Μακελειό στο Τέξας: 19 παιδιά και δύο ενήλικες νεκροί από πυροβολισμούς σε σχολείο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ακόμη μια «μαύρη» ημέρα για την αμερικανική κοινωνία, μετά το νέο τραγικό περιστατικό στην πόλη Ουβάλντε του νότιου Τέξας, όπου 18χρονος άνοιξε πυρ μέσα σε δημοτικό σχολείο σπέρνοντας τον θάνατο.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 19 παιδιά και δύο ενήλικες νεκρούς. Αυτό ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο γερουσιαστής της πολιτείας Ρόλαντ Γκουτιέρες, επικαλούμενος ενημέρωση από την αστυνομία. Δήλωσε, ακόμη, στο Associated Press ότι τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των τραυματιών. 

Οι λεπτομέρειες αυτής της πολύνεκρης επίθεσης παραμένουν θολές, ωστόσο σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκρέγκ Αμποτ ο δράστης ονομάζεται Σαλβατόρε Ράμος και έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ είχε ήδη τραυματίσει δύο σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι αρχές αναφέρουν ότι ο νεαρός έδρασε μόνος του, έφθασε με το αυτοκίνητό του μέχρι το σχολείο Robb Elementary, μπήκε στο κτίριο οπλισμένος με μια καραμπίνα και ένα πιστόλι και γάζωσε τους μαθητές, του σχολείου όπου, σύμφωνα με τους New York Times, κατά 90% φοιτούν Ισπανόφωνοι.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Όπως είπε ο κυβερνήτης, ο δράστης πριν επιτεθεί σχολείο- στο οποίο πήγαινε και ο ίδιος- είχε πυροβολήσει την γιαγιά του. Δεν γνωρίζουν ακόμα οι αρχές εάν και πώς μπορεί να σχετίζονται οι δυο πράξεις βίας, ενώ η γυναίκα δίνει μάχη για τη ζωή της.

Επίσης το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Σαν Αντόνιο, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας, ανακοίνωσε έχουν μεταφερθεί εκεί δυο τραυματίες, ένα 10χρονο κορίτσι και μια 66χρονη γυναίκα, που νοσηλεύονται και οι δυο σε κρίσιμη κατάσταση. 

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του νοσοκομείο του Ουβάλντε δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ότι 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 11 παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό. Δύο από αυτά τα παιδιά δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Τέσσερα από τα τραυματισμένα παιδιά μεταφέρθηκαν αργότερα στα σπίτια τους, ενώ άλλα πέντε παιδιά κι ένας ενήλικας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο. 

«Μιλάμε για παιδιά ηλικίας οκτώ, εννέα, δέκα ετών» δήλωσε σοκαρισμένος.

Το μακελειό έγινε μια μέρα πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιφέρειας. 

Το χειρότερο περιστατικό πυροβολισμών στην ιστορία του Τέξας

Το Ουβάλντε είναι μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων σε απόσταση 120 χλμ από τα σύνορα με το Μεξικό. Η σημερινή τραγωδία είναι το χειρότερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο για την πολιτεία και έρχεται σε μια σκοτεινή περίοδο για το Τέξας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η πολιτεία είναι στις υψηλότερες θέσεις σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών.

Στο σχολείο υπολογίζεται ότι φοιτούν περισσότερα από 500 παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών.

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, πληροφορήθηκε την τραγική είδηση ενώ επέστρεφε από το ταξίδι του στην Ιαπωνία και διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα ομοσπονδιακά κτίρια, «στη μνήμη των θυμάτων μιας παράλογης πράξης βίας».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος έχει ήδη συνομιλήσει με τον κυβερνήτη της πολιτείας για να προσφέρει «την όποια βοήθεια απαιτείται».

Δηλώσεις, όμως, έκανε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις σημειώνοντας «ο πρόεδρος κι εγώ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Παρότι δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, ξέρουμε πως υπάρχουν γονείς και οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους και αρκετοί τραυματίες. Είμαστε συντετριμμένοι. Κάθε φορά που μια τέτοια τραγωδία συμβαίνει δεν μπορεί να συγκριθεί με τη θλίψη των οικογενειών. Κι όμως συνεχίζει να συμβαίνει. Αρκετά. Σαν έθνος πρέπει να βρούμε το κουράγιο να αναλάβουμε δράση και να αντιληφθούμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια μετριοπαθή πολιτική και στο να διασφαλίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά».

Η τραγωδία ανακαλεί ιδίως στη μνήμη εκείνη στο Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτής της πολιτείας, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, «ικέτευσε» τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτό συμβαίνει μόνο σε ετούτη τη χώρα — σε καμία άλλη. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μέλη του Κογκρέσου «δεν είναι ανίσχυρα», και υπενθυμίζοντας πως στις ΗΠΑ, «τα όπλα ρέουν σαν νεράκι» και γι’ αυτό η μια σφαγή διαδέχεται την άλλη.

Κατά σύμπτωση, την Παρασκευή αρχίζει στο Χιούστον του Τέξας το ετήσιο συνέδριο των υπέρμαχων της οπλοκατοχής, της πολύ ισχυρής στις ΗΠΑ NRA (Εθνική Ένωση Όπλων), με κεντρικούς ομιλητές μεταξύ άλλων, εκτός από τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκρεγκ Αμποτ, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ. 

Μόλις πριν από έναν χρόνο η ρεπουμπλικανική ηγεσία της πολιτείας είχε περάσει νόμο που προέβλεπε πως όποιος φέρει νόμιμα όπλο μπορεί να κυκλοφορεί με αυτό ελεύθερα και δεν απαιτείται καν άδεια εκπαίδευσης.  

Το νέο αιματηρό περιστατικό σημειώνεται σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες, αφότου ένας νεαρός ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, με τις αρχές να μιλούν για έγκλημα μίσους με ρατσιστικό πρόσημο.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό «πυρετό» όλα τα συνδικάτα  – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε «πυρετό» προετοιμασίας για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε...

«Βράζει» το Columbia: Φοιτητές κατέλαβαν το ίδιο κτίριο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ

Σε μία κίνηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πολλαπλούς συμβολισμούς,...

Κασσελάκης : Η ανατροπή είναι ανάγκη σε αυτές τις εκλογές – Τι είπε για τη συνεργασία με Σπηλιωτόπουλο

Απέφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης να σχολιάσει τη συνεργασία του με τον Άρη...

Μητσοτάκης-Κασσελάκης: Δίνουν δώρα, μπόνους, θαύματα και μοιράζουν χάντρες για ιθαγενείς

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Στις...
Διαφήμιση