Τσακαλώτος: Η φθορά της κυβέρνησης είναι πλέον εμφανής και μη αναστρέψιμη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων δεν τον ψήφισαν, όσων απογοητεύονται και φλερτάρουν με την αποχή», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Τι διαμηνύει για την προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά και την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Τι δηλώνει για το Συνέδριο του κόμματός του, αλλά και το think tank Τσίπρα. Αυτοκριτική για την οικολογία.

* Συνέντευξη στο iEidiseis.gr και τον Βασίλη Σκουρή, 1ο μέρος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμηνύει πως «το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων δεν τον ψήφισαν, όσων απογοητεύονται και φλερτάρουν με την αποχή», ενώ αναφέρεται λεπτομερειακά στις επιδιώξεις του Συνεδρίου, στην προοδευτική διακυβέρνηση, τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο think tank του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση εμφανίζει φθορά, πιθανόν και κόπωση. Πού το αποδίδετε; Και είστε σίγουρος πως η φθορά αυτή είναι μη αναστρέψιμη;

Υπάρχει μια αιτία που είναι αρκετά προφανής. Όσο και να μας λέει η κυβέρνηση και τα μέσα που την στηρίζουν πως όλα είναι τέλεια ο κόσμος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο πεδίο της πανδημίας, όπου η ΝΔ αρνείται πεισματικά να στηρίξει το ΕΣΥ, αντιλαμβάνεται όμως και το τι συμβαίνει στην οικονομία. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια λαμβάνει αποφάσεις που στόχο έχουν την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη συμπίεση των μισθών. Αυτό οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους το βιώνουν. Το βιώνουν όταν δεν μπορούν να αγοράσουν προϊόντα στο σουπερμάρκετ, όταν δεν μπορούν να νοικιάσουν αξιοπρεπείς κατοικίες, όταν δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια για το μέλλον.

Παντού οι κυβερνήσεις με αυτές τις πολιτικές (συμπίεση μισθών, ιδιωτικοποιήσεις κλπ) δεν δημιουργούν ηγεμονία. Δηλαδή δεν πείθουν για το σχέδιο τους μεγάλο κομμάτι των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Είμαστε πλέον μακριά από τις μέρες του νεοφιλελευθερισμού που το αφήγημα του έπειθε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, όταν μιλούσαμε για την κοινωνία των 2/3. Για αυτό το λόγο η φθορά της κυβέρνησης είναι πλέον εμφανής και μη αναστρέψιμη.

Αν σας ζητούσα να χαρακτηρίσετε τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τι θα λέγατε; Για κάποιους, για παράδειγμα, θεωρείται ως «η πιο επιθετική μορφή της δεξιάς» την εποχή της μεταπολίτευσης. Συμφωνείτε;

Βέβαια υπάρχει και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου! Αυτό που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία είναι ένας συγκερασμός νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής μαζί με ένα επιτελικό, πρωθυπουργοκεντρικό, κράτος. Μόνο που το επιτελικό τους κράτος είναι και αναποτελεσματικό και αυταρχικό. Και είναι αυταρχικό ακριβώς γιατί δεν μπορεί να χτίσει ηγεμονία με στήριξη από τον κόσμο της εργασίας και τα μεσαία στρώματα. Με λίγα λόγια έχουμε μια μετακίνηση του όλου εγχειρήματος προς τη δεξιά. Και άρα τη φυσιογνωμία του θα την χαρακτήριζα αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό.

Τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής πώς τις κρίνετε; Τι θα σηματοδοτεί η εκλογή του κάθε ενός από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους; Του Γιώργου Παπανδρέου, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Νίκου Ανδρουλάκη;

Τις παρακολουθώ με ενδιαφέρον και ταυτόχρονα από απόσταση, με την έννοια ότι ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ πρέπει να αποφασίσει ανεπηρέαστος για την ηγεσία και την προοπτική του πολιτικού του φορέα. Αυτό τον δημοκρατικό κανόνα δεν τον υιοθετούν πολλοί αφού στο παιχνίδι φιλοδοξούν να παίξουν καθοριστικά αλλότρια πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση που διεξάγεται από τους συνυποψήφιους για την ηγεσία του κινήματος. Απουσιάζει βέβαια κάποια γυναικεία υποψηφιότητα η οποία κατά τη γνώμη θα ήταν εύλογη μετά τη σημαντική παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Προσωπικά προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα πολιτικά προγράμματα στο λόγο των συνυποψηφίων, τι λένε για παράδειγμα για τις ανισότητες, την ακρίβεια, τα διεθνή, την οικολογική μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τι λένε για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ζητήματα δυσδιάκριτα στη δημοσιογραφική κάλυψη της καμπάνιας για την εκλογή. Αντίθετα δεσπόζουσα θέση κατέχει η πολιτική συμμαχιών που προτείνει ο κάθε υποψήφιος. Θα πείτε, δικαίως αφού αυτό είναι το επίδικο στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Βέβαια οι υποψήφιοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, με εξαίρεση τον κ. Λοβέρδο που δεν κρύβει τη συμπάθεια του στη ΝΔ. Μόνο που οι συμμαχίες δεν γίνονται, δεν πρέπει να γίνονται μόνο με το κριτήριο της πολιτικής γεωγραφίας, που εντάσσεται δηλαδή ο καθένας στον άξονα Δεξιά- Αριστερά. Αντίθετα οι συμμαχίες, οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να γίνονται με βάση τα προγράμματα, που συγκλίνουν και που αποκλίνουν, δημόσια με διαφάνεια. Διαφορετικά οι συνεργασίες εκλαμβάνονται ως παιχνίδι εξουσίας.

Σας ανησυχεί μαζί με τη Νέα Δημοκρατία να πέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα, τηρουμένων των αναλογιών, νέο 2012, που ξεκίνησε η αποκαθήλωση του ΠΑΣΟΚ και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν το θεωρώ πιθανό ενδεχόμενο, το 2012 ρευστοποιήθηκαν οι κοινωνικές εκπροσωπήσεις του δικομματισμού εξ αιτίας των πολιτικών λιτότητας, της ανθρωπιστικής κρίσης και της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδύθηκε ως ηγεμονική πολιτική δύναμη για αυτούς ακριβώς τους λόγους, δημιούργησε μάλιστα στέρεες σχέσεις με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Στις εκλογές του 2019, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, λίγους μήνες μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, ελάχιστος χρόνος για να δείξουμε στην πράξη σε τι συνίσταται μια εναλλακτική κυβερνητική πολιτική, με το νεοσυντηρητικό ρεύμα να καλπάζει υιοθετώντας κάθε απάνθρωπη ιδεολογία, ρατσιστική, εθνικιστική, ομοφοβική, μισαλλόδοξη, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις κοινωνικές του εκπροσωπήσεις, οι οποίες του έδωσαν το 31,5% της εκλογικής βάσης. Οι αντίπαλοι του ξαφνιάστηκαν με το ποσοστό, ίσως γιατί έχουν συνηθίσει να διαβάζουν τις τάσεις του κοινωνικού σώματος αποκλειστικά από τις δημοσκοπήσεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Θεωρώ λοιπόν ότι οι κοινωνικές εκπροσωπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ασφάλεια του και ταυτόχρονα το εφαλτήριο για μεγαλύτερες επιδόσεις.

Γιατί, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας; Τα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Η φθορά της ΝΔ, κατά τη γνώμη μου θα ενταθεί τους επόμενους μήνες εξ αιτίας της διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων, των δημόσιων πολιτικών. Η διαχείριση της πανδημίας, η ακρίβεια, η νέα φτώχεια δεν κρύβονται για πολύ, όσο και να προσπαθούν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της κυβέρνησης. Η μεροληψία της υπέρ των πλούσιων και των ισχυρών δεν κρύβεται. Κατά τη γνώμη μου ο φόβος απέναντι στην πανδημία, τα οικονομικά εργαλεία που τους παραδώσαμε, τα οποία χτίσαμε σε αντίξοες συνθήκες την περίοδο της διακυβέρνησης μας, συσκότισαν την προηγούμενη περίοδο τις ευθύνες της κυβέρνησης. Με αυτά δεν εννοώ ότι εμείς τα κάναμε όλα τέλεια από το πόστο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας έλειπε η συνοχή και οι προτεραιότητες στον αντιπολιτευτικό μας λόγο, πολλές φορές μας παρασύρει η καθημερινή πολιτική ατζέντα, ατζέντα που υπερκαθορίζεται τις περισσότερες φορές από τα μίντια.

Ασχολούμαστε συχνά με τα μικρά και αντιφατικά και ξεχνάμε τα μεγάλα, τα καθολικά. Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι σε εξέλιξη μια πανδημία, η οποία από μόνη της έχει αλλάξει ριζικά το πλαίσιο και τις δυνατότητες άσκησης αντιπολίτευσης. Καθώς αμβλύνεται και το φαινόμενο τις πανδημίας θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες και να αναδείξουμε όλη την πολιτική και οικονομική μας ατζέντα, αλλά και να προσεγγίσουμε καλύτερα τον κόσμο. Πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων δεν τον ψήφισαν, όσων απογοητεύονται και φλερτάρουν με την αποχή.

Το διακύβευμα του Συνεδρίου σας ποιο πρέπει να είναι κ. Τσακαλώτο;.

Το συνέδριο μπορεί να είναι μια διαδικασία των μελών του κόμματος αλλά δεν γίνεται με το βλέμμα προς τα μέσα. Αντίθετα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και είναι κοινή μας απόφαση και στόχος να αναδείξoυμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις για όλα αυτά που βλέπουμε ότι, για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ ούτε καν συζητάει. Το συνέδριο μας θα απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία και σε εκείνους και εκείνες που εκπροσωπούμε. Τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και τις νέες, τα πραγματικά μεσαία στρώματα. Με αυτόν τον κόσμο οφείλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη κατακτάται με την προγραμματική σαφήνεια και με τις ξεκάθαρες προτεραιότητες. Για αυτό πρόσφατα κατέθεσα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου κάποιες σκέψεις για το πρόγραμμα μας, με 21 σημεία και τρείς διακριτές ενότητες: η πρώτη τι θα καταργήσουμε από τη νομοθετική κατασκευή της κυβέρνησης της ΝΔ, για παράδειγμα την νομοθεσία για την εργασία. Η δεύτερη ενότητα αφορά τα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας όπως για παράδειγμα την αύξηση του βασικού μισθού. Η τρίτη αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων – πχ το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια. Όλα αυτά συγκροτημένα, χωρίς διάθεση πλειοδοσίας, έτσι ώστε να μπορούμε να τα προτείνουμε και ως πλαίσιο κυβερνητικής συμμαχίας.

Ταυτόχρονα δείχνετε να μην διαθέτετε ένα ισχυρό αφήγημα για την μεγέθυνση της πίτας, για την αύξηση του πλούτου της χώρας. Σαν να αφήνετε το κεφάλαιο της ανάπτυξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Μα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων. Αλλά δεν γίνεται μια ανάπτυξη να είναι βιώσιμη την στιγμή που αυξάνονται οι ανισότητες. Δεν πιστεύουμε ότι μονόδρομος για την ανάπτυξη είναι η μείωση της φορολογίας-ιδιαίτερα για τα κέρδη και τους πιο εύπορους-έτσι ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις, αλλά ότι σημαντικό κομμάτι πρέπει να προέλθει και από μία πολιτική που θα ενισχύει και θα στηρίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων. Αυτό υποστηρίζω και με τα 21 σημεία. Γίνεται να έχουμε ανάπτυξη με καθηλωμένους μισθούς, χωρίς ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα, με νέα παιδιά που δεν αντέχουν να πληρώσουν το νοίκι; Εμείς θα μεγαλώσουμε την πίτα, εδώ το κάναμε την περίοδο 15-19 σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες, αλλά θα αρχίσουμε από τα μικρά και τα μεσαία κομμάτια.

Επίσης μιλάτε για οικολογία, ενώ είσαστε ουσιαστικά απόντες. Τι ίδιο και σε μαζικά κινήματα..

Η αλήθεια είναι ότι εδώ πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική. Πράγματι στα οικολογικά ζητήματα είμαστε και εμείς πίσω. Όλος ο κόσμος είναι πίσω και δεν το λέω ως δικαιολογία. Το να σταματήσουμε την κλιματική κρίση ένας κινούμενος στόχος και απαιτεί γενναίες αποφάσεις και στο κομμάτι της παραγωγής αλλά και στο κομμάτι της κατανάλωσης. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στο συνέδριο.

Προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές με απλήαναλογική ο στόχος σας. Με ποιον πρωθυπουργό και με ποια κόμματα; Μόνο με το ΚΙΝΑΛ, αν και αυτό συμφωνήσει;

Προφανώς πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε να οικοδομείται μια προοδευτική κυβέρνηση με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων κομμάτων της αριστεράς, και του ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα στη βάση 15-20 ξεκάθαρων σημείων και στόχων. Συμφωνούμε στην αύξηση του κατώτατου, την επαναφορά του 8ώρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση της χρηματοδότησης σε υγεία παιδεία και την νομική καθιέρωση της γυναικοκτονίας για παράδειγμα; Σας είπα 5. Δεν μπορούμε να βρούμε άλλα 15 που πρέπει να γίνουν; Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε πρόγραμμα 20ετίας ούτε να γίνουμε ένα κόμμα. Να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων χρειάζεται. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

Οι έρευνες δείχνουν πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η κυβερνησιμότητα. Πώς μπορεί να αντιστραφεί κατά τη γνώμη σας;Πόσο μάλλον που το Συνέδριο προς το παρόν μοιάζει με μάχη εξουσίας, που αφορά μόνο τον κομματικό σας μηχανισμό.

Καταρχάς να δούμε τι θα πει κυβερνησιμότητα. Η προηγούμενη θητεία έχει αφήσει παρακαταθήκη ένα μεγάλο αριθμό στελεχών με τεχνική επάρκεια και πολιτικό κριτήριο. Είναι αυτά τα στελέχη που βοήθησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στην διαχείριση και έξοδο από το μνημόνιο, στην εξωτερική πολιτική (π.χ. με τη συμφωνία των Πρεσπών), στην κοινωνική πολιτική. Να κατηγορεί η ΝΔ, που άφησε μια χώρα σε κακό χάλι, εκείνους που την σουλούπωσαν, πάει πολύ. Βέβαια είναι τόσο ανεκδιήγητοι που ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να λέει στη βουλή ότι εμείς βάλαμε την χώρα στα μνημόνια!
Ταυτόχρονα πολλοί μας κατηγορούν για έλλειψη αξιοπιστίας. Το συνέδριο είναι ευκαιρία να ανατρέψουμε και αυτή την εικόνα. Τόσο μέσω του προγραμματικού λόγου όπως συζητήσαμε νωρίτερα, όσο όμως και χτίζοντας ένα κόμμα που είναι δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Το Συνέδριο λοιπόν δεν θα είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως εύχονται οι αντίπαλοι μας. Θα συζητήσει τον απολογισμό, το καταστατικό, τις θέσεις. Θα βγούνε όργανα που θα έχουν και δημοκρατική νομιμοποίηση και θα λογοδοτούν. Το κόμμα θα βγει με μία σαφή πρόταση στην κοινωνία.

Γιατί αυτοί που λένε ότι δεν έχουμε κυβερνησιμότητα ουσιαστικά λένε ότι δεν θέλουν κυβέρνηση με εναλλακτικές πολιτικές από το κυρίαρχο αφήγημα και να μείνουν με κυβερνήσεις που δεν λύνουν τα θέματα. Είτε αυτά της εξωτερικής πολιτικής είτε τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια. Εμείς όμως και θέλουμε και μπορούμε να τα λύσουμε αυτά.

Το thinktank που άρχισε να συγκροτεί ο Αλέξης Τσίπρας πώς ο κρίνετε; Σωστή κίνηση; Γιατί κάποιοι γράφουν πως η «Ομπρέλα» είναι δυσαρεστημένη…

Η διεύρυνση στο χώρο των διανοουμένων και των επιστημόνων μόνο καλό μπορεί να κάνει. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι τόσοι διανοούμενοι και επιστήμονεςέρχονται να στηρίξουν ένα εναλλακτικό κυβερνητικό εγχείρημα. Οι άνθρωποι αυτοί, με τις γνώσεις τους και την μεθοδολογία τους θα επιτρέψουν στα όργανα του κόμματος να παίρνουν αποφάσεις γνωρίζοντας όλες τις πτυχές των θεμάτων. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να γίνει μια αποτελεσματική συζήτηση.

Παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές πότε θα ζητήσετε;

Αυτά τα ζητήματα δεν είναι εύκολα σε συνθήκες πανδημίας. Ειδικά τώρα που- με ευθύνη της κυβέρνησης- η πανδημία έχει ξεφύγει. Αλλά είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα.

Πηγή: iEdiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση