Η Μόσχα διαψεύδει δημοσίευμα για μυστικές συνομιλίες με την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ύπαρξη υπογείων διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, μετά από δυόμιση χρόνια σκληρού πολέμου, αποκάλυψε ρεπορτάζ της Washington Post, προκαλώντας αίσθηση στη σκιά της επίθεσης του Κιέβου στο Κουρσκ.

Η αμερικανική εφημερίδα έκανε λόγο για επικείμενες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για να μην πραγματοποιούνται χτυπήματα σε υποδομές ενέργειας και ηλεκτρισμού, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση πυρός και θα δημιουργούσε ελπίδες για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν υπάρχει τίποτα»

Σήμερα, όμως, ήρθε η ώρα του Κρεμλίνου να απαντήσει στο δημοσίευμα με τη Μόσχα να το διαψεύδει κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με το Κίεβο.

Τη διάψευση έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα,  ξεκαθαρίζοντας «δεν ακυρώθηκε τίποτε, γιατί δεν υπήρχε κάτι να ακυρωθεί.

Δεν έχουν υπάρξει ούτε απευθείας ούτε έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ στη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου σε θέματα ασφάλειας κρίσιμων υποδομών».

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα της Washington Post μετέφερε και την ουκρανική άποψη, με την πλευρά Ζελένσκι να επιβεβαιώνει ότι υπήρχε κλεισμένο «ραντεβού» στη Ντόχα, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, από τις 12 Αυγούστου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος αμφισβητούσε τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία μετά την επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

Τι θα κάνει ο Πούτιν

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, πάντως, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα σε Κουρσκ και Ντονέτσκ, δύο περιοχές με πολύ διαφορετικές ισορροπίες τον τελευταίο καιρό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να προχωρούν μέσα σε ρωσικό έδαφος, ενώ η ανατίναξη γεφυρών κομβικής σημασίας μπορεί να θεωρηθεί ως προετοιμασία για μόνιμη κατοχή των συγκεκριμένων περιοχών, κάτι που χαρακτηρίζεται ως ακόμη πιο ριψοκίνδυνο δεδομένων των δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως καταγράφουν ήδη εδώ και δύο ημέρες και αρκετά δυτικά μέσα η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων δείχνει να έχει φρενάρει.

Στον αντίποδα η Μόσχα, η οποία έχει εκτεθεί μετά το αιφνιδιαστικό χτύπημα, δεν δείχνει, προς το παρόν, να αλλάζει άμεσα στρατηγική και εξακολουθεί να προωθείται στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανακοινώνοντας, επίσης, σειρά νικών και κατάληψη εδαφών.

Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στα δυτικά ΜΜΕ περί αδυναμίας του Κρεμλίνου να διαχειριστεί μία σημαντική κρίση πολιτικά και στρατιωτικά, μάλλον τη μεγαλύτερη από το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σφίγγα» η Μόσχα, μπροστά ο Λουκασένκο

Η Ρωσία, πάντως, τηρεί σιγή ιχθύος για τα όσα συμβαίνουν εντός ρωσικών εδαφών και το μόνο που αναφέρεται στα ΜΜΕ της χώρας είναι ότι η «τρομοκρατική επίθεση» έχει αποκρουστεί και πως οι ρωσικές δυνάμεις σταδιακά πιέζουν τους Ουκρανούς προς τα σύνορα.

Η πραγματικότητα είναι πως η διασταύρωση τέτοιων ειδήσεων και από τις δύο πλευρές παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο πόλεμος των εντυπώσεων και της προπαγάνδας μαίνεται ανελέητος.

Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτή τη στιγμή, είναι η επανεμφάνιση του Αλεξάντερ Λουκασένκο στο επίκεντρο του πολέμου.

Ο Λευκορώσος δικτάτορας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε σήμερα να ανεβάσει τους τόνους της ρητορικής καταγγέλλοντας ότι το Κίεβο έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορα με τη χώρα του και ανακοινώνοντας ότι έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του σε όλη τη μεθόριο.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πώς και πότε θα απαντήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς, αυτή τη στιγμή, τα δημοσιεύματα περί μετακίνησης σημαντικών δυνάμεων από τα μέτωπα του Ντονέτσκ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται και ο ρωσικός στρατός δείχνει προσηλωμένος στους στόχους του.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσει «θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας και συμμαχίας μεταξύ της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα», σε μια ξεκάθαρη κίνηση υποβάθμισης των αιματηρών εξελίξεων εντός της επικράτειας της χώρας του.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...

Ακρίβεια διαρκείας μέχρι το 2026 φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχεται άσχημο φθινόπωρο

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Σε υψηλές πτήσεις κινείται ο πληθωρισμός...
Διαφήμιση