Η Νέα Αριστερά στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού –

Μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές η Νέα Αριστερά επιχειρεί να ισορροπήσει στη λεπτή γραμμή ανάμεσα, από τη μια μεριά, στην ανάδειξη της αυτόνομης πορείας του κόμματος και από την άλλη, στη σημασία να δημιουργηθεί ξανά κυβερνητική προοπτική για τις προτάσεις της Αριστεράς, κάτι το οποίο μπορεί να έρθει μόνο με μια διαδικασία συνεργασιών.

Η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, λοιπόν, κορυφώνεται, με τον επικεφαλής του Αλέξη Χαρίτση, να παραχωρεί χθες διακαναλική συνέντευξη Τύπου προς τους συντάκτες του πολιτικού ρεπορτάζ και να πραγματοποιεί σήμερα κεντρική ομιλία στην Αθήνα, για την οποία η μαζικότητα είναι το ανοιχτό στοίχημα.

Κινητοποίηση της βάσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς

Παράλληλα, η Νέα Αριστερά επιχειρεί να κινητοποιήσει το κομματικό δυναμικό της βάση της, προκειμένου να αυξήσει την πολιτική της ορατότητά, στην οποία εξακολουθεί να υστερεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητοποίηση μελών και φίλων του κόμματος φαίνεται να είναι αρκετά υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στην πυκνότητα εκλογικών κέντρων, μοιρασμάτων υλικού, θεματικών εκδηλώσεων (με τελευταία αυτή για τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας) κτλ, καθώς και των περιοδειών και συγκεντρώσεων υποψήφιων ευρωβουλευτών και άλλων στελεχών σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις, επιδιώκεται παρουσία των στελεχών που περιοδεύουν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι, κατά κανόνα, πιο ανοικτά στη Νέα Αριστερά, τουλάχιστον σύμφωνα με πηγές του κόμματος. Επίσης, ένα άλλο επίπεδο κινητοποίησης των δυνάμεων της Νέας Αριστεράς είναι η δημοσιοποίηση υπογραφών στήριξης σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, όπως αυτής ανθρώπων με ιστορία στον αριστερό χώρο, με έμφαση τη συμμετοχή στους αγώνες της δεκαετίας του 1960, την αντιχουντική δράση και τα δύσκολα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, καθώς και ακόμη μίας με 64 πρώην κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος να συσπειρώσει τον παραδοσιακό κόσμο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αυτόνομη αριστερή πορεία, αλλά και πρωταγωνιστικός ρόλος σε ευρύτερες συγκλήσεις

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η προσπάθεια της ηγεσίας της Νέας Αριστεράς να ποντάρει στη σημασία συνεργασιών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, διαλύοντας όμως τη φημολογία περί υπόγειων συνεννοήσεων με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και διατηρώντας την αυτόνομη και αριστερή ταυτότητα του κόμματος. «Εμείς γεννηθήκαμε μέσα στην Αριστερά. Η Αριστερά για εμάς δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας. Είναι στάση ζωής. Και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να υπάρχουμε, να ασκούμε πολιτική από τις γραμμές της Αριστεράς. Τελεία», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση χθες του Αλέξη Χαρίτση, συμπληρώνοντας, ωστόσο: «Από κει και πέρα, προφανώς μας ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος και να αποδοκιμαστεί και τελικά να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς. Και με αυτή την έννοια προφανώς και η λογική των συνεργασιών και η λογική των συμπράξεων. (…) Εμείς θέλουμε λοιπόν να ενδυναμωθεί, να ισχυροποιηθεί η παρουσία της Nέας Αριστεράς, ακριβώς για να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από τη σκοπιά της Αριστεράς στις εξελίξεις επόμενης ημέρας».

Μοιρασμένα βέλη σε Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Στην παραπάνω κατεύθυνση, ο Αλέξης Χαρίτσης επιφύλασσε αιχμές για τις ηγεσίες και των τριών πρώτων κομμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέρος του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος της λύσης για να μπορέσει να υπάρξει μια σοβαρή, μαχητική, αξιόπιστη, πειστική απάντηση στη μονοκρατορία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν είναι η λύση ούτε το lifestyle του κ. Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη. Η λύση είναι μια σοβαρή προγραμματική πρόταση, η οποία θα απαντάει στις πραγματικές υπαρκτές ανάγκες σήμερα της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τις κρίσεις για τη μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους

Βεβαίως, ο Αλέξης Χαρίτσης επικέντρωσε τα βέλη κυρίως στην κυβέρνηση της ΝΔ και ιδίως στην οικονομική πολιτική και στον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή να αξιοποιήσουν την κρίση του πληθωρισμού, να την τροφοδοτήσουν. Για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ο δημοσιονομικός. Ο δεύτερος όμως και πιο σημαντικός πολιτικά είναι ότι βλέπει τον πληθωρισμό ως έναν μηχανισμό βίαιης αντίστροφης αναδιανομής εισοδήματος από κάτω προς τα πάνω (…) Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αξιοποιεί τις κρίσεις για τη μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους».

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

Μήνυμα «ενάντια στο μακέλεμα των λαών στη Μέση Ανατολή και στην...

Έχει «λήξει» η υπόθεση του «κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς»;

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος - Να το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής:...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτική συνεδρίαση της Κ.Ε. – Κατατέθηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη μέσω… Τζάκρη

Σε «εκρηκτικό κλίμα» συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με...

Γάζα: Πάνω από 41.802 Παλαιστίνιοι νεκροί μέχρι τώρα από τις ισραηλινές επιδρομές

Χωρίς διακοπή και τέλος, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ...
Διαφήμιση