Ο Πούτιν αρνείται κάθε διαπραγμάτευση – Άδεια για όπλα μεγάλου βεληνεκούς ζητά ο Ζελένσκι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την οργή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει η προώθηση του ουκρανικού στρατού εντός ρωσικού εδάφους. 

Και μπορεί ο ουκρανικός στρατός να μην έχει καταλάβει στρατηγικής σημασίας περιοχές στην περιφέρεια Κουρσκ (και πιθανώς να μην τα καταφέρει ούτε το επόμενο χρονικό διάστημα), ωστόσο και μόνο η παραβίαση αυτής της ρωσικής «κόκκινης γραμμής» από την πλευρά του Κιέβου ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον Πούτιν στην κατηγορηματική δήλωση ότι αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς. 

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως μετά τις επιθέσεις, ακόμη και εισβολή (χερσαίων δυνάμεων), στην περιφέρεια Κουρσκ, οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην κρατική τηλεόραση, στο περιθώριο της επίσκεψης Πούτιν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν θα παρουσιάσει σύντομα μια αποτίμηση της κατάστασης. Οι αναφορές για δήθεν επαφές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με τη μεσολάβηση του Κατάρ ή της Τουρκίας, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από φήμες, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο εξαπέλυσε αιφνιδιαστική αντεπίθεση, με τις ουκρανικές δυνάμεις να περνούν τα σύνορα και να καταλαμβάνουν εδάφη στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, δοκιμάζοντας έντονα την αντοχή του ουκρανικού στρατού. 

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του πετυχαίνει τους στόχους της (εν μέσω αναπάντητων ερωτημάτων για την απόφασή του να επιτεθεί στη ρωσική μεθόριο), λίγο αργότερα προέβη σε ακόμα μια έκκληση προς τους δυτικούς συμμάχους του, καλώντας τους να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς (που του παρέδωσαν), ώστε να «σταματήσει την προώθηση» του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την προώθηση του ρωσικού στρατού στο μέτωπο παρά μόνο με την απόφαση που περιμένουμε από τους εταίρους μας: την απόφαση για τις ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς», παραδέχθηκε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στο Κίεβο ενώπιον των πρεσβευτών της χώρας του.

Ωστόσο, έδωσε μια εικόνα νίκης του ουκρανικών δυνάμεων εντός του ρωσικού εδάφους: «H αφελής, απατηλή έννοια των αποκαλούμενων κόκκινων γραμμών όσον αφορά τη Ρωσία, η οποία κυριάρχησε στην αποτίμηση του πολέμου από μερικούς εταίρους, έχει καταρρεύσει αυτές τις μέρες κάπου κοντά στη Σούντζα», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική συνοριακή πόλη της περιφέρειας Κουρσκ, η οποία τελεί τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο,

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν έδαφος άνω των 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 92 τοποθεσίες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, η οποία από την 6η Αυγούστου αποτελεί το πεδίο μιας άνευ προηγουμένου μεγάλης ουκρανικής επίθεσης.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...

Ακρίβεια διαρκείας μέχρι το 2026 φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχεται άσχημο φθινόπωρο

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Σε υψηλές πτήσεις κινείται ο πληθωρισμός...
Διαφήμιση