Όταν οι δημοσκοπήσεις δεν παρουσιάζουν πάντα την αλήθεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ας ξεκινήσουμε με κάποια αυτονόητα. Πρώτο,οι δημοσκοπήσεις σίγουρα δεν «κατασκευάζουν» το πολιτικό κλίμα, αλλά είναι βέβαιο ότι συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτικού κλίματος. Δεύτερο, οι δημοσκοπήσεις (και οι δημοσκόποι), όπως συμβαίνει σε όλα τα ανθρώπινα πράγματα, έχουν δικαίωμα και στο σωστό και στο λάθος.

Μπορεί δηλαδή να αποδειχθούν την ώρα του λογαριασμού, είτε ορθές, είτε εσφαλμένες. Τρίτο, οι δημοσκοπήσεις και κρίνουν και κρίνονται. Με κριτήριο τις περισσότερες φορές την τελική κρίση του εκλογικού σώματος. Τέταρτο, ούτε οι κριτές, ούτε οι κρινόμενοι είναι υποχείρια κάποιων σκοτεινών κέντρων εξουσίας, ούτε υποκινούμενοι από πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

Αν συμφωνούμε όλοι στα προηγούμενα μπορεί να περάσουμε, χωρίς μίση και πάθη στα επόμενα. Μια συγκεκριμένη εταιρεία, η Marc,δημοσίευσε την Κυριακή τα στοιχεία έρευνας για την πολιτική συγκυρία. Σε χοντρές γραμμές, με βάση τα στοιχεία της, η κυβέρνηση χαίρει άκρας υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ξεπερνά κατά πολύ τον Τσίπρα σε δημοφιλία και το ΚΙΝΑΛ μειώνει την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στα όρια του στατιστικού λάθους. Αυτά βρήκε η εταιρεία, αυτά δημοσιοποίησε και,όπως προείπαμε όλοι κρίνουν και όλοι κρίνονται. Τελεία και παύλα.

Ενα μήνα πριν η ίδια εταιρεία επιχείρησε με δύο δημοσκοπήσεις να περιγράψει τους συσχετισμούς στην κούρσα ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ, η οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Στις 17 Νοεμβρίου (στον ΑΝΤ1) κατέγραψε τις προτιμήσεις σε δύο εκλογικά σώματα. Το πρώτο,στους ψηφοφόρους που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Και το δεύτερο,στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν στις κάλπες.

Στο πρώτο σώμα, προηγείτο ο Λοβέρδος με 31,6%,ακολουθούσε ο Ανδρουλάκης με 26,1% και έπετο ο Παπανδρέου με 24,3%. Στο δεύτερο εκλογικό σώμα,το οποίο ήταν πιο κοντά σ΄αυτούς που ψήφισαν στις 5 Δεκεμβρίου, επίσης προηγείτο ο Λοβέρδος με 29,5% και ακολουθούσαν ο Ανδρουλάκης με 26,1% και ο Παπανδρέου με 25,9%.

Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στις 5 Δεκεμβρίου βρήκε τον Ανδρουλάκη με ποσοστό 36,88%, τον Παπανδρέου δεύτερο με ποσοστό 27,97% και τον Λοβέρδο στην τρίτη θέση με 25,98%.

Η αστοχία της έρευνας, μετρημένη σε ποσοστιαίες μονάδες, ήταν σημαντική. Ο Ανδρουλάκης πήρε 10,8 μονάδες περισσότερςε από το ποσοστό που του έδινε η έρευνα και ο Λοβέρδος 3,5 μονάδες λιγότερες. Ο Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος και ο Λοβέρδος τρίτος, ενώ οι αριθμοί έρευνας και εκλογών εμφανίζουν απόκλιση που μάλλον δίκαια μπορεί να χαρακτηρισθεί χαοτική.

Πάμε στην επόμενη έρευνα της Marc, που δημοσιεύθηκε στις 22/11 στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Εκεί στο πρώτο εκλογικό σώμα (στο σύνολο δηλαδή όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες) η θριαμβευτική πορεία του Λοβέρδου συνεχίζεται. Ερχεται πρώτος με 33,6%, ακολουθεί ο Ανδρουλάκης με 27,8% και ο Παπανδρέου με 25,7%. Στο πιο στενό εκλογικό σώμα,ο Ανδρουλάκης με 31,7% δίνει μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά με τον Λοβέρδο (31,1%) και τρίτος έρχεται ο Παπανδρέου με 25,2%.

Ακόμη και στο τελευταίο, πιο γόνιμο σενάριο για την εταιρεία,ο Ανδρουλάκης βγαίνει υποτιμημένος κατά 5,2 μονάδες και ο Λοβέρδος υπερτιμημένος κατά 5,1 μονάδες.

Αυτά δείχνει η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών.Πολιτικά σχόλια δεν θα επιχειρήσουμε,ούτε θα υποκύψουμε στον πειρασμό των «θεωριών συνωμοσίας». Θα αρκεσθούμε στο πιο απλό συμπέρασμα. Οτι οι δημοσκοπήσεις της εταιρείας για τη μάχη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αποδείχθηκαν άστοχες, κάτι που αναγκάζει να διαβάζουμε με προβληματισμό και έντονο σκεπτικισμό τις επόμενες. Αυτά προς το παρόν…

* Του Κρίτωνα Αργυρίου από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση