Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κυρώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν – Τι αλλάζει στην εστίαση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε ανακοινώσεις προχώρησαν ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλιας, ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, εξειδικεύοντας τις κυρώσεις που ανέφερε χθες ο Κ. Μητσοτάκης για όσους δεν εμβολίαζονται και ανήκουν στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Οι ανακοινώσεις κινήθηκαν στο ίδιο «μοτίβο» που εξήγγειλε χθες ο Κ. Μητσοτάκης: υποχρεωτικός εμβολιασμός ή υποχρεωτική αναστολή εργασίας μέσα από την υποχρεωτική χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Β. Κικίλιας οι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Αν δεν το πράξουν αυτόματα θα τίθενται σε αναστολή εργασίας με χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. 

Παράλληλα στις δομές που θα εντοπίζονται ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ με την επιφύλαξη και άσκησης ποινικών κυρώσεων και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιος Προσαλίκας, το πρόβλημα εστιάζεται στα γηροκομεία που ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα η Εκκλησία, καθώς οι εκεί εργαζόμενοι παραμένουν ανεμβολίαστοι σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Για τους υγειονομικούς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ορίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου και αφορά όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας από διαγνωστικά κέντρα μέχρι, κλινικές και εννοείται δημόσια νοσοκομεία και δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ανατρέπεται ο σχεδιασμός για μιτκούς και αμιγείς χώρους εστίασης

Τον σχεδιασμό για αμιγείς και μιτκούς χώρους εστίασης πήρε πίσω ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την τρέχουσα εβδομάδα. Μάλιστα, παραδεχόμενος ουσιαστικά την αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχειριση της πανδημίας τόνισε πως δεν πρέπει να «δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας». 

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε μέχρι τις 31 Αυγούστου στους χώρους ψυχαγωγίας και στα κέντρα διασκέδασης θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι. Παράλληλα, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. 

Πετώντας ξανά το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας θα επιλέγουν μικτή ή αμιγή λειτουργία. Όσον αφορά τους αθλητικούς αγώνες, θα έχουν μόνο αμιγή λειτουργία, δηλαδή θα μπορούν να εισέλθουν μόνο εμβολιασμένοι. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.

Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.  Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα «κατόπιν εορτής», ακόμα και με αποδεικτικό υλικό, όπως αναρτήσεις στα social media. 

Τα πρόστιμα, τα οποία ανακοίνωσε ο Αδ. Γεωργιάδης είναι τα εξής: 

  • Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.
  • Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.

«Covid Free GR»

Τη λειτουργία της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η οποία είναι διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Τρία επίπεδα επαλήθευσης

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού: 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις στο βίντεο:

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...
Διαφήμιση