Η επιλογή Πολάκη διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Η Κουμουνδούρου σε τεντωμένο σκοινί

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής – Η επιλογή του Παύλου Πολάκη για τη θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, τη θέση δηλαδή του… «καθοδηγητή των τομεαρχών» στη Βουλή, δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ένα στους τρεις βουλευτές του κόμματος να διαφοροποιείται από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Οι ηττημένοι στη μάχη για την ηγεσία είχαν διαμηνύσει στην Κουμουνδούρου πως τυχόν χρησιμοποίηση του Παύλου Πολάκη στη συγκεκριμένη θέση θα αποτελεί αιτία πολέμου, με τις δυο πλευρές να οριοθετούν τη στρατηγική τους:

-Ο Στέφανος Κασσελάκης διεμήνυσε ουσιαστικά πως δεν «αδειάζει» το στέλεχος που τον στήριξε πρώτος στη μάχη για την ηγεσία, παρέχοντάς του μάλιστα και το σημαντικό μηχανισμό που διέθετε και διαθέτει στο κόμμα. Ταυτόχρονα διαμόρφωσε την ηγετική του ομάδα, η οποία εκτός από τον Παύλο Πολάκη αποτελείται από τον Νίκο Παππά, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Γιώργο Τσίπρα και τη Δώρα Αυγέρη.

-Η «εσωκομματική αντιπολίτευση», με την καταψήφιση της πρότασης του προέδρου, απάντησε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νομή της εξουσίας υπό τη συγκεκριμένη ηγετική ομάδα και πως δεν πρόκειται να αναλάβει θέσεις ευθύνης, κάτι που θα φανεί και όταν ανακοινωθούν οι θέσεις των Τομεαρχών!

-Με τη μειοψηφία συντάχτηκαν η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, με την πρώην υπουργό Μακεδονία-Θράκης να είχε στηρίξει αρχικά τον Νίκο Παππά και τη δεύτερη Κυριακή τον Στέφανο Κασσελάκη. Κύριος λόγος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, ο ρόλος που δόθηκε στον Παύλο Πολάκη, αλλά και η διαφωνία τους με άλλα πρόσωπα, όπως πχ η Θεοδώρα Τζάκρη που αναδείχτηκε νέα γραμματέας της ΚΟ. Η διαφοροποίηση των δυο κυριών αδυνατίζει το επιχείρημα της ηγεσίας ότι εσωκομματική αντιπολίτευση είναι μόνο η «Ομπρέλα»!

Οι διαφωνούντες δεν έχουν ως στρατηγική τη διάσπαση, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες και για το προσεχές χρονικό διάστημα. Το Συνέδριο παραμένει το πιθανότερο βασικό πολιτικό πεδίο για τη σύγκρουση των «δυο ψυχών» του ΣΥΡΙΖΑ, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, αφού «αρκεί μια σπίθα να ανάψει τη φωτιά»!

Η ηγεσία βρίσκεται ενώπιον στρατηγικών αποφάσεων σύνθεσης των απόψεων και κατανομής των ρόλων, που μπορεί να είναι η επιλογή της συνεννόησης ή επιλογή της σύγκρουσης. Το ίδιο και οι ηττημένοι στη σύγκρουση για την εκλογή ηγεσίας, καθώς η διάσπαση είναι και γι΄ αυτούς αδιέξοδη.

Οι επόμενες κινήσεις είναι κρίσιμες, καθώς έχει κατ΄ αρχήν οριστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις 22 Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Και η Κεντρική Επιτροπή είναι ιστορικά πιο δύσκολος χώρος για την ηγεσία απ΄ ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα!

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση