Πράσινο φώς Μπάιντεν στην Ουκρανία για επίθεση στο Χάρκοβο με αμερικάνικα όπλα – Η Μόσχα αντιδρά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε μια σημαντική ανατροπή που ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά την Ουκρανία να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, φέρεται να προχωρούν οι ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Politico, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έδωσε μυστικά την άδεια στο Κίεβο, να χτυπήσει αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου (με τον κίνδυνο τα χτυπήματα να πλήξουν και ρωσικό έδαφος) χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ακόμα δύο άτομα με γνώση του θέματος.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα» στο Χάρκοβο, ώστε το Κίεβο να μπορέσει να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε στο Politicco Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ να μην επιτρέπει χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας.

Διχασμένο το ΝΑΤΟ

Η χρήση δυτικών όπλων από τον ουκρανικό στρατό για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους έχει διχάσει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ξεκάθαρα την Πέμπτη ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, για να τη στηρίξουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Η ουκρανική ηγεσία έχει προτρέψει τις συμμαχικές κυβερνήσεις, από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσινγκτον, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς αυτούς, και να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα. Επίσης, ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Ωστόσο, άλλες χώρες εκφράζουν φόβους ότι η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τα F-16 που η χώρα του σχεδιάζει να αρχίσει να στέλνει από φέτος στην Ουκρανία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των συνόρων της χώρας. Η Γερμανία έχει επίσης θέσει παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση των βαρέων όπλων, όπως των αρμάτων μάχης Leopard.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. «Όμως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.

► Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ξεκάθαρα τη Δύση να μην οπλίσει την Ουκρανία για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέβη την Πέμπτη σε ακόμα μία προειδοποίηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο RIA. 

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή βοηθούν την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει «συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου». Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η χώρα του θεωρεί «μήνυμα» του ΝΑΤΟ τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. «Προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Ωστόσο ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτή την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε, απευθύνοντας ακόμα μια σαφή προειδοποίηση. Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση