Γάζα: Φρίκη χωρίς τέλος στην Τζαμπάλια, στο στόχαστρο και η Δυτική Όχθη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εικόνες από τις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Τζαμπάλια μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων δείχνουν εκτεταμένη καταστροφή, καθώς οι αρχές στη βόρεια Γάζα προειδοποιούν τους κατοίκους να μην επιστρέψουν.

Οι δρόμοι στην περιοχή είναι καλυμμένοι από ερείπια, τα περισσότερα κτίρια έχουν καταρρεύσει ή καταστραφεί και τα κεντρικά γραφεία και το σχολείο της UNRWA, που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια από εκτοπισμένους πολίτες της Γάζας, έχουν καεί. Το ισραηλινό σφυροκόπημα στην περιοχή διήρκεσε σχεδόν 20 ημέρες.

«Δεν υπάρχει πλέον στρατόπεδο Τζαμπάλια, δεν υπάρχουν σχολεία και νοσοκομεία, η κλίμακα της καταστροφής είναι τόσο μεγάλη που κανείς δεν φαντάζεται και η καταστροφή δεν μπορεί να μετρηθεί», είπε κάτοικος στο Al Jazeera.

Άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν στην περιοχή χτυπήθηκαν και να τραυματίστηκαν από drones, μεταδίδει ρεπορτάζ του CNN.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Βορείου Κυβερνείου εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Πέμπτης, καλώντας «τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να μην επιστρέψουν», καθώς «υπάρχουν ακόμη κάποια επικίνδυνα υπολείμματα» από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Ο Διευθυντής των Επιχειρήσεων Πολιτικής Άμυνας στη Βόρεια Γάζα, Mahdi Abu Amsha, είπε στο CNN ότι είδε «τεράστιες καταστροφές» και «βρέθηκαν πτώματα στους δρόμους και κάτω από κτίρια», περιγράφοντας τις σκηνές ως «πράξη εκδίκησης». Πρόσθεσε ότι «οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε αυτές τις περιοχές».

Δημοσιογράφος από την περιοχή είπε ότι ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τον κεντρικό καταυλισμό Τζαμπάλια και δυτικά του, αλλά παραμένουν στις βόρειες και ανατολικές περιοχές.

Οι IDF είπαν στο CNN ότι «δεν μπορούν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των δυνάμεών μας». Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι «τα στρατεύματά του συνεχίζουν να επιχειρούν κατά των υποδομών και των τρομοκρατικών δυνάμεων στην περιοχή Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα».

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν κατοίκους του καταυλισμού να περπατούν ανάμεσα στα κατεστραμμένα απομεινάρια των σπιτιών και των καταφυγίων τους. Σύμφωνα με το Al Jazeera το βίντεο δείχνει πτώματα σε αποσύνθεση στους δρόμους αφού ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ένα νεκροταφείο στην περιοχή  αλ- Φαλούτζα και σκόρπισε τα πτώματα των νεκρών στα γύρω σοκάκια.

Νέος γύρος επιθέσεων στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα εισβολή στη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν στην Τζενίν έχει αυξηθεί σε έξι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι τραυματίες είναι όλοι νεαροί άνδρες που χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά, αναφέρει το Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, καθώς Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται στην ταράτσα τοπικών σπιτιών και καταστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν δρόμους και περιουσίες, μετέδωσε το Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 20 άτομα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ, σύμφωνα με την Οργάνωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, η οποία διατηρεί καθημερινά αρχείο συλλήψεων.

Στο μεταξύ ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας, Μπεζαλέλ Σμότριτς, απείλησε ότι το Ισραήλ θα καταστρέψει πόλεις και κωμοπόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με τον ίδιο τρόπο που έχει κάνει στη Γάζα. «Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια» έγραψε στο X.

Επιτακτική η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Ράφα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με Κύπριο κυβερνητικό αξιωματούχο, η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να αναχωρεί από την Κύπρο δια θαλάσσης και θα φυλάσσεται σε πλωτές αποθήκες έξω από τον θύλακα μέχρι να επισκευαστεί η στρατιωτική προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ αλλά κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες.

Την ίδια ώρα το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας απηύθυνε άλλη μια επείγουσα έκκληση για χιλιάδες άρρωστους και τραυματίες που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα. Το υπουργείο ζήτησε από «όλα τα διεθνή ιδρύματα και τα ενδιαφερόμενα μέρη» να βοηθήσουν στο άνοιγμα των συνοριακών σημείων διέλευσης του θύλακα, ώστε αυτοί οι ασθενείς να μπορούν να απομακρυνθούν.

Ένα σχολείο που διοικείται από τον ΟΗΕ στο Ντέι -αλ Μπαλάχ φιλοξενεί τώρα 16.000 άτομα, καθώς ο υπερπληθυσμός επιδεινώνεται λόγω του εκτοπισμού από τη Ράφα.

Οι οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο στο σχολείο αναγκάζονται να κοιμούνται στους διαδρόμους του ή να στήνουν αυτοσχέδια πλαστικά καταφύγια, δήλωσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Τελευταίες εξελίξεις

  • Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναγνωρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος – Την Τρίτη η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο
  • Το κόμμα του Μπένι Γκαντζ κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση της Κνεσέτ και την προκήρυξη εκλογών
  • Τουλάχιστον 36.224 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 81.777 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι και 357 τραυματίστηκαν.
  • Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε σήμερα πως οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 300 Παλαιστίνους ενόπλους κατά την διάρκεια της επιχείρησης που άρχισε στις 6 Μάιου στην πόλη Ράφα.
  • Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη Ράφα λόγω της «συνεχιζόμενης επίθεσης», ανακοίνωσε η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Jawa σήμερα.
  • Τουλάχιστον 66 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ασφαλείς ζώνες σε όλη τη Γάζα μέσα σε τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την Save the Children.
  • Η αιγυπτιακή τηλεόραση επικαλέστηκε πηγές που αρνήθηκαν ότι ισραηλινός στρατός πήρε τον πλήρη έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας και είπε ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να δικαιολογήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.
  • Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει οποιαδήποτε μετακίνηση «διά της βίας» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια του φόρουμ Κίνας- αραβικών χωρών στο Πεκίνο. 

Πηγή: efsyn.gr

Φωτο: twitter

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση