Υπουργείο Εργασίας – Βαφτίζει ”μαθητεία” την εργασία ανηλίκων σε ξενοδοχεία – Μεγάλες αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η κυβέρνηση δίνει ανήλικα παιδιά σε ξενοδοχεία για εργασία». Απίστευτες αποκαλύψεις και θύελλα οργής, μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Σάλο έχει προκαλέσει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και σχετικά σωματεία να τονίζουν πως η κυβέρνηση προωθεί την παιδική εργασία σε ξενοδοχεία και μάλιστα τους παραχωρεί η ίδια τα ανήλικα παιδιά, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!

Οι εντόνως αντιδρώντες απευθύνουν έκκληση προς πάντα αρμόδιο φορέα, καθώς και προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να διαμαρτυρηθούν για το τραγικό αυτό μέτρο και να κινητοποιηθούν αμέσως, τόσο για να λάβουν διευκρινήσεις, όσο και για να σταματήσουν κάθε σχετικό ενδεχόμενο.

Για προώθηση της «φθηνής εργασίας» σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων κατηγορούν την κυβέρνηση σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Ανακοινώθηκε πρόσφατα η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αφορά:

· Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

· Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ», αναφέρουν στη δήλωση τους και σχολιάζουν: «Θεωρούμε ότι ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή και τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο».

Όπως υπογραμμίζουν, «τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο”. “Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας», προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι «ήδη με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ”δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά”».

Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει σαφείς οι στοχεύσεις της πολιτικής της που οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του πρωθυπουργού ότι “δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ. Και όπως εκείνος αυθόρμητα θεωρεί ότι σε ένα παιδί από το Περιστέρι ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού ενώ σε έναν γόνο της τάξης του μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής, η κ. Μιχαηλίδου προορίζει τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών», συνεχίζουν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», σχολιάζουν και καταλήγουν: «Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά. Αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

ΚΝΕ: «16 χρονών πας Α’ Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα αυτό το ονομάζουν «κοινωνική προστασία». Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

«Η λέξη «απασχόληση» που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε «σχεδόν τζάμπα» εργασία» επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η υπόθεση ανήλικη εργασία έχει παρελθόν» καθώς «το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρήθηκε» ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7,5 χιλιάδες βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του Υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των “πρότυπων” ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά, μάλλον δεν αρκούν…».

Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα …κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της» τονίζει η ΚΝΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δε θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!»

ΠΟΕΕΤ: «Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΕργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει πως το υπουργείο Εργασίας θα συνεργαστεί με ξενοδοχεία, ώστε να εργαστούν παιδιά άνω των 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας, χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!

Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής»;

Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό;

Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία;

Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση;

Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών;

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα;

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη.
Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Ξ και τον Σ.Ε.Τ.Ε να τοποθετηθούν .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα!».

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς δεν δίνει διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων, το εξής:

«Τα επόμενα βήματα μιας εποικοδομητικής συνέργειας συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό.

Η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, εξαίροντας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε: ”Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω”».

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εργασία στον τουρισμό 16χρονων από δομές φροντίδας. Μετά τα απλήρωτα 10ωρα του Χατζηδάκη θα έχουμε και την παιδική εργασία της Μιχαηλίδου», σχολιάζει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

* Ρεπορτάζ από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Προφυλακιστέος ο εργολάβος από το δυστύχημα στο Πασαλιμάνι

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Πειραιά,...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...
Διαφήμιση