«Ώρα μηδέν» για το 8ωρο και τις αλλαγές στο εργασιακό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αποκαλύπτεται σήμερα το εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσιάζεται στις 12 το μεσημέρι από τον Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Οι διατάξεις του για διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταργούν το 8ωρο και η θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριώνέχουν φέρει την κυβέρνηση απέναντι στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό νομοσχέδιο θεωρείται «μάχη των μαχών» κάτι που έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί και από το Κίνημα Αλλαγής, αφού την στάση του κόμματος έχει διασαφηνίσει από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά.

Σήμερα, ιδιαίτερη υποδοχή ετοιμάζει το ΚΚΕ στην σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου αφού οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου αναμένεται να διαδηλώσουν στο υπουργείο Εργασίας κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ενώ έντονες αντιδράσεις αναμένονται και από το Μέρα 25.

Σημείο τριβής είναι το 8ωρο και η ατομική σύμβαση. Προβλέπεται ότι σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου μειωμένης απασχόλησης.

Αντί της μείωσης των ωρών επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου, στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται επιπλέον 5 ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία).

Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%. Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα εργασίας έξι εργάσιμων ημερών την εβδομάδα η υπερεργασία ανέρχεται σε 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα).

Οι επιπλέον ώρες απασχόλησης και στις δύο κατηγορίες εργαζομένων θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση. Ακόμη οι μισθωτοί απασχολούμενοι υπερωριακώς δικαιούνται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας, και έως 3 ώρες ημερησίως, και μέχρι τη συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση