4.500 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική και συνθήκες ομηρίας των συμβασιούχων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να προστατευτούν τα ελληνικά δάση τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πυροφυλάκιο Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 4.500 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο μόλις 500 προσλήψεις. Την ίδια ώρα, οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

Ο Σ. Φάμελλος συναντήθηκε με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων Θεσσαλονίκης Θόδωρο Κοσμίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επιχειρησιακή κατάσταση των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. «Είμαστε σε αυξημένη επικινδυνότητα και έχουμε όλες μας τις δυνάμεις στις επικίνδυνες ζώνες σε όλη τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θ. Κοσμίδης, επισημαίνοντας την πολύ σημαντική συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στις δασικές περιοχές της πόλης.

Στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος συναντήθηκε με μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠAΣΣYΠ). Ο πρόεδρος του Σωματείου Θάνος Ψαρόπουλος ανέφερε πως οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες προσλαμβάνονται κάθε χρόνο την 1η Μαΐου και παύονται στις 31 Οκτωβρίου, όταν λήγει η αντιπυρική περίοδος.

«Στην επικείμενη προκήρυξη, αν θα βγει και όποτε βγει, για μόνιμο προσωπικό ζητούμε να μας συμπεριλάβει χωρίς ηλικιακά όρια» ανέφερε ο Θ. Ψαρόπουλος σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για 500 προσλήψεις στην Πυροσβεστική. «Είμαστε έτοιμοι την 1η Νοέμβρη που θα λήξει η αντιπυρική περίοδος να μπούμε μέσα και να δουλέψουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα» δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις πληροφορίες για ηλικιακό όριο που θα τεθεί στην προκήρυξη για τις 500 θέσεις, ο Θ. Ψαρόπουλος ανέφερε πως ακούγεται ότι θα μπει όριο 30-32 ετών, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που είναι έως και 45 ετών. «Πώς γίνεται 31 Οκτωβρίου να είμαι μικρός και 1η Νοεμβρίου να μην είμαι; Είναι μια ανεξήγητη λογική. Αυτή η εμπειρία που έχουμε εδώ και 5 χρόνια δεν πρέπει να χαθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει ζήτημα διαχωρισμού μόνιμων και εποχικών, όλοι είμαστε ίσοι στη φωτιά. Ενεργούμε όλοι μαζί στα συμβάντα. Όταν πλησιάζει η φωτιά και όλοι φεύγουν, είμαστε εμείς αυτοί που μένουμε και πηγαίνουμε στο πεδίο της μάχης» τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος των συμβασιούχων πυροσβεστών.

«Απαιτείται να έχουμε ισχυρή Πυροσβεστική Υπηρεσία»

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες οργανικές θέσεις, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία των συμβασιούχων πυροσβεστών που κάθε Νοέμβριο αποσύρονται από τη δύναμη της Πυροσβεστικής και μένουν άνεργοι.

Οπως επισήμανε ο Σ. Φάμελλος, «σήμερα αναδεικνύουμε δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο είναι η ανάγκη επάρκειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η στήριξη που δίνουμε όλοι και όλες στο έργο που παρέχει. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε ιδιαίτερα την προηγούμενη περίοδο απαιτείται να έχουμε ισχυρή Πυροσβεστική Υπηρεσία ως ένα κομμάτι της ισχυρής Πολιτείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην κλιματική κρίση, στις φυσικές καταστροφές αλλά και σε όλες τις μεγάλες αβεβαιότητες της σύγχρονης κοινωνίας χρειαζόμαστε ισχυρή Πολιτεία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται στελέχωση διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα 3.600 κενά στην Πυροσβεστική με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2022».

«Συναντηθήκαμε και με το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών, που είναι τουλάχιστον 2.500 και αποτελούν ταυτόχρονα μια αδικία αλλά και μια δυνατότητα. Η Πολιτεία αδικεί τα στελέχη αυτά διότι για πάρα πολλά χρόνια τα κρατά σε θέση συμβασιούχων και λίγων μηνών απασχόλησης. Ταυτόχρονα όμως στερείται των υπηρεσιών και της εμπειρίας τους.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να μην ανακοινώνονται εκ των υστέρων 500 προσλήψεις, όπως δυστυχώς έκανε ο κ. Κικίλιας μετά την καταστροφή, αλλά να προχωρήσουν προσλήψεις ώστε να καλυφθεί το οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής και να αξιοποιηθεί η εμπειρία και το δυναμικό των συμβασιούχων πυροσβεστών που μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να καλύψουν το κενό που έχουμε χωρίς να υπάρχουν αδικίες. Πρέπει η προκήρυξη να δίνει τη δυνατότητα για την πρόσληψη των στελεχών αυτών» τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση