Μαζικά στις… εκκλησίες οι συνταξιούχοι – Οι σοκαριστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό μετά τις κάλπες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Χρήστου Μέγα –

Στην… εκκλησία, δηλαδή στα συσσίτια, ετοιμάζεται να στείλει και άλλους συνταξιούχους ο Μητσοτάκης μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και, ταυτόχρονα, είναι πολιτικά δεσμευμένη αυτό να προέλθει από την έμμεση φορολογία (ακρίβεια), τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας (φόροι μισθωτών – συνταξιούχων), αλλά και τη μη μεταβίβαση πόρων σε κοινωνικές υποδομές (πληρωμένα απογευματινά χειρουργεία κ.α.). Θα επιτρέψει τη διάθεση μόνο κάποιων κονδυλιών για τη Θεσσαλία.

Βέβαια, η επιλογή αυτή γίνεται ώστε α) να μην διαταραχθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία στηρίζεται στη φθηνή εργατική δύναμη, ενόσω δεν γίνονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και β) για να μην θιγούν τα υψηλά επιχειρηματικά κέρδη.

Οι συντάξεις χηρείας

Στο πλαίσιο αυτό της σκλήρυνση της μονομερούς δημιουργίας πλεονάσματος (από τους φόρους κατανάλωσης και την υψηλή – άμεση φορολογία σε μισθούς και συνταξιούχους), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει όλο και περισσότερους συνταξιούχους στην… εκκλησία. Δηλαδή στα συσσίτια κατά την γνωστή φράση του κ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα προς τη συνταξιούχο των 440 ευρώ (με 300 ευρώ ενοίκιο) που διαμαρτυρήθηκε για τις χαμηλές αποδοχές.

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν οι συνταξιούχοι χηρείας (άνω του 90% γυναίκες) στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αποκοπή απ όλους τους δικαιούχους που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος της μισής σύνταξης. Από 70% της αναλογούσης σύνταξης του θανόντος, με στόχο αυτή θα περιοριστεί σ το 35% μετά την τριετία.
  • Κατάργηση της δεύτερη εθνικής σύνταξης ή τμήμα αυτής (του 70% κατά τα πρώτα 3 χρόνια και, ακολούθως, το 35% εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος).
  • Επιστροφή με δόσεις των ποσών που «αχρεωστήτως» καταβλήθηκαν από το 2019 (συμπλήρωση 3ετία από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το 2016) και μετά. Αφορά περισσότερες από 150.000 περιπτώσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (πλην ΟΓΑ και Δημοσίου) που οφείλουν πάνω από 20.000 και 25.000 ευρώ κατά περίπτωση (αναλόγως του ύψους της σύνταξης).
  • Θα δίνεται η ευχέρεια επιλογής σε ποια σύνταξη, χηρείας ή εξ ιδίου δικαιώματος, θα γίνει η περικοπή (της μικρότερης).

Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταλογιστεί ποσά σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα» και πολλοί συνταξιούχοι δεν λαμβάνον ασφαλιστικό ενημερότητα και δεν μπορούν να μεταβιβάσου περιουσιακά στοιχεία.

50% ή 35% η σύνταξη;

Η εφαρμογή των ανωτέρω συνεπάγεται πλήρη απαξίωση της σύνταξης χηρείας η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, θα μετατραπεί σε επίδομα των 50 ή 70 ευρώ (σ.σ. με την κατάργηση της εθνικής σύνταξης και τον περιορισμό της ανταποδοτικής στο 35%).

Αυτός, εξάλλου, ήταν και ο λόγος που έως τώρα το Υπουργείο Εργασίας δεν εφάρμοζε τις σχετικές διατάξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου φοβόταν τις αντιδράσεις των συνταξιούχων εν μέσω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Και τώρα η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις μετά τις ευρωεκλογές και μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ παράνομα περικόπτει, μετά την τριετία, τις συντάξεις χηρείας στο 35% (το 50% του 70% μετά το θάνατο). Δεδομένου ότι ειδικά για το Δημόσιο υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικό Συνεδρίου που δέχεται ότι η σύνταξη περιορίζεται στο 50% του θανόντος, από 70% κατά την πρώτη τριετία (είκοσι ποσοστιαίες μονάδες κάτω) και όχι στο 50% του 70% (ήτοι 35%) που εφαρμόζει η κυβέρνησα (όποτε το εφαρμόζει).

Διακρίσεις

Επίσης, οι αγρότισσες, προκειμένου να λάβουν τη σύνταξη χηρείας, πρέπει να αρνηθούν ολόκληρο το κοινωνικό μέρος της πάλαι ποτέ κοινωνικής σύνταξης ΟΓΑ (υπέχει θέση εθνικής σύνταξης και φτάνεις το 70% ή 80% της παροχής). Πρόκειται καταφανώς για μια άκρως διακριτική αντιμετώπιση.

Ακόμα, εκτός της διάταξης για την εργασία των συνταξιούχων χωρίς πέναλτι (μείωση σύνταξης), η οποία ισχύει από τις αρχές του χρόνου για τους συνταξιούχους αναπηρίας και γήρατος, μένει μια σημαντική κατηγορία δικαιούχων (χηρείας). Η οποία, μάλιστα, έχει αδήριτες ανάγκες είτε γιατί θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά της είτε αφορά σε ορφανά παιδιά που σπουδάζουν.

Παράλληλα, χωρίς σύνταξη μένουν πολλές χήρες που είχαν λιγότερα από 3 έτη γάμου.

Ο πλούτος και οι φτωχοί

Όλα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση, εδράζονται στο πλαίσιο της «διάχυσης προς τα κάτω», από τους πλούσιους στους φτωχούς, των οικονομικών («trickle down economics»). Η νεοφιλελεύθερη αυτή θεωρία εισηγείται την μείωση της φορολόγησης των πλουσίων και εταιρειών ώστε να διαχυθούν τα οφέλη στην κοινωνία. Να αυξηθούν οι επενδύσεις, για να εξασφαλιστεί ταχύτερη ανάπτυξη και ευημερία.

Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα μειώσει μετά τις εκλογές και άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές σε ένα, όμως, ελλειμματικό ασφαλιστικό Ταμείο, ενώ ετοιμάζεται να ενισχύσει τον ΕΦΚΑ με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Και αυτό λόγω πρόσθετων συνταξιοδοτήσεων (ευχέρεια εργασίας, baby boom) και λόγω απωλειών (εργοδοτικών) ασφαλιστικών εωσφόρων. Από τη φορολογία, δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις (ασφαλιστικές εισφορές).

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτο: INTIME

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο – Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, καθώς Ισραηλινοί...

«Καταδικασμένα να αποτύχουν τα μέτρα για τη νεανική βία» – Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά

Έντονη κριτική προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Με αφορμή το περίφημο Flyover: Πόσο δημόσια είναι τελικά τα δημόσια έργα;

*Του Δημήτρη Ρόκκου - Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από...
Διαφήμιση