Διονύσης Τεμπονέρας: Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την Κυριακή 21 Μαΐου, οι πολίτες ολόκληρης της Ελλάδας, αποφασίζουμε για την ζωή μας. Οι πολίτες λένε ένα μεγάλο «φτάνει, ως εδώ» απέναντι στην χειρότερη κυβέρνηση, που είδε ποτέ ο τόπος. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή, το νέο συμβόλαιο με τον λαό, ανοίγει το δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Φιλοδοξούμε και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, την Κυριακή ο ελληνικός λαός, θα πάρει μια βαθιά «ανάσα δημοκρατίας».

Μέχρι τότε, έχουμε 2 σπουδαία καθήκοντα:

Αρχικά, πρέπει να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Πρέπει να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση, γιατί επέλεξε να είναι η κυβέρνηση των «Πάτσηδων» της ρεμούλας και της αρπαχτής και όχι μια κυβέρνηση των «Νικολαΐδηδων» της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Πρέπει να τιμωρηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί επέλεξε να είναι η κυβέρνηση των Βαρδινογιάννηδων, των Περιστέρηδων, των Μυτιληναίων και των Λάτσηδων και όχι μια κυβέρνηση, που θα προστατέψει το λαό, από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Πρέπει να τιμωρηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί επέλεξε να είναι μια κυβέρνηση των «Στάσηδων»,των «golden boys» και των απευθείας αναθέσεων και όχι μια κυβέρνηση που θα προχωρούσε σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, σε πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Πρέπει να τιμωρηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί επέλεξε να είναι μια κυβέρνηση των κοριών και των υποκλοπών και όχι μια κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Πρέπει τέλος, να τιμωρηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί επέλεξε να είναι μια κυβέρνηση των 13 εισηγμένων ανωνύμων εταιριών που λυμαίνονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τους εθνικούς πόρους και έχουν ξεχειλώσει από τα υπερκέρδη και όχι μια κυβέρνηση που τάσσεται με τους μικρομεσαίους τους επιστήμονες και τους αγρότες, με τον κόσμο της δημιουργίας.

Δεν αρκεί όμως μόνο να τους τιμωρήσουμε.

Έχουμε και ένα δεύτερο επιπλέον σημαντικό καθήκον:

Πρέπει ακόμα περισσότερο να τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί προερχόμαστε από άλλες παραδόσεις:

Εμείς προερχόμαστε από το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, από το κίνημα του 114, από το Πολυτεχνείο και την δημοκρατική αλλαγή του 81, από τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα μέχρι το Νίκο Τεμπονέρα, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Παύλο Φύσσα.

Εμείς είμαστε οι συνεχιστές της παρακαταθήκης του σπουδαίου συντρόφου μας του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί είμαστε εμείς εκείνοι που παρά το ναρκοθετημένο περιβάλλον που μας κληροδότησαν το 2015, κατορθώσαμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, παραδώσαμε χώρα με γεμάτα ταμεία και κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, παρά τους μνημονιακούς εκβιασμούς.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί πλέον και ξέρουμε και μπορούμε.

Με την αισιοδοξία της γνώσης, της εμπειρίας και της βούλησης καταρτίσαμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, κοστολογημένο μα και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό.

Το σχέδιο μας είναι ρεαλιστικό, γιατί ενώ αντιλαμβάνεται τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σε μια συντηρητική Ευρώπη, εντοπίζει τις ρωγμές που μπορεί και πρέπει να οδηγήσουν σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, στο κράτος, στους θεσμούς, να ανοίξουν το δρόμο για το μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, να φέρουν στο προσκήνιο, όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά και τους πολλούς.

Το σχέδιο μας είναι εφαρμόσιμο, γιατί αντλεί όχι μόνο ιδέες αλλά και πρακτικές, από μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όχι περιφερειακές, αλλά του στενού πυρήνα της ευρωπαϊκής ένωσης, που κοιτά όλο και περισσότερο πια, προς την ανάκτησή του δημοσίου χώρου και ενσωματώνει δημόσιες πολιτικές. Κάποιοι, νεοφιλελεύθερα εμμονικοί, συνεχίζουν να μας λένε πως δεν υπάρχει εναλλακτική (ΤΙΝΑ), αλλά εμείς σε μια μικρή γωνιά στην νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, τολμούμε να τους υπενθυμίζουμε, πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Το σχέδιο μας είναι κοστολογημένο και αξιόπιστο, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, γιατί εμείς θα εξασφαλίσουμε όχι μόνο την αναδιανομή του πλούτου, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτόν. Θα κάνουμε πράξη, αυτό που ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, οπού λέει ότι «ο έχων πληρώνει», που λέει ότι «οι πολίτες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες τους».

Υπό την έννοια αυτή το πάρτι της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας στις 21 Μαΐου, τελειώνει.

Το σχέδιο μας είναι ριζοσπαστικό, γιατί η εφαρμογή του θα απαιτήσει συγκρούσεις με την μονοπωλιακή ολιγαρχία και το τραπεζικό καπιταλιστικό κεφάλαιο. Δεν τους φοβόμαστε και είμαστε πεπεισμένοι ότι, με σύμμαχο το λαό στη βάση των 11 σημείων του κοινωνικού συμβολαίου της αλλαγής που παρουσιάσαμε, θα επιτύχουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, την νεολαία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους εμπόρους και τους επιστήμονες τους αγρότες και τους ανέργους.

Έτσι λοιπόν μέσα στις πρώτες μέρες που η προοδευτική κυβέρνηση θα πάρει σάρκα και οστά:

-Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και

·Θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.

-Σταματάμε να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε κατώτατο μισθό μικρότερο από το 2010. Σταματάμε να είμαστε η μοναδική χώρα που έχει εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο, μικρότερο από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα.

·Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019 και χορηγούμε την αύξηση του 7,75% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Αλήθεια ποιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για τις συντάξεις; Υπάρχει έστω και μια πρόβλεψη για τους ταλαιπωρημένους από τα μνημόνια και την ακρίβεια συνταξιούχους σε όσα εξαγγέλλει ο κ.Μητσοτάκης; Η απάντηση είναι πως όχι γιατί η κυβέρνηση όχι μια φορά, αλλά τρεις φορές εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη, τους εξαπάτησε με τα αναδρομικά, τους εξαπατά εμφανίζοντας αυξήσεις, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 ως δικές του αυξήσεις.

Δεσμευόμαστε κοιτώντας τον ελληνικό λαό με τα πρόσωπά μας καθαρά:

·Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με προοδευτική κυβέρνηση οι «Πάτσηδες» τελειώνουν.

·Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Σήμερα με τις ρυθμίσεις της ΝΔ σχεδόν κάνεις δεν μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του. Δεν πρόκειται για αστοχία, αλλά για στρατηγική επιλογή εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των μεγάλων ομίλων. Το λένε άλλωστε στο «Ευαγγέλιο» τους, στην Έκθεση Πισσαρίδη.

· Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%.Βάζουμε τέλος στην αισχροκέρδεια που λαμβάνει χώρα με τις κυβερνητικές γαλάζιες πλάτες και ας μας τιμωρήσουν οι ιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ της πληρωμένης προπαγάνδας.

· Φορολογούμε άμεσα τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Ζαλίζουν οι ισολογισμοί των εταιριών ενέργειας. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στο λαό και σε αυτόν πρέπει να επιστρέψουν για να γίνουν νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές του κοινωνικού κράτους.

· Μειώνουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ)

·Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα:

·Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

·Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

·Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%

Πού αλλού ακούστηκε το κράτος να εισπράττει τον ανατιμημένο ΦΠΑ και να επιστρέφει ψωρο-επιδόματα στους πολίτες που επιδοτούν και πάλι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια;

· Θα καταργήσουμε την ΕΒΕ και την πανεπιστημιακή αστυνομία για να σταματήσουν τα παιδιά μας να γίνονται πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και για να πάψουν οι αστυνομικοί να τα δέρνουν στις πλατείες και στα πανεπιστήμια.

Μόνο μια κυβέρνηση προοδευτική θα κάτσει στο σκαμνί τους υπαίτιους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και για το έγκλημα των Τεμπών. Τίποτα δεν παραγράφεται τίποτα δεν ξεχνιέται.οι ένοχοι θα πληρώσουν. Το χρωστάμε στη δημοκρατία και στους συγγενείς των συνανθρώπων μας, που έμειναν πίσω να θρηνούν και να καμαρώνουν τον κ.Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της δεξιάς.

Σε εμάς έλαχε ο κλήρος και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ιστορικό μας καθήκον.

Κοιτάμε ψηλά, κοιτάμε μακριά. Ανοίγουμε το βήμα και υπογράφουμε το συμβόλαιο για την αλλαγή.

Απευθυνόμαστε σε όλους του πολίτες αλλά και στα κόμματα που προσδιορίζονται ως προοδευτικά, τους καλούμε να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η απλή αναλογική φίλες και φίλοι, δεν είναι «καπρίτσιο» και πολιτική σκοπιμότητα.

Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασία,

Σημαίνει δημοκρατία, σημαίνει έλεγχος, διαφάνεια και λογοδοσία.

Οι δημοκράτες δεν φοβήθηκαν ποτέ, ας το ακούσουν καλά μερικοί. Ας ακούσουν καλά τι έχει γράψει η ιστορία.

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ , ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΙ…

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό «πυρετό» όλα τα συνδικάτα  – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε «πυρετό» προετοιμασίας για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε...

«Βράζει» το Columbia: Φοιτητές κατέλαβαν το ίδιο κτίριο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ

Σε μία κίνηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πολλαπλούς συμβολισμούς,...

Κασσελάκης : Η ανατροπή είναι ανάγκη σε αυτές τις εκλογές – Τι είπε για τη συνεργασία με Σπηλιωτόπουλο

Απέφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης να σχολιάσει τη συνεργασία του με τον Άρη...

Μητσοτάκης-Κασσελάκης: Δίνουν δώρα, μπόνους, θαύματα και μοιράζουν χάντρες για ιθαγενείς

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Στις...
Διαφήμιση