Επίσκεψη Όλαφ Σολτς στις ΗΠΑ με κρυφή ατζεντα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χωρίς τα φλας των δημοσιογράφων, χωρίς επίσημα δείπνα και χωρίς πολλούς προσκεκλημένους ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, έφθασε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον απόηχο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τον πόλεμο να μη δείχνει να οδεύει σύντομα προς κάποιο τέλος.

Πολλοί στη Γερμανία αναρωτιούνται σχετικά με αυτή την επίσκεψη, για την οποία το γραφείο Τύπου του καγκελαρίου εξέδωσε μόλις μία πρόταση: «Ο καγκελάριος Σολτς θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν την κατάσταση στην Ουκρανία, ένα χρόνο μετά την εισβολή, και τη δυτική στήριξη στο Κίεβο» (σ.σ. η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο είχε προγραμματιστεί για αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας). Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ρώτησε μία ημέρα πριν από την αναχώρησή του τον Σολτς στο Κοινοβούλιο «για ποιον λόγο πηγαίνετε στην Ουάσιγκτον; Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας; Θα έπρεπε όλα αυτά να μας τα έχετε εξηγήσει εδώ μέσα».

Η κάπως μυστικοπαθής φύση της επίσκεψης –ο Σολτς δεν εξέθεσε καν την ατζέντα της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ ανακοινώθηκε πως δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της– κάνει πολλούς στην Ευρώπη να σκέφτονται πως οι δύο ηγέτες αισθάνονται ότι επείγει να χαράξουν μια νέα πορεία για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το ερώτημα «πώς θα τελειώσει όλο αυτό;» ακούγεται όλο και πιο δυνατά στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, το περιβάλλον του Σολτς αποδίδει το χαμηλό προφίλ της επίσκεψης στο γεγονός ότι ο καγκελάριος θέλει να «αφοσιωθεί στη δουλειά του» και αρνείται ότι υπάρχουν σύννεφα ανησυχίας που επισκιάζουν τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Η ιδέα είναι να γίνει μια σύσκεψη εργασίας. Δεν πρόκειται για κρατική επίσκεψη. Το νόημα είναι να καθίσουν δύο άνδρες στο τραπέζι, να ανοίξουν τα χαρτιά τους, να ζυγίσουν τις επιλογές, να ανταλλάξουν απόψεις ελεύθερα, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να καταλήξουν επειγόντως σε κάποια απόφαση».

Αντιδράσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε προσφάτως δημόσια ότι θα στηρίξει το Κίεβο «για όσο χρειαστεί». Οσο περνάει ο καιρός, όμως, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που λένε ότι οι χώρες τους δεν μπορούν να αντέξουν τον πόλεμο για πολύ ακόμα. Πρόσφατα μια διαδήλωση στη Γερμανία ενάντια στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας συγκέντρωσε 13.000 ανθρώπους, ενώ στις ΗΠΑ οι φωνές των Ρεπουμπλικανών, που είναι επιφυλακτικοί με την αποστολή πολεμικού υλικού στα μέτωπα, γίνονται όλο και πιο ηχηρές ενόψει και των εκλογών του επόμενου έτους.

Αλλα θέματα

Οι δύο ηγέτες ήταν πιθανό να συζητήσουν επίσης για τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, τις αυξανόμενες καταγγελίες ότι το Ιράν προχωρεί σε μαζικό εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς και τις ενδείξεις πως η Κίνα είναι πιθανό να αποστείλει πολεμικό εξοπλισμό στη Ρωσία. Πάντως, ο Νιλς Σμιτ, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, περιγράφει τη σχέση του Σολτς με τον Μπάιντεν ως «καλή». «Στην εξωτερική πολιτική έχουν την ίδια ματιά και νομίζω ότι τους αρέσει πολύ να κάθονται και να μιλούν μαζί», σχολιάζει.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πυρά κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια και εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα...

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο φορολογικό σύστημα

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του...

ΠΑΣΟΚ: Τα όνειρα και τα εμπόδια στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Το φρενάρισμα των δημοσκοπικών ποσοστών...
Διαφήμιση