ΕΕ: Στο… παρα πέντε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά με αστερίσκους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά από τους αναμενόμενους συμβιβασμούς οι 27 συμφώνησαν στην επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει και το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η πρόβλεψη είναι για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης σταδιακά σε ποσοστό 90% μέχρι το τέλος του 2022 ενώ επετράπη η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο μέσω αγωγών με αποτέλεσμα να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.

Επί της ουσίας πρόκειται για την εξαίρεση του αγωγού Ντρούζμπα που προμηθεύει κυρίως την Ουγγαρία, κρίσιμη παράμετρος που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι Γερμανία και Πολωνία προχώρησαν σε εθελοντική δέσμευση να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. 

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...

Εργατική Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό «πυρετό» όλα τα συνδικάτα  – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε «πυρετό» προετοιμασίας για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε...

Μέση Ανατολή: 72 κρίσιμες ώρες για τη Ράφα εν αναμονή απάντησης για εκεχειρία από τη Χαμάς

Σήμερα αναμένεται να δοθεί η απάντηση από την ισλαμιστική...

«Βράζει» το Columbia: Φοιτητές κατέλαβαν το ίδιο κτίριο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ

Σε μία κίνηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πολλαπλούς συμβολισμούς,...
Διαφήμιση