Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική και οι καταστροφές που επέφεραν από το 1998 και μετά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην Αττική και ειδικά στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της, είναι γνωστό ότι τα καλοκαίρια υπάρχουν ημέρες που ο βοριάς λυσσομανάει.

*Γράφει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου

Το γνωστό μελτέμι, λόγω τοπογραφίας με αποκορύφωμα τον Αύγουστο μπορεί να φτάνει και να ξεπερνά τα 70-80 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή τα 8-9 μποφόρ. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλές φορές στη δημιουργία μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, που ειδικά από το 1998 και μετά έχουν καταστρέψει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και έχουν κοστίσει πολλές περιουσίες αλλά και ζωές.

Το 1998, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Βρανά Μαραθώνα και τη Σταμάτα έφτασε στην Ανθούσα και το Νταού Πεντέλης λόγω των ισχυρών βοριάδων που έπνεαν στην περιοχή, καίγοντας πάνω από 75.000 στρέμματα.

Εικόνα πυρκαγιά 1998

Το 2007, μετά από ένα πολύ ισχυρό καύσωνα ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια που με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν το απόγευμα της 28ηςΙουνίου, εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος του εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας καίγοντας 56.000 στρέμματα, από τα οποία τα 22.000 ήταν ελατοδάσος. Την ίδια χρονιά, τον Αύγουστο μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά ψηλά στην Πεντέλη, η οποία πάλι λόγω των θυελλωδών βοριάδων φτάνει μέσα στον αστικό ιστό των Μελισσίων και της Παλιάς και Νέας Πεντέλης.

Εικόνα πυρκαγιές 2007

To 2009, συντελείται η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών στην Αττική, από πυρκαγιά που ξεσπά στο Σέσι Γραμματικού και φτάνει μέχρι και την Ανθούσα Παλλήνης, το Ντράφι, το Διόνυσο, τη Νέα Μάκρη και το Νταού Πεντέλης κατακαίγοντας σχεδόν 200.000 στρέμματα.

Εικόνα πυρκαγιά 2009

Από το 2018 και μέχρι σήμερα έχουν καεί τεράστιες εκτάσεις στην Αττική, με τα Γεράνεια να καίγονται 2 φορές το 2018 και το 2021 (συνολικά σχεδόν 120.000 στρέμματα). Στην υπόλοιπη δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα στα Βίλια, το όρος Πατέρα και τα Δερβενοχώρια κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα. Στην Πάρνηθα στη φωτιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη και έφτασε μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τους Θρακομακεδόνες και τη Μαλακάσα κάηκαν περίπου 84.000 στρέμματα, ενώ πέρυσι με τη φωτιά στη Φυλή που έκαψε και τότε ένα μέρος του εθνικού δρυμού καήκαν πάνω από 60.000 στρέμματα. Τέλος, στην Πεντέλη φέτος στην τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών στην Αττική καήκαν πάνω από 100.000 στρέμματα.

Εικόνα πυρκαγιές 2018-σήμερα

Συνολικά, δηλαδή, από το 2018 και μετά έχουν καεί πάνω από 700.00 στρέμματα, ενώ ειδικά η Πεντέλη και η βορειοανατολική Αττική τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, αφού οι ίδιες εκτάσεις έχουν καταστραφεί πολλές φορές, με αποτέλεσμα να είναι αραιή ή ακόμη και αδύνατη η φυσική αναγέννηση του πευκοδάσους.

Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι μετεωρολόγος

ΠΗΓΗ: http://anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση