις. «Και το Ανώτατο Δικαστήριο είχε μεγάλο θάρρος να το κάνει. Και δίνω τεράστια εύσημα σε αυτούς τους έξι δικαστές».

Μεταναστευτικό

«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν» (σ.σ. οι μετανάστες), «τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναπαράγοντας φήμη για αϊτινούς μετανάστες που έχει επίσης διαδοθεί κι από άλλους Ρεπουμπλικάνους, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών αρχών.

Εξωτερική πολιτική και πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «το Ισραήλ θα χαθεί» αν κερδίσει η Χάρις τις προεδρικές εκλογές. «Απεχθάνεται το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», επέμεινε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Το Ισραήλ θα χαθεί», επανέλαβε.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του… και το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία, γιατί είναι επίσης αλήθεια πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν – παιδιά, μητέρες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», απάντησε η Χάρις και απέρριψε τους ισχυρισμούς του αντιπάλου της. «Θα δίνω πάντα στο Ισραήλ την ικανότητα να αμύνεται, ιδιαίτερα, καθώς σχετίζεται με το Ιράν και οποιαδήποτε απειλή που το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του συνιστούν στο Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρεπουμπλικανός παρέκαμψε μια ευθεία ερώτηση σχετικά με το αν ήθελε η Ουκρανία να κερδίσει στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Είπε απλά: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος». Εστίασε στον ανθρώπινο απολογισμό του πολέμου λέγοντας ότι οι άνθρωποι σκοτώνονται «κατά εκατομμύρια» και ανέφερε πως εάν εκλεγόταν θα διαπραγματευόταν μια συμφωνία πριν ακόμη γίνει πρόεδρος και πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Δημοκρατική υποψήφια πρόεδρος είπε για τον αντίπαλό της ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες».

«Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», υποστήριξε, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

Η Καμάλα Χάρις αντέδρασε λέγοντας ότι αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος κατά τη διάρκεια της εισβολής, τότε «ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στην υπόλοιπη Ευρώπη» και ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρούσε στην Πολωνία.

Εργαλειοποίηση της απόπειρας δολοφονίας

Ο Ρεπουμπλικανός τόνισε πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των αντιπάλων του.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα.

«Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Επίσης, αρνήθηκε για ακόμη μια φορά να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν. «Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε.

Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν τη συζήτηση της Τρίτης απάντησαν σε δημοσκόπηση του CNN σε ποσοστό 63% πως η Κάμαλα Χάρις είχε καλύτερη επίδοση, ενώ το 37% θεωρεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν καλύτερος στο debate.

Πάντως φαίνεται μοιρασμένη η κοινή γνώμη για το ποιος από τους δύο παρουσίασε καλύτερο σχέδιο διακυβέρνησης. Σε δημοσκόπηση του CNN από παρατηρητές του debate που διεξήχθη από το SSRS, το 45% των ερωτηθέντων είπε βλέπει θετικά την Καμάλα Χάρις: το 45% και το 44% αρνητικά.

Αυτή είναι μια βελτίωση σε σχέση με πριν από τη συζήτηση, όταν το 39% των ίδιων ψηφοφόρων δήλωσε ότι την βλέπει θετικά. 

Οι απόψεις των παρατηρητών της συζήτησης για τον Τραμπ, εν τω μεταξύ, άλλαξαν ελάχιστα – το 39% τον βαθμολόγησε θετικά και το 51% δυσμενώς μετά τη συζήτηση, παρόμοια με τα νούμερά του πριν από τη συζήτηση μεταξύ των ίδιων ψηφοφόρων.

Ερωτηθέντες συγκεκριμένα για το debate οι θεατές είπαν σε ποσοστό  42% πως η Χάρις πρόσφερε καλύτερο σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας έναντι 33% του Τραμπ, με το 22% να λέει ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν προσέφερε καλύτερο σχέδιο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου debate

Εκπρόσωπος της εκστρατείας της Δημοκρατικής αντιπροέδρου δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως η πλευρά της θεωρεί ότι θα πρέπει να αναμετρηθούν σε δεύτερη τηλεμαχία τον Οκτώβριο.

Επικρίνοντας την εμφάνιση του πρώην προέδρου, η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της Χάρις διαβεβαίωσε: «Η αντιπρόεδρος είναι έτοιμη για δεύτερο (τηλεοπτικό) ντιμπέιτ. Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;»

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο προτιμά η αμερικανική δεξιά, γνωστοποίησε πως ήδη πρότεινε να οργανώσει αυτό δεύτερη τηλεμαχία, τον Οκτώβριο, με επιστολές που απηύθυνε στις εκστρατείες των δύο υποψηφίων αμέσως μετά την πρώτη εκπομπή, η οποία προβλήθηκε από το ανταγωνιστικό ABC.

Ο Τραμπ πάντως δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του. «Ήταν το καλύτερό μου debate ποτέ, νομίζω», είπε ο πρώην πρόεδρος. «Έδειξε πόσο αδύναμοι είναι, πόσο αξιολύπητοι είναι και τι κάνουν για να καταστρέψουν τη χώρα μας, στα σύνορα, με το εξωτερικό εμπόριο, με τα πάντα». «Δεν ξέρω αν θα κάνουμε άλλο ένα» είπε στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος επέκρινε τους συντονιστές του ABC News πως ήταν «πολύ άδικοι» και ότι ήταν «τρεις εναντίον ενός» κατά τη διάρκεια του debate.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

Μήνυμα «ενάντια στο μακέλεμα των λαών στη Μέση Ανατολή και στην...

Έχει «λήξει» η υπόθεση του «κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς»;

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος - Να το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής:...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτική συνεδρίαση της Κ.Ε. – Κατατέθηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη μέσω… Τζάκρη

Σε «εκρηκτικό κλίμα» συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με...

Γάζα: Πάνω από 41.802 Παλαιστίνιοι νεκροί μέχρι τώρα από τις ισραηλινές επιδρομές

Χωρίς διακοπή και τέλος, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ...
Διαφήμιση