Η Μέση Ανατολή «ματώνει» ξανά: Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου από την Χαμάς αλλά και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση της σύρραξης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε για εκδίκηση μετά την επίθεση της Χαμάς.

Ο Ντάνι Ντάνον, μέλος της Κνεσέτ ή του κοινοβουλίου του Ισραήλ, είπε ότι έρχεται μια απάντηση κατά της Χαμάς.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε τους αμάχους, αλλά όταν κυνηγάμε τη Χαμάς θα είμαστε δυνατοί, θα είμαστε αποτελεσματικοί και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τους κυνηγήσουμε», είπε ο Ντάνον στο Al Jazeera.

Την ίδια στιγμη, ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε από τα σύνορα με τη Γάζα σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακατέλαβαν όλες εκτός από οκτώ τοποθεσίες που κατείχε η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, και πραγματοποιούν έρευνες από σπίτι σε σπίτι για τυχόν εναπομείναντες ενόπλους.

Η προσοχή στράφηκε γρήγορα στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ με τη όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ με την απάντηση του ισραηλινού στρατού να είναι άμεση με πλήγματα προς τον Λίβανο.

Στην αρχή δεν ήταν σαφές αν οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους που δρουν στην χώρα ή από αλλου, αλλά λίγο μετά η λιβανέζικη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

Σε προηγούμενες αναζωπυρώσεις με τη Γάζα, η Χεζμπολάχ επέλεξε να μείνει στο περιθώριο αλλά τώρα αποφάσισε να εμπλακεί με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για πιθανή περιφερειακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να πιστεύεται ότι είναι όμηροι μέσα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ένα κέντρο αγνοουμένων έχει δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Στη Γάζα, ρεύμα και ίντερνετ είναι εκτός λειτουργίας και είναι δύσκολο να μάθει κανείς τι συμβαίνει. Ο Hazem Balousha, ο ανταποκριτής του Guardian εκεί, είπε ότι κανένας στη λωρίδα δεν κοιμήθηκε τη νύχτα καθώς αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων σφυροκόπησαν τον μικροσκοπικό θύλακα.

Οι επιθέσεις ισοπέδωσαν κτίρια κατοικιών σε γιγαντιαίες εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πύργου 14 ορόφων που φιλοξενούσε δεκάδες διαμερίσματα καθώς και γραφεία της Χαμάς στην κεντρική πόλη της Γάζας.

H αποκοπή καυσίμων και αγαθών από το Ισραήλ πρόκειται να προκαλέσουν σημαντικές δυσκολίες στον άμαχο πληθυσμό τις επόμενες ημέρες.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα (00:00 GMT), ένα μεγάφωνο πάνω από ένα τζαμί στην πόλη της Γάζας έδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους των γειτονικών πολυκατοικιών: Εκκενώστε αμέσως. Λίγα λεπτά αργότερα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έκανε στάχτη ένα πενταόροφο κτίριο.

Οι κάτοικοι της Γάζας μετέφεραν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους σε ερειπωμένα και υπερπλήρη νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 232 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.700 τραυματίστηκαν.

Ο Saleh al-Arouri, ο αναπληρωτής αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, είπε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς συνέλαβε μεγάλο αριθμό Ισραηλινών αιχμαλώτων , συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Επιβεβαιώνει την εμπλοκή του Λιβάνου ο ΟΗΕ

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο επιβεβαίωσε την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ το πρωί της Κυριακή απευθύνοντας έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είχε αρχίσει να «βράζει» πριν την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με την ομοβροντία ρουκετών χθες το πρωί. Ο στρατός του Λιβάνου έριξε δακρυγόνα σε στρατιώτες του Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών την περασμένη Παρασκευή και τώρα φαίνεται ότι παίρνει ανοιχτά το μέρος της Χαμάς.

Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Τι λένε οι περιφερειακές χώρες

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε όλη τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για την υποστήριξη της Χαμάς με ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες να πυρπολούνται και διαδηλωτές να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη.

Στο Ιράν, τον περιφερειακό εχθρό του Ισραήλ, τα μέλη του κοινοβουλίου άνοιξαν τη συνεδρίασή τους το Σάββατο φωνάζοντας, «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Το Ισραήλ θα καταδικαστεί, η Παλαιστίνη θα είναι ο κατακτητής».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε: «Η σημερινή επιχείρηση δημιούργησε μια νέα σελίδα στον τομέα της αντίστασης και της ένοπλης επιχείρησης κατά των κατακτητών».

Στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, εκατοντάδες βγήκαν επίσης στους δρόμους για να γιορτάσουν την επιχείρηση της Χαμάς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση