ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα, δύο γραμμές για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το τελικό 14,92% βιώθηκε ως ανώμαλη προσγείωσε και «θόλωσε» την πειστικότητα της υπόσχεσης Κασσελάκη ότι είναι αυτός που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη.

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα προς το ΠΑΣΟΚ όπου τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει ανοιχτή εσωκομματική κρίση.

Ωστόσο, ενδιαφέρουσες διεργασίες εκτυλίσσονται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απώλεια 3 μονάδων και 340.000 ψήφων προκάλεσε μούδιασμα στον «στρατό» του Στέφανου Κασσελάκη.

Φαίνεται ότι όσα ελέχθησαν προεκλογικά περί 20% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξαν απλώς προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.

Εκ των μετεκλογικών αντιδράσεων προκύπτει ότι είχε καλλιεργηθεί η πεποίθηση για ένα αποτέλεσμα που θα υπερέβαινε αυτό του Ιουνίου του 2023.

Το τελικό 14,92% βιώθηκε ως ανώμαλη προσγείωσε και «θόλωσε» την πειστικότητα της υπόσχεσης Κασσελάκη ότι είναι αυτός που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη.

Τρία σημεία διαφωνίας

Την επαύριον των  εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ετέθη ζήτημα ηγεσίας. Ωστόσο, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευση που αναφέρονται στον Αλέξη Τσίπρα, με προεξάρχουσα την Όλγα Γεροβασίλη, εκφωνούν μια πολιτική γραμμή που διαφέρει κατά πολύ από αυτή της ηγεσίας, σε τρία κύρια σημεία.

Το πρώτο σημείο διαφωνίας είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.  Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά θετικά το εκλογικό αποτέλεσμά του. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγησε γιατί θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά: «Πποιοτικά ήταν η πρώτη φορά που είχαμε εισροή από τη Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια. Άρα αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Δεύτερον, κερδίσαμε δυναμικά κοινά, όπως είναι οι νέοι 17 έως 35. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη για μας και τα επόμενα χρόνια. Τρίτον, βγήκαμε πρώτοι στους αναποφάσιστους. Και τέταρτον και πιο βασικό, για να είμαι ξεκάθαρος δεν πετάω από τη χαρά μου το έχω πει ειλικρινά αυτό, αλλά να λέμε και τα πράγματα με κάποιον τρόπο αντικειμενικό, το πιο βασικό από όλα λοιπόν είναι ότι ανακτήσαμε την δυνατότητα να είμαστε πρώτοι στις λαϊκές συνοικίες στη Δυτική Αθήνα, Πειραιά».

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Documentoήταν σε άλλο μήκος κύματος: «Η ΝΔ υπέστη μια τεράστια πτώση των ποσοστών της, της τάξης των 12 μονάδων, και έχασε πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόρους μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, ο προοδευτικός χώρος δεν ενισχύθηκε, δεν εισέπραξε εκλογικά οφέλη από αυτή την πτώση, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τη μία καταδικάζει την πολιτική της ΝΔ και από την άλλη δεν έχει πειστεί ότι υπάρχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

Οι συνεργασίες

Διαφορετικός είναι ο τόνος και σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένα παράθυρο σε συγκλίσεις, αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις και σε βάθος χρόνου. Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου ανέφερε σε συνέντευξή της στο Κόκκινο: «Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η λύση θα έρθει μέσα από συγκολλήσεις,  παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ή  παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής. Χρειάζονται  κοινές πρωτοβουλίες, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, όπως αυτές που περιγράφηκαν και στη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «το ζητούμενο για μας είναι η μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ,  ως αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη».

Από την άλλη, για την Όλγα Γεροβασίλη η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων «είναι πολιτική αναγκαιότητα. Είναι κοινωνική απαίτηση. Μας το λέει ο κόσμος στην καθημερινή επαφή που έχουμε μαζί του. Αυτό έδειξε άλλωστε και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».  

Η Νέα Αριστερά

Διαφωνία όμως υπάρχει για το αν στο προσκλητήριο των συνεργασιών θα συμπεριληφθεί η Νέα Αριστερά. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει κατηγορηματικά. Σε συνέντευξή της στον Σκάι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά τόνισε: «Εμείς λέμε φέρτε πίσω τις έδρες, εμείς λέμε ότι αυτό που έγινε δεν ήταν καθόλου σωστό, και χρησιμοποιώ επιεικείς όρους και καθόλου αυστηρούς γιατί είναι Κυριακή πρωί, έχουμε μιλήσει για αποστασία και λέμε ότι υπό αυτούς τους όρους εμείς δε μπορούμε να συζητήσουμε με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Επίσης λέμε και κάτι άλλο: Φαίνεται ότι και η κοινωνία δεν συζητά με την Νέα Αριστερά, δηλαδή τα εκλογικά αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής κατέδειξαν ότι οι έντεκα έδρες που πήραν, που άρπαξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν καμία κοινωνική αντιστοίχιση. Το 2.4% της Νέας Αριστεράς δεν  νομίζω ότι επιτρέπει να γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση».

Διαφορετική είναι η άποψη του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά επισήμανε: «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι και διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος. Είμαι σαφής όταν λέω ότι αποδοκιμάστηκαν και αυτό, πρέπει να το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη, και κυρίως να λάβουν ότι αυτός ο πολυκερματισμός του χώρου βοηθάει τον κ. Μητσοτάκη. Αλλιώς θα ήταν ένα κόμμα που θα μπορούσε να έχει πάρει 20 με 28% και αλλιώς η δυσμενής σημερινή κατάσταση. Νομίζω ότι ο καθένας με τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη δόση αυτοκριτικής – κατά τη γνώμη μου στη Νέα Αριστερά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη- πρέπει να αναζητήσουμε κοινές συμπτώσεις σε προγραμματικές θέσεις του μέλλοντος».

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να καλέσει στο συνέδριό του τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δείχνει ότι δεν συμμερίζεται την προσέγγιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να κρατήσει πολύ

Μέχρι τώρα η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφύγει την ευθεία κριτική στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά και από την πλευρά Κασσελάκη μέχρι στιγμής δεν έχει επιλεγεί η μετωπική εσωκομματική σύγκρουση. Το ερώτημα είναι βέβαια μέχρι πότε θα διατηρηθεί η υφιστάμενη εύθραυστη ισορροπία. Δεν γίνεται να εκφωνούνται επί μακρόν δύο αντικρουόμενες γραμμές σε ένα κόμμα.

Πηγή: dnews.gr

Φωτο: INTIME

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι κτήνη: Ισραηλινοί στρατιώτες πετούν νεκρούς Παλαιστίνιους από ταράτσες (Βίντεο-σοκ)

Εικόνες που σοκάρουν ήρθαν στη δημοσιότητα από τη Δυτική...

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κ.Ε. η πάσα για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου – Φάμελλο θα στηρίξουν οι «87»

*Του Νίκου Σβέρκου - Η Πολιτική Γραμματεία εχτές αποφάσισε να μην υπάρξουν...

Ακρίβεια: Ποιά προϊόντα είναι ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με Ισπανία και Ιταλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ακρίβεια συνεχίζει να μαστίζει εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

ΠΑΣΟΚ: Βολές Χάρη Δούκα κατά Νίκου Ανδρουλάκη από την Κέρκυρα

Βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και αιχμές κατά της...
Διαφήμιση