Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις κρατών να προχωρούν σε συνεχείς παρακολουθήσεις και επιμολύνσεις με κατασκοπευτικά λογισμικά όπως είναι τα Pegasus και Predator.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το Politico σε χθεσινό του δημοσίευμα η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να «επικαλούνται την εθνική ασφάλεια ως λευκή επιταγή για να δικαιολογήσουν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού».

Το έγγραφο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πόρισμα της εξεταστικής PEGA που είχε συσταθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και ερεύνησε υποθέσεις χρήσης spyware στην Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη.

Αυτή η απάντηση από την Κομισιόν είναι και η πρώτη φορά που παίρνει η Επιτροπή επίσημη θέση για τέτοια ζητήματα υποκλοπών. 

Το Politico επισημαίνει ότι η Κομισιόν ζητά πολύ αυστηρές προϋποθέσεις χρήσης χρήσης των spyware και υπογραμμίζει ότι «το εύρος των απαιτήσεων που σχετίζονται με τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να καθορίζεται μονομερώς από κάθε κράτος μέλος, χωρίς κανέναν έλεγχο από τους θεσμούς της ΕΕ».

Όπως έχουμε… βαρεθεί να ακούμε και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια που έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, η δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρων από κυβερνήσεις της Ε.Ε που έχουν στοχεύσει πολιτικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές. 

«Στην Ισπανία, τουλάχιστον 65 Καταλανοί αυτονομιστές πολιτικοί έχουν γίνει στόχοι κατασκοπευτικού λογισμικού, στην Ελλάδα, ξέσπασε σκάνδαλο όταν η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε παρακολουθήσει το τηλέφωνο ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία όπου το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων» σημειώνεται στο έγγραφο.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, αναγνωρίζει πως όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και εγγυήσεις «η χρήση λογισμικών παρακολούθησης από αρχές εθνικής ασφάλειας μπορεί να εξυπηρετήσει την προστασία του γενικού δημοσίου συμφέροντος σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Τονίζει, πάντως, ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να περιορίζεται σε σοβαρά ποινικά εγκλήματα και οι κυβερνήσεις να μην διαστρέφουν την έννοια του σοβαρού εγκλήματος για να αποκλίνουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης η Κομισιόν προειδοποιεί πως η ακατάλληλη χρήση spyware μπορεί να υπονομεύσει ή ακόμη και να καταστρέψει τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μεγάλη απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Διώξεις για οκτώ κακουργήματα κατά των 16 συλληφθέτων

Ζημιά 3.500.000 ευρώ κατάφερε στον ΕΟΠΥΥ το κύκλωμα με τις απάτες με εικονικές...

Eurostat: Η Ελλάδα τρίτη χειρότερη στην ΕΕ σε υλική και κοινωνική στέρηση

Μπορεί το κυβερνητικό “παραμύθι” να μιλάει για πρίγκηπες, σταχτομπούτες...

Η Αριστερά που δεν κατάφερε να γίνει «μπελάς»

*Γράφει ο Κωστής Καρπόζηλος - Μερικές φορές όταν αγοράζω...

ΣΥΡΙΖΑ: Η επανεκκίνηση με Νίκο Παππά στη ΔΕΘ έμεινε μισή γιατί ο Κασσελάκης συνεχίζει το σόου

*Του Νίκου Γιαννόπουλου - Κατά το προηγούμενο τριήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να...
Διαφήμιση