Φθηνό πολιτικό μάρκετινγκ από τον Πλεύρη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με ενόχλησε και με εξόργισε η καμαρωτή φωτογραφία του υπουργού Υγείας μπροστά στα κιβώτια με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.  Ήταν ό,τι πιο χυδαίο αυτό το φτηνό πολιτικό μάρκετινγκ την ώρα της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει μια ολόκληρη χώρα που βιώνει τη φρίκη του πολέμου. Κι ας μου επιτραπεί το προσωπικό ύφος, αλλά στη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου πορείας έχω συνοδεύσει δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες γωνιές του πλανήτη έπειτα από πολέμους, σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς.

Αλλά αυτή την εμπορική εκμετάλλευση της αλληλεγγύης πρώτη φορά τη βλέπω. Πρώτη φορά βλέπω πολιτικό πρόσωπο να ποζάρει με τόση ανεμελιά μπροστά στο υστέρημα μιας χώρας που προορίζεται για έναν λαό που υποφέρει. Γιατί σ’ αυτόν τον τόπο ποτέ δεν περίσσευε τίποτα. Και ό,τι περνούσε τα σύνορα ήταν πάντα από το υστέρημά μας. Και, ναι, ήταν τιμή μας να μοιραζόμαστε την ώρα της ανάγκης με τον συνάνθρωπο όπου Γης, όπου φυλής και όπου θρησκείας. Αλλά η κίνηση του να δίνεις το χέρι σ’ αυτόν που το έχει ανάγκη δεν ήταν ούτε για διαφήμιση ούτε για χαζοχαρούμενες αναρτήσεις στα social media. Αλληλεγγύη σημαίνει πρώτα απ’ όλα σεμνότητα και συναίσθηση των καταστάσεων. Δεν είναι φιλανθρωπικό γκαλά πλουσίων για χαμογελαστές φωτογραφίες. Ούτε είναι η ώρα για πολιτικούς και πολιτικάντηδες να κολλάνε ανθρωπιστικά ένσημα στο προεκλογικό τους βιβλιάριο.

Κι αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τον Γιάννη τον Μουζάλα, για παράδειγμα, που και υπουργός έγινε και από ανθρωπιστική βοήθεια όλο και κάτι ξέρει. Αλλά κάτι τέτοια είναι που κάνουν τη διαφορά στους ανθρώπους και τους πολιτικούς. Είναι μια λεπτή διαχωριστική γραμμή που στη γενικευμένη χυδαιότητα των ημερών μας περνάει δυστυχώς απαρατήρητη. Αλλά καλό είναι να τη βλέπουμε και να την τονίζουμε όσο και όπως μπορούμε.

*Του Πέτρου Κατσάκου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση