Τσίπρας: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη, η κατάρρευση της ΝΔ και το δίλημμα των εκλογών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην πολιτική απομόνωση και την κατάρρευση, που δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον ούτε από τις δημοσκοπήσεις, αποδίδει η Κουμουνδούρου τεκτονική μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη από τη στρατηγική της αυτοδυναμίας σε αυτήν της κυβέρνησης συνεργασίας.

Εξάλλου, όπως παρατηρούν σκωπτικά από την Κουμουνδούρου, μόλις έξι μέρες πριν, στις 23 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε «πειραματισμούς» και «εφήμερες συμμαχίες που δεν αντέχουν» τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προτάσσοντας την ανάγκη «σταθερότητας», για να καταλήξει στις 29 του ίδιου μήνα με την οβιδιακή μεταστροφή όπου το «αυτοδυναμία ή χάος» έγινε «δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία».

Σε κάθε περίπτωση, στην αξιωματική αντιπολίτευση, κρατούν την περαιτέρω απομόνωση της ΝΔ, μετά την «πόρτα» που έριξε – έστω και για λόγους αυτοσυντήρησης προς το παρόν – ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κ. Ανδρουλάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις εξορμήσεις σε γειτονιές εντός και εκτός Αθηνών και την επαφή του με τους πολίτες, στη χθεσινή του συνέντευξη στο Ionian TV σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας το δίλημμα και κάνοντας λόγο για «αυτοεγκλωβισμό» του κ. Μητσοτάκη: «Όσο περνάει ο καιρός δεν φθείρεται μόνο η δυναμική του, αλλά και τα επιχειρήματα του, γι’ αυτό αναγκάζεται να τ’ αλλάξει και στο τέλος της ημέρας το δίλημμα ‘σταθερότητα ή χάος’ θα είναι ένα δίλημμα που θα έχει γίνει ‘σταθερότητα ή Μητσοτάκης’, διότι θα έχει ταυτιστεί ο ίδιος με το χάος».

Συνεργασία με ποιον;

Για αυτόν τον λόγο και συνέχισε επενδύοντας στην πολιτική και κοινοβουλευτική απομόνωση της ΝΔ, εστιάζοντας στο σε ποιον απευθύνεται το προσκλητήριο μετεκλογικής συνεργασίας και στέλνοντας «συστημένο» στο ΚΙΝΑΛ για «πολιτική αυτοκτονία» σε ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά: «Με ποιον λοιπόν θα συνεργαστεί; Με τον κ. Βελόπουλο; Θα συνεργαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν – εκτός αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά – θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι».

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για κενό στρατηγικής και πολιτικό αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνο βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν καθημερινά, αλλά φαίνεται πως η ραγδαία φθορά είναι αναντίστρεπτη, καθώς το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 θέμα για τους πολίτες, προβλέπεται μόνο να επιδεινώνεται το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, με τη μεταστροφή Μητσοτάκη στα περί συνεργασιών συμπεραίνουν ότι:

  • Διαψεύδει μόνος του πολλές δημοσκοπήσεις που με μεθοδολογικές ακροβασίες προσπαθούν ακόμα να εμφανίσουν σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ, αφού παραδέχεται πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες κάλπες.
  • Παραδέχεται ηττοπαθώς πως η αυτοδυναμία ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα ενώ απαξιώνει την πρώτη κάλπη, ναρκοθετώντας το αποτέλεσμα της ΝΔ, αφού οδηγεί σε αποσυσπείρωση την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.
  • Παραδέχεται την κατάρρευση της ΝΔ και τη ραγδαία φθορά, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί και εντείνεται, με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής για το μείζον θέμα της ακρίβειας να έχουν απαξιωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις.
  • Ενισχύει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα που εξαρχής έχουν ξεκαθαρίσει πως οι πρώτες κάλπες μπορούν να δώσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης, η στρατηγική του πάλι χωλαίνει, αφού από τη μία ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά από την άλλη απαξιώνει την πρώτη κάλπη.
  • Δείχνει ότι θα επιχειρήσει να πιέσει την Ελληνική Λύση και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο αποσκοπεί για σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος. Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ το προσεχές διάστημα θα κληθεί ακόμη πιο επιτακτικά να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της τριετούς διακυβέρνησης 2012-2015.
  • Καταρρίπτει το μέχρι σήμερα αφήγημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και το εκβιαστικό του δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος». Το δίλημμα των εκλογών όσο περνάει ο καιρός θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης».
  • Επιβεβαιώνει πως οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις (που επικαλείται τη σταθερότητα) είναι αυτές συνεργασίας και όχι αυτές της μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Η πιο σταθερή κυβέρνηση εξάλλου των τελευταίων 15 ετών ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μικροσκόπιο η μέτρηση της MRB

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου μελετούν – όπως όλες τις μετρήσεις – την δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύθηκε χθες για το newsbomb.gr, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτα ευρήματα. Πέρα από το σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας κατά 3,6%, με πτώση της ΝΔ 2,1% και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ 1,5% (και το ΚΙΝΑΛ σταθερό), ίσως ακόμα πιο σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να επωμίζεται μεγάλη φθορά στο προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, καθώς πλέον έχει μόλις 4,3% περισσότερες ευνοϊκές γνώμες από τον κ. Τσίπρα. Πέραν τούτων:

  • Το 79,8% των πολιτών, το απασχολεί και ανησυχεί από την ακρίβεια.
  • Το 75,2% των πολιτών, θεωρεί τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση αναποτελεσματικά.
  • Το 19,1% των πολιτών, τα θεωρεί αποτελεσματικά, όταν το 27,8% των πολτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη για το θέμα της ακρίβειας. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εκλογές, υπερέχει της κυβέρνησης 8,7% και αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά.
  • Το 77,4% των πολιτών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
  • Το 83,9% των πολιτών, πιστεύει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί με νέες αυξήσεις. Δεν υπάρχει ελπίδα για να κάνουν υπομονή.
  • Τα ποιοτικά στοιχεία όμως για την ακρίβεια, για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, για την ανασφάλεια των πολιτών, για την απαισιοδοξία για το μέλλον, για την δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του αλλά και για την κοινωνικά αποτελεσματικότερη και δικαιότερη πολιτική που θα εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν το μίγμα των πολιτικών εξελίξεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατά της απάντησης στο Ιράν οι Ισραηλινοί πολίτες – Ο Νετανιάχου τους αγνοεί

Την ώρα που το Ισραήλ εξακολουθεί να ζυγίζει τις...

Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά – Οι φάσεις και τα γκόλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ρεάλ Μαδρίτης που «έκλεψε» την πρόκριση από την Μάντσεστερ Σίτι...

Ένας άλλος κόσμος μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

*Του Θέμη Τζήμα - Ξεκινούμε με ένα άρθρο του Chaim Levinson, στη Haaretz με...

Η ΝΔ ξεκίνησε την επιχείρηση τρομοκράτησης των ψηφοφόρων – ΣΥΡΙΖΑ: “Το παραμύθι δεν έχει δράκο”

Σε δεινή θέση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία,...
Διαφήμιση