Ιστορική απόφαση: Η Ε.Ε. προσχωρεί στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την προσχώρηση της Ε.Ε. ως διακρατικής οντότητας, στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εφαρμογή της Σύμβασης για τη Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με ταυτόχρονη ενίσχυση του νομικού πλαισίου, στον τομέα της ποινικής δικονομίας, δήλωσε η Πολίνα Μπράντμπεργκ, υπουργός Ισότητας των Φύλων και αναπληρώτρια υπουργός Απασχόλησης της Σουηδίας: δηλαδή της χώρας που διατηρεί την προεδρία του Συμβουλίου, στο τρέχον εξάμηνο. 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί η πρώτη διεθνής πράξη που αποσκοπεί στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με θέσπιση ολοκληρωμένων μέτρων και παροχής βοήθειας στα θύματα. Επίσης, η σύμβαση εξετάζει και τη διάσταση της έμφυλης βίας σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη με ειδική πλειοψηφία, ύστερα από καθυστέρηση και παλινωδίες έξι ετών. Τη δυνατότητα λήψης απόφασης με ειδική πλειοψηφία παρείχε γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ορισμένων χωρών.

Η Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε ως ιστορικό πρώτο βήμα την έγκριση προσχώρησης της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Είμαι υπερήφανη που συνέβαλα καταλυτικά με την έκθεσή μου και τις παρεμβάσεις μου και με τη συνολική πίεση όλου του Κοινοβουλίου, πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη». 

Το ιστορικό πλαίσιο και η πορεία προς την ένταξη

⇒ Η Σύμβαση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014.

⇒ Το 2015, η Επιτροπή εξέδωσε έναν οδικό χάρτη για την προσχώρηση της Ε.Ε., ως διακρατικής οντότητας, στη Σύμβαση και το 2016 δύο προτάσεις για αποφάσεις του Συμβουλίου, η μία για την υπογραφή και η άλλη για τη σύναψη (κύρωση) της Σύμβασης εξ ονόματος της Ε.Ε..

⇒ Τον Μάιο του 2017, το Συμβούλιο εξέδωσε δύο αποφάσεις υπογραφής (σε διαφορετικές νομικές βάσεις), η πρώτη καλύπτει άρθρα της Σύμβασης σχετικά με τη συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και η δεύτερη τα άρθρα που αφορούν το άσυλο και τη μη επαναπροώθηση.

⇒ Η Σύμβαση υπεγράφη από την Ε.Ε. λίγο αργότερα, στις 13 Ιουνίου 2017.

⇒ Το επόμενο βήμα –η επίσημη ένταξη της Ε.Ε. στη Σύμβαση– απαιτούσε την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου έπειτα από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση