Τρεις κόφτες μειώνουν τους δικαιούχους συνταξιούχους για το επίδομα των 200 ευρώ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους πλέον ευάλωτους, άνεργους και χαμηλόμισθους, καθώς, με βάση την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα των 200 ευρώ θα το λάβουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ύψος της παρέμβασης φτάνει μόλις τα 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρία, ενώ προβλέπεται και η πληρωμή μισού επιδόματος παιδιού επιπλέον του προβλεπόμενου και ενός επιπλέον μήνα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ειδικότερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως 600 ευρώ μεικτά, δηλαδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό. Επομένως, ο χαμηλοσυνταξιούχος των 500 ευρώ (καθαρά) που είχε λάβει το 2019 ολόκληρο το ποσό της 13ης σύνταξης (500 ευρώ) τώρα θα περιοριστεί σε 200 ευρώ επίδομα, με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια που συνοδεύουν τη χορήγηση του επιδόματος.

Οι κόφτες

* Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

* Ισχύει επίσης δεύτερος κόφτης ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ τον μήνα, χάνει το έκτακτο επίδομα.

* Ο τρίτος κόφτης είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει -για παράδειγμα- από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Χατζηδάκης: Δεν έχουμε λεφτά!

“Ο κ. Σταϊκούρας δεν φέρνει λεφτά από το σπίτι του”, ισχυρίστηκε χθες ο Κ. Χατζηδάκης απαντώντας στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, ξεχνώντας βέβαια τα λεφτά που βρήκε για τους παχυλούς μισθούς των goldenboys στον ΕΦΚΑ και παραδεχόμενος ότι “αυτή τη στιγμή δέν υπάρχουν άλλες δυνατότητες”…

Αυτά είναι χρήματα φορολογουμένων ή χρήματα από δανεισμό που μπορεί να παίρνουμε, με όλα όμως τα ρίσκα. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα ή μαγικές συνταγές. Και όπως εμείς δεν κομπάζουμε γι’ αυτά τα απαραίτητα βοηθήματα που δίνουμε, έτσι και εσείς μην τα υποβαθμίζετε, δίνοντας την εντύπωση ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να βρούμε τα χρήματα… Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι λύθηκαν τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τα επιδόματα που τους δίνουμε. Απλώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι στην παρούσα φάση μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί. Και εμείς θέλαμε υψηλότερα επιδόματα, υπάρχουν όμως συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση