5 κράτη ζητούν έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε την Παρασκευή (17/11) ότι έλαβε κοινό αίτημα από πέντε χώρες για διερεύνηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είπε ότι η παραπομπή προήλθε από τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τη Βολιβία, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί. Η Νότια Αφρική είπε ότι το αίτημα υποβλήθηκε «για να διασφαλιστεί ότι το ΔΠΔ δίνει επείγουσα προσοχή στη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη».

Το ΔΠΔ έχει ήδη μια εν εξελίξει έρευνα για την «κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης» για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014.

Τον περασμένο μήνα, ο Καν είπε ότι το γραφείο του είχε δικαιοδοσία τόσο για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου όσο και για τυχόν εγκλήματα που διαπράχθηκαν ως μέρος της αντίδρασης του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το Reuters.

Επειδή η έρευνα ήταν ήδη σε εξέλιξη, το αίτημα της Παρασκευής θα έχει περιορισμένο πρακτικό αντίκτυπο, αναφέρει ακόμα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι μέχρι στιγμής έχει «συλλέξει σημαντικό όγκο πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων» για εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη και επίσης για άλλα που διαπράχθηκαν από Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. Το ΔΠΔ μπορεί να διερευνήσει υπηκόους τρίτων χωρών σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων που φέρονται να έχουν παραχθεί σε εδάφη κρατών μελών. Τα παλαιστινιακά εδάφη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μελών του ΔΠΔ από το 201

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση