Ψαλιδίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο διαχωρισμού του πλανήτη σε δύο αντίπαλα οικονομικά στρατόπεδα • Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις του για την Ελλάδα.

Επιδείνωση των διεθνών οικονομικών μεγεθών προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βασική αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις (εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook) που δημοσιοποίησε σήμερα το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα ανέλθει και φέτος (2022) και το 2023, στο 3,6%, δηλαδή περίπου μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από προηγούμενή του εκτίμηση. 

Όσο για τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλός παγκοσμίως για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, προβλέποντας ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα προσεγγίσει φέτος το 5,7% ενώ στις αναπτυσσόμενες το 8,7%: δηλαδή 1,8% και 2,8% περισσότερο (αντίστοιχα) απ’ ό,τι εκτιμούσε αντίστοιχα τον Ιανουάριο. 

Μάλιστα, το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο διαχωρισμού του πλανήτη σε δύο αντίπαλα οικονομικά στρατόπεδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η επέκταση του πολέμου και μια τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, οδηγώντας –εκτός από ακόμα πιο χαμηλή ανάπτυξη και έκρηξη του πληθωρισμού– σε κοινωνικές αναταραχές.

Κατάρρευση σε Ουκρανία, «βουτιά» για Ρωσία

Το ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%. Είναι αντίστοιχα 11,3 και 38,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την Ουκρανία, γιατί «είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν ακριβή δεδομένα για τις ζημιές στην οικονομία». Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές καταστροφές υποδομών και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, ο θεσμός προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι «πολύ σοβαρή».

«Ακόμη κι αν ο πόλεμος τελείωνε σύντομα, οι ανθρώπινες απώλειες, η καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου και η φυγή των πολιτών θα εμποδίσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα για πολλά από τα επόμενα χρόνια», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, «οι εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift και η απαγόρευση πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», εκτιμούν. Αφού κατέρρευσε 60%, το ρούβλι επανήλθε κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εισβολή.

Όμως η αποχώρηση ξένων επιχειρήσεων από τη Ρωσία επηρεάζει πολλές βιομηχανίες μεταξύ των οποίων η αεροναυπηγική και οι αεροπορικές μεταφορές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τομέας πληροφορικής και η γεωργία. «Κατά συνέπεια, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές», εκτιμά το ΔΝΤ.

Το Ταμείο δεν κάνει προβλέψεις για το 2023 για την Ουκρανία λόγω του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας.

Ευρωζώνη και Ελλάδα

Το ΔΝΤ προβλέπει πως ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο σημαντικός αν ορισμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, «απογαλακτιστούν» από τη ρωσική ενέργεια. Όπως σημειώνει, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη σε Γερμανία και Ιταλία (που είναι πιο εκτεθειμένες στο ρωσικό φυσικό αέριο) είναι κατά 1,7% και 1,5% χαμηλότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο, σε 2,1% και 2,3% αντίστοιχα. 

Επίσης, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης προβλέπεται να συρρικνωθεί από 5,3% πέρυσι σε 2,8% φέτος, δηλαδή 1,1% χαμηλότερα απ’ ότι προβλεπόταν τον Ιανουάριο. 

Όσο για την Ελλάδα, οι προβλέψεις του Ταμείου παραμένουν οι ίδιες με αυτές της έκθεσης του άρθρου 4 που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν λίγες ημέρες. Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, προβλέπεται να φθάσει σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 4,5% έναντι 0,6% το 2021 για να μειωθεί στο 1,3% το 2023. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πάνω από 6% του ΑΕΠ τόσο για εφέτος όσο και για το 2023 (-6,3% και -6,1%, αντίστοιχα).

Πηγή: Efsyn

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση