Φώτης Κουβέλης: ”Η κοινωνία αναζητά και θέλει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” και στο δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό (10/07/2021)

Τέλειωσε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο πολύπειρος, Φώτης Κουβέλης, τι θα μπορούσε να σημειώσει ως παράλειψη;

-Με πολύ μεγάλη συμμετοχή συνέδρων, από όλες τις οργανώσεις της χώρας, η Προγραμματική Συνδιάσκεψη αποφάσισε και ενέκρινε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι προγραμματικές θέσεις και η πολιτική απόφαση της Συνδιάσκεψης, μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, ψηφίσθηκαν σχεδόν ομόφωνα από τους συνέδρους, επιβεβαιώνοντας την πολιτική ενότητα του κόμματος. Είναι πρόγραμμα με ριζοσπαστικό ρεαλισμό και με βασικούς άξονες το ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη της εργασίας και την αμοιβή της εργασίας, τη δίκαιη ανάπτυξη και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Με αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Απευθύνεται σε όλους του δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες και όχι μόνον στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. Απευθύνεται ταυτόχρονα στις πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου, για την προώθηση συγκλίσεων στη βάση πολιτικών και προγραμματικών θέσεων. Παραλείψεις, όπως με ρωτάτε, δεν βρίσκω.

Τα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς, βρέθηκαν σε κοινό μέτωπο κατά συγκεκριμένων νομοθετημάτων της κυβέρνησης. Φτάνει αυτό για τη δημιουργία κυβερνητικής συνεργασίας;

-Είναι θετικό το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται ως κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές βρέθηκαν, σε θέση αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε νομοθετήματα που έφερε στη Βουλή. Να επισημάνω ότι πρόκειται για νομοθετήματα με έντονο και αφόρητο το αντικοινωνικό και νεοφιλελεύθερο περιεχόμενό τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νομοθετήματος για τα εργασιακά. Αυτό το γεγονός δηλώνει ότι μπορεί και πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου που θα προωθεί την πολιτική για τη μείωση των ανισοτήτων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της προοδευτικής πολιτικής, με αυτονόητο το θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία, προϋποθέτει συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων. Συγκλίσεις που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας. Ο προγραμματικός διάλογος των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν αντιστρατεύεται και δεν υπονομεύει τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους και δεν οδηγεί στον ετεροκαθορισμό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η κοινωνία, οι προοδευτικοί πολίτες, αναζητούν και θέλουν τις συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

Ποιοί θα ήταν οι ελάχιστοι προγραμματικοί άξονες μιας ενδεχομένης κυβερνητικής συνεργασίας;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει τις προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις του στην κοινωνία και καλεί τους προοδευτικούς πολίτες να διεκδικήσουν την υλοποίησή τους με τις πολιτικές τους επιλογές. Ταυτόχρονα απευθύνεται στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και τις καλεί να τις κρίνουν και να τοποθετηθούν. Οι συγκλίσεις και οι συμμαχίες γίνονται, πρέπει να γίνονται, στη βάση προγραμματικών θέσεων. Οι προγραμματικές θέσεις και συμφωνίες είναι το στέρεο βάθρο των συγκλίσεων και των συμμαχιών.

Στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τέθηκε και το ζήτημα «τι κόμμα θέλετε»;

-Οι πολίτες που επιλέγουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική δύναμη μέσα στην κοινωνία, οργανωμένοι σε ένα κόμμα με δημοκρατία στη λειτουργία του, μαζικό, με στρατηγικό σχέδιο. Αυτοί οι πολίτες πρέπει να έχουν την πολιτική τους αντιπροσώπευση, με διάφορες μορφές, στο πλαίσιο ενός κόμματος που ορίζεται από την αριστερή προοδευτική και ριζοσπαστική πολιτική, διαρκώς ανανεούμενη και ενισχυόμενη εξελικτικά. Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί και εκφράζει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη για να μπορούν συμμετοχικά να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες αριστερές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές και οικολογικές κοινωνικές δυνάμεις, που θα μπορούν να οικοδομήσουν ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση. Μια Αριστερά όχι περιχαρακωμένη, αλλά προωθητική της κυβερνώσας αριστεράς.

Πηγή: Προσωπικός λογαριασμός του Φώτη Κουβέλη στο facebook

* Ο Φώτης Κουβέλης είναι νομικός, πρώην υπουργός και μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άγιος Δημήτριος: Ρατσιστική επίθεση σε βάρος μετανάστη διανομέα (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ)

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει φασιστική επίθεση σωματικής και λεκτικής βίας σε...

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί αναγκάζεται να ανασυνθέσει την στάση του ΠΑΣΟΚ

*Του Παύλου Κλαυδιανόύ - Την προοπτική κεντροαριστερής διακυβέρνησης επιστρατεύει...

Ο Γκρίνμπεργκ αλλάζει την τακτική Μητσοτάκη – Τι ζήτησε από την κυβέρνηση

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Στα επικοινωνιακά… φώτα του Σταν...

Χαρίτσης: Ισχυρή Νέα Αριστερά ως προϋπόθεση για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης

*Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή - Τι δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης για...
Διαφήμιση