Το «Βατερλό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη στεγαστική πολιτική

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το γεγονός ότι το βασικό «μενού» των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη φετινή ΔΕΘ θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης προφανώς δεν είναι τυχαίο. Η στεγαστική κρίση, με τις εξωπραγματικές τιμές των ενοικίων, έχει γίνει κοινωνική μάστιγα και πλήττει το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης σχεδόν όσο και η γενικότερη ακρίβεια.

Οταν η αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις συνοικίες της φοιτητικής κατοικίας κάνει τις σπουδές εφιάλτη όχι μόνο για τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και για νοικοκυριά με δύο μισθούς αρκετά πάνω από τον βασικό, όταν μόνιμοι κάτοικοι συνοικιών του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων ξεσπιτώνονται μαζικά καθώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ανακαινίζονται για χρήση airbnb, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 40% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους για κόστος στέγασης και ύστερα περικόπτουν όλες τις υπόλοιπες βασικές τους ανάγκες, όταν το πρόβλημα απλώνεται σε ευρεία κοινωνική έκταση πολύ πέρα από τις ευάλωτες ομάδες και τα φτωχά νοικοκυριά, τότε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει κάτι – ή έστω να προσποιηθεί ότι κάνει.

Λέμε «να προσποιηθεί» για πολλούς λόγους:

Πρώτο, διότι δεν μπορεί να είναι τυχαία η «παράλειψη» να εντάξει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ένα σοβαρό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί καν ένα σοβαρό πρόγραμμα φοιτητικής κατοικίας. Αυτή η επίμονη «παράλειψή» της μόνο σε νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία μπορεί να αποδοθεί.

Δεύτερο, διότι αρνείται επίσης πεισματικά να πάρει δραστικά μέτρα που θα «σπάσουν τη ραχοκοκαλιά» στον μηχανισμό του airbnb που καλπάζει ανεξέλεγκτος. Πώς να το κάνει, όταν αυτό μπορεί να μειώσει έστω και λίγο τα έσοδα από τον (υπερ)τουρισμό;

Τρίτο, διότι αρνείται επίσης να πάρει δραστικά μέτρα ενάντια στη μαζική απόσυρση οικιστικών ακινήτων μέσω της «Χρυσής βίζας». Πώς να το κάνει όταν το πρόγραμμα της «Χρυσής βίζας» έχει φέρει πάνω από 8 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα στον δημόσιο κορβανά;

Τέταρτο, διότι αρνείται έστω και να σκεφτεί μέτρα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ανάμεσα στο 2019 και το 2022 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 2,6 εκατοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 102.695 κατοικίες, τις μισές απ’ αυτές που θέλει να ξαναβγάλει στην αγορά με τα μέτρα που ετοιμάζει.

Τι θα γίνει; Η κυβέρνηση θα πάρει κάποια μέτρα «πολύ λίγα πολύ αργά» και θα αγοράσει χρόνο μέχρι να αποδειχτούν… αναποτελεσματικά ή ελάχιστα αποτελεσματικά. Εξάλλου, πάντα υπάρχει η ευκαιρία της επόμενης ΔΕΘ…

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...

Ακρίβεια διαρκείας μέχρι το 2026 φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχεται άσχημο φθινόπωρο

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Σε υψηλές πτήσεις κινείται ο πληθωρισμός...
Διαφήμιση