Χτυπάνε και το δημόσιο σχολείο – Στη Βουλή προς συζήτηση το νομοσχέδιο Κεραμέως

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου που το υπ. Παιδείας βάφτισε, πιστό στην παράδοση των ευφημισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκης, ως «αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Τετάρτη 28/7 οπότε και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση, κυριολεκτικά στο «παρά 5’» πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου .

Του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών από το δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της ΝΔ και βουλευτής Καρδίτσας Γ. Κωτσός κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συγκεκριμένα τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό μετά την δήλωσή του περί κατάργησης του άδικου μέτρου των ΕΒΕ. 

Μάλιστα, ο εισηγητής της ΝΔ ανακοίνωσε με καθυστέρηση ενός έτους μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με το σχέδιο, τα χρήματα και το σύστημα επιλογής που είχε νομοθετήσει και δρομολογήσει  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως ο Γ. Κωτσός επικαλείτο επιδοκιμασία του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας από το σύνολο της κοινωνίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί αφενός στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ρητά απορρίπτουν το προς συζήτηση νομοσχέδιο, και αφετέρου στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί τον άκρατο αποκλειμό χιλιάδων υποψηφίων από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

«Δραματική ανατροπή των κατακτήσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου» χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο εισηγητής και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φίλης. Για συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου κατηγόρησε ο Ν. Φίλης την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγώντας χιλιάδες παιδιά στην εργασία ανηλίκων. «Ακούω προπαγάνδα και όχι επιχειρήματα», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συστηματικά η κυβέρνηση υποβαθμίζει την δημόσια εκπαίδευση. 

«Πήραμε σειρά μέτρων για τον μορφωτικό ρόλο των σχολείων, ώστε να μην υποκαθίσταται από τα φροντιστήρια» υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Φίλης αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο ψευδεπίγραφο τρίπτυχο «αυτονομία – επιμόρφωση – αξιολόγηση». 

Τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, η οποία μετά την επίθεση στο Πανεπιστήμιο (με το νόμο, πλέον, που φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία) και τον περιορισμό της πρόσβασης στα ΑΕΙ (όπως φάνηκε περίτρανα τις τελευταίες μέρες, με την ίδια να παραδέχεται ότι τουλάχιστον 9.500 μαθητές θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), τώρα χτυπά το δημόσιο σχολείο.

Ενδεικτικά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φίλης, είχε ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στη ρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «την χρησιμοποιεί ως εργαλείο στιγματισμού του εκπαιδευτικού και εντάσσεται σε ένα τιμωρητικό μοντέλο με απειλές για απόλυση και μείωση μισθού εναντίων των εκπαιδευτικών που θα την αρνηθούν».

 «Έχουμε ανάγκη από ένα αυτόνομο, δημοκρατικό, ποιοτικό σχολείο. Η κυβέρνηση αντ’ αυτού, αναβιώνει ξεπερασμένες αναχρονιστικές πρακτικές χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος», ανέφερε τότε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε: «Ξαναφέρνετε τον διευθυντή αφέντη του σχολείου, καθιερώνετε την αξιολόγηση ως εργαλείο στιγματισμού των εκπαιδευτικών, δημιουργείτε δυο κατηγορίες εκπαιδευτικών, επιβάλλετε ένα χρεωκοπημένο μοντέλο με απειλές και φόβο. Το νομοσχέδιο δεν διορθώνει αλλά αποδιαρθρώνει, διαλύει τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, εισάγει οιονεί την ιδιωτική εκπαίδευση».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Ανδρουλάκης: Προεκλογική εκστρατεία με θέματα ασφάλεια, ακρίβεια, υγεία και… debate

*Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου - Προεκλογική εκστρατεία με ατζέντα εθνικών...

Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο της Σούδας, εκκενώθηκε ο οικισμός 

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική περιοχή κοντά στον ναύσταθμο της...
Διαφήμιση