Προεκλογική κωλοτούμπα Σκυλακάκη για την πυροπροστασία μετά την οργή για το μεγάλο κόστος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Επική ψηφοθηρική κωλοτούμπα έκανε χθες Δευτέρα (3/6) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ως προς τις απαιτήσεις εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας των ακινήτων εντός η πλησίον δασικών εκτάσεων.

Έναν κανονισμό αντιεπιστημονικό, ανεφάρμοστο, τιμωρητικό για τους πολίτες, που η εγκύκλιος εφαρμογής του εκδόθηκε στο παρά πέντε της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 1η Μαΐου ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από ΚΕΔΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΓΕΩΤΕΕ, μηχανικούς του Δημοσίου, αρχιτέκτονες κ.ά., ενώ έκτοτε δίνονται συνεχείς παρατάσεις (εκπνέουν αυτόν τον μήνα) ακόμη και με με νόμο για την υποβολή των αιτήσεων σε ψηφιακές πλατφόρμες που στήνονται την τελευταία στιγμή.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός, αφού «διευκρίνισε» πολλάκις ότι ο κανονισμός πυροπροστασίας θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση τον Μάιο του 2023, πριν έρθει εκείνος στο υπουργείο, τα… γύρισε.

Όπως είπε, η τεχνική έκθεση που υποβάλλει ο πολίτης μαζί με την υπεύθυνη δήλωση για εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας σε πρώτη φάση θα περιέχει ενδεικτικά μέτρα και όχι υποχρεωτικά, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου και όχι του κελύφους ή της περίφραξης.

Κατά την περιγραφή του, αυτά είναι τα κλαδέματα και η απομάκρυνσή τους μαζί με αλλά εύφλεκτα υλικά που μπορεί να λειτουργήσουν ως προσάναμμα (π.χ., ξύλα για το τζάκι). Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο προσδιορισμός των ενδεικτικών μέτρων αναφέρεται σε τροποποιητική ΚΥΑ.

Πάντως, «ενδεικτική» εφαρμογή μέτρων δεν εντόπισε ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη, που σε επιστολή του προς το σύνολο των συναρμόδιων υπουργών (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης, Εσωτερικών) λέει ξεκάθαρα ότι αρκούν οι ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας «το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του συντάγματος) να μετακυλίει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς».

Ο Θ. Σκυλακάκης, κατά τα λοιπά πιστός στο κυβερνητικό δόγμα αποποίησης των ευθυνών ελλείψει ισχυρού σχεδίου για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, επέμενε να τρομοκρατεί και να χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως άλλοθι, λέγοντας ότι μας περιμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι μετά τον θερμότερο χειμώνα και άνοιξη των τελευταίων δεκαετιών.

Εκ των υστέρων τα 30 εκατομμύρια

Αφού προηγήθηκαν δύο ανακοινώσεις, εκ νέου χθες έγινε αναλυτική αναφορά στα 30 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο που θα διατεθούν μέσω προσκλήσεων, πάλι εκ των υστέρων και αφού έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος σε 217 δήμους που στη χωρική αρμοδιότητά τους ανήκουν «περίκλειστοι» οικισμοί εντός δάσους για τη διάνοιξη περιμετρικά αυτών αντιπυρικών ζωνών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι οι σχετικές εργασίες θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ομολόγησε πως καθαρισμοί, διανοίξεις και συντήρηση των αντυπυρικών ζωνών, συντήρηση δασικών δρόμων κ.λπ. του λεγόμενου προγράμματος AntiNero III φέτος έγιναν νωρίτερα σε σχέση με τα άλλα δύο των προηγούμενων ετών, αποκρύπτοντας όμως πότε ακριβώς και αν ολοκληρώθηκαν αυτές οι εργασίες. Τα εν λόγω προγράμματα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι από τα μέσα Μαΐου και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εξπρές μόλις 4 μήνες ανατέθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ έξι συμβάσεις για κατάρτιση 19 διαχειριστικών μελετών, χωρικής αρμοδιότητας 10 δασαρχείων για τα δασικά οικοσυστήματα Αττικής, Βοιωτίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Αυτές προσδιορίζουν τα σημεία και τον όγκο της προς απομάκρυνση βιομάζας (κλαδιά, νεκρά δέντρα κ.λπ.) σε χρονική περίοδο δεκαετίας με τον έλεγχο και την εποπτεία των εν λόγω δραστηριοτήτων από τη Δασική Υπηρεσία που καταρρέει λόγω τραγικής υποστελέχωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε και η παρουσίαση των επικαιροποιημένων προδιαγραφών εκπόνησης των διαχειριστικών μελετών, που θα δοκιμαστούν στις 19 πρώτες μελέτες, ενώ εκκρεμεί η κύρωσή τους με Υπουργική Απόφαση.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

«Εκλογή αρχηγού από τη βάση»: Το χειρότερο πλήγμα σε δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Το σύστημα της εκλογής αρχηγού...

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το βιοτικό τους επίπεδο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιεύει χθές την πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση...

Η Μέση Ανατολή φλέγεται / Πολύνεκρες επιδρομές του Ισραήλ σε Βηρυτό και Δυτική Όχθη

Πολλές και ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες...

ΣΥΡΙΖΑ: Μία θολή υποψηφιότητα Κασσελάκη με δήλωση που διχάζει

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε, χθες, επιτέλους, ο Στέφανος Κασσελάκης,...
Διαφήμιση