Οι εκλογές έφεραν στο προσκήνιο τον διάλογο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι υπέρ και ποιοί κατά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μιχάλη Χαριάτη –

Το παιχνίδι μόλις τώρα ξεκινά. Η «παρτίδα» δείχνει δύσκολη, «κλειστή». Οι «παίχτες», ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται ήδη γύρω από το τραπέζι, βλέπουν το «φύλλο» και σκέφτονται το «ποντάρισμα». Η «τράπουλα» είναι η… «επόμενη ημέρα» των προοδευτικών δυνάμεων. Η «τσόχα» στρώθηκε την Κυριακή το βράδυ. Με την βαθιά «ρωγμή» που έφερε, στο πολιτικό σκηνικό, η εκλογική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στην αυτοδιοικητική κάλπη.

Μια παρτίδα «ευρωεκλογές» παίζουν, σε αυτή την ιδιότυπη πολιτική… πόκα, η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ, με βάση το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα των δυο γύρων των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να αισθάνεται νικητής και πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί να είναι εκείνο η αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εθνικές κάλπες. Προκειμένου να συμβεί αυτό η στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί παρά να είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί δεύτερη δύναμη στις προσεχείς ευρωεκλογές έτσι ώστε να εδραιώσει την θέση του μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Επάνω σε αυτή την στόχευση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βάζει «πάγο» σε όσα ακούγονται περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας να θέλει να επιλέξει εκείνη τον χρόνο για το αν και πότε και με ποιους όρους μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώναν μάλιστα πως άμεσος εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί «η προσωπική ήττα του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου». Κρατώντας μάλιστα σαφείς αποστάσεις από την συζήτηση περί σύμπραξης και μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων σημείωναν οι ίδιες πηγές πως «οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη» το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο για «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων», αναδεικνύοντας ως κυρίαρχο μήνυμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την ανάγκη των προοδευτικών συγκλίσεων. «Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία.

Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια» τόνιζαν πηγές της Κουμουνδούρου, στέλνοντας το μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη: «Ο ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής».

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, καταλόγισαν αλαζονεία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία» σημείωναν χαρακτηριστικά, έχοντας στο φόντο τις πρώτες δηλώσεις Ανδρουλάκη. «Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία» σημειώναν πηγές της Κουμουνδούρου.

«Φωτιά στα τόπια»

Η συζήτηση, εντός της προοδευτικής παράταξης, «φούντωσε» στο φόντο της μεγάλης ανατροπής και επικράτησης στην Αθήνα του Χάρη Δούκα αλλά και της πρωτιάς του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα. Η δήλωση του ήταν η «σπίθα»: «Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο τι μήνυμα βγαίνε από την επικράτηση Δούκα στην Αθήνα πως «για μένα το μήνυμα είναι βαθιά πολιτικό, περισσότερο από κομματικό, έχει να κάνει με νοοτροπίες που έχουν εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και πρέπει να τελειώσουν τώρα».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, χθες, εκτίμησε πως «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προοδευτικής κατεύθυνσης».

Αργότερα, από την δική του πλευρά, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως άλλο «η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο η συγχώνευση και μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα με την κεντροαριστερά. Απέναντι σ’ αυτή την άποψη είμαι εντελώς αντίθετος».

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κωστής Παπαϊωάννου: Το επόμενο στάδιο θα είναι η δαιμονοποίηση της εφηβείας ως ηλικιακής ζώνης

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολομέτωπη επίθεση “νεοφοβίας” και “εφηβοφοβίας”....

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ασταμάτητα τον Λίβανο – Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση

Την ώρα που ο μουσουλμανικός κόσμος θρηνεί τον θάνατο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση και επίσημη ενημέρωση από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ενημέρωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική της χώρας...
Διαφήμιση