Μέση Ανατολή: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Τουλάχιστον 64 οι νεκροί

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να ενέτειναν τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που εμφανίζονται ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς ο κεντροδεξιός Μπένι Γκαντς απείλησε να παραιτηθεί δίνοντας «τελεσίγραφο» στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό συμβούλιο για έγκριση σχεδίου έξι σημείων, το οποίο απορρίφθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
 
Μόνο τις τελευταίες ώρες δημοσιογράφοι του Al Jazeera ανέφεραν περισσότερες ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της πόλης Ράφα στα νότια, σε δύο συνοικίες στα βόρεια και νέες, σφοδρές, συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν μια ημέρα ανελέητων βομβαρδισμών που σκότωσαν τουλάχιστον 64 Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 28 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε συγκρότημα κατοικιών κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στα βόρεια. Δεκάδες άλλοι φέρονται να είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Ακόμα οκτώ έπεσαν νεκροί στην ουρά για νερό στην βόρεια περιοχή της al-Faluja.

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, δύο δρόμοι συνδέουν την πόλη Τζαμπάλια με τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Η μία είναι η οδός Assalia, που πήρε το όνομά της από τη μεγάλη οικογένεια που κατοικεί σε αυτή τη γειτονιά αλλά αφανίστηκε σε πρόσφατη επίθεση. Σύμφωνα με μαρτυρίες μαρτύρων, 26 μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και καταστράφηκαν έξι σπίτια σε αυτόν τον δρόμο, που είναι πλέον χωματόδρομος.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς το Ισραήλ εντείνει τις θανατηφόρες επιδρομές, τουλάχιστον 900.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια για άλλη μια φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Οι 800.000 «δραπέτευσαν» από τη Ράφα, όπου είχαν βρει καταφύγιο τους προηγούμενους μήνες του πολέμου.

Χθες ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκαν χθες στο βασίλειο για να συζητήσουν υπό διαπραγμάτευση ευρεία στρατηγική συμφωνία και για τον πόλεμο, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ριάντ.

Κατά τη συνάντησή τους, στην πόλη Νταχράν, οι δυο άνδρες συζήτησαν την «σχεδόν οριστική εκδοχή σχεδίου στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών» και την ανάγκη να εξευρεθεί «αξιόπιστος» τρόπος για να προωθηθεί «η λύση των δυο κρατών» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, να σταματήσει ο πόλεμος του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συνεχίζουν την προσπάθεια να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, μετέδωσε στην αρχή αυτού του μήνα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, παρότι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μέρος του «μεγάλου παζαριού» στη Μέση Ανατολή, μοιάζει μακρινή.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ διαπραγματεύονται για κάποιο καιρό ευρεία συμφωνία, που θα συμπεριλάβει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια στο σαουδαραβικό πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα· οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ από το βασίλειο και την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο συμμάχων τους.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...

Ακρίβεια διαρκείας μέχρι το 2026 φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχεται άσχημο φθινόπωρο

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Σε υψηλές πτήσεις κινείται ο πληθωρισμός...
Διαφήμιση