Φυσικό αέριο: Μαστίγιο και καρότο από την Μόσχα για την πληρωμή σε ρούβλια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που ειδικά στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να υπαναχωρήσουν ή να βρεθούν με τεράστιο έλλειμμα ενεργειακών πόρων. 

Η Γερμανία ενεργοποίησε σήμερα το πρώτο επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι προτάσσει την τροφοδοσία των νοικοκυριών εις βάρος των βιομηχανιών. 

Ερωτηματικό αποτελεί το αν θα υιοθετήσει αντίστοιχη στάση υπέρ των απλών πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που πραγματοποιείται σήμερα, μία ημέρα πριν την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου.

Η Μόσχα μεθοδικά εκμεταλλεύεται την εξάρτηση ειδικά της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους ενεργειακούς της πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μαζί με άλλες κινήσεις, η απαίτηση πληρωμής ενεργειακών πόρων σε ρούβλια από «μη φιλικές χώρες» οδήγησε το ρωσικό νόμισμα να επιστρέψει ουσιαστικά σε διεθνείς ισοτιμίες στις οποίες βρισκόταν πριν την εισβολή, με τις ανοδικές τάσεις να διατηρούνται και σήμερα.

Ταυτόχρονα, «διαμηνύει» ότι αντίστοιχα τελεσίγραφα ετοιμάζονται και για άλλους κρίσιμους κλάδους, όπως π.χ. τα λιπάσματα. Η κρισιμότητα της διάθεσης ρωσικών λιπασμάτων για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι τεράστια και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατο να αντικατασταθεί από άλλους πόρους. Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε νωρίτερα σήμερα προειδοποιήσει την ΕΕ ότι τέτοιες κινήσεις εκτός των ενεργειακών προϊόντων και των λιπασμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τα σιτηρά, τα μέταλλα και την ξυλεία.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση