Τρέχουν να προλάβουν μέσα στο φθινόπωρο το τέταρτο κύμα κορονοϊού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εμβολιασμοί έξω από ναούς, συσκέψεις επί συσκέψεων και επίθεση στους ανεμβολίαστους περιλαμβάνει το κυβερνητικό «μενού», στη σκιά της αυξανόμενης πίεσης στο ΕΣΥ από την εξάπλωση του κορονοϊού και κυρίως της παραλλαγής Δέλτα.

Μετά από ένα ακόμη καλοκαίρι γεμάτο λάθη και «ανεμελιά» στην κυβέρνηση τρέχουν τώρα να προλάβουν, καθώς η κακή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί σε αρκετές τουριστικές περιοχές αναμένεται να μεταφερθεί στα αστικά κέντρα και την ηπειρωτική Ελλάδα με την επιστροφή εκδρομέων και εργαζομένων.

Υπό το βάρος της πίεσης προς το ΕΣΥ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Κικίλιας,Κοντοζαμάνης) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη με στόχο να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός και ετοιμότητα των νοσοκομείων για το επικείμενο φθινοπωρινό κύμα της επιδημίας. 

Το «παρών» στη συνεδρίαση θα δώσουν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, ο πρόεδρος και στελέχη του ΕΚΑΒ.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται εν μέσων κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗ και μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι από την 1η Σεπτεμβρίου όλες οι άδειες των εργαζομένων σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ενώ εκφράζονται φόβοι πως θα δημιουργηθούν κενά στις υπηρεσίες από την εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους.

Στο «κόκκινο» 14 περιοχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης θετικότητας σε 14 τουριστικές περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένος την τελευταία εβδομάδα και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες από αυτές, όπως ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.

Περιφέρειες στις οποίες καταγράφηκε πιο αυξημένο ποσοστό θετικότητας ήταν οι ακόλουθες:

  1. ΑΝΔΡΟΥ 5,36%
  2. ΑΧΑΪΑΣ 3,57%
  3. ΗΛΕΙΑΣ 6,51%
  4. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 4,42%
  5. ΙΘΑΚΗΣ 4,78%
  6. ΙΚΑΡΙΑΣ 6,90%
  7. ΚΑΒΑΛΑΣ 4,89%
  8. ΚΑΛΥΜΝΟΥ 4,12%
  9. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4,80%
  10. ΜΥΚΟΝΟΥ 4,73%
  11. ΝΑΞΟΥ 7,70%
  12. ΝΗΣΩΝ 4,19%
  13. ΡΟΔΟΥ 3,88%
  14. ΤΗΝΟΥ 3,91%

Εμβολιασμούς έξω από ναούς ανακοίνωσε ο Κικίλιας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή τα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού έξω από ναούς από κινητά συνεργεία.

Σε αυτό το σημείο, όμως, να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη σημερινή ενημέρωση, απέρριψε το ενδεχόμενο για επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στις εκκλησίες, όπως έχει αποφασιστεί για τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους.

Χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι για τις εκκλησίες υπάρχουν ήδη μέτρα όπως περιορισμός στον αριθμό των πιστών εντός ναών και η υποχρέωση για χρήση μάσκας, συνεπώς δεν χρειάζεται κάτι άλλο…

Κινητοποίηση και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Ο υπουργός Υγείας, στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ζήτησε να κινητοποιηθούν όλοι οι συναρμόδιο ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, επιχείρησε να απαξιώσει τις αντιδράσεις στον χώρο της υγείας αναφέροντας «αυτοί που αντιδρούν είναι κάποιοι συνδικαλιστές μια ισχνή μειοψηφία», για να προσθέσει ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί. 

«Είναι η μεγάλη πλειονότητα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο κ. Κικίλιας και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι είναι ένα από τα όπλα που υπάρχουν στην κυβερνητική φαρέτρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών στους ενστόλους, για να απαντήσει με μισόλογα ότι «αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού και να εξηγήσουμε ότι είναι το μοναδικό όπλο. Η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες, με βάση στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας, τον κίνδυνο για συνωστισμό και τις δυνατότητες αυτός να ελεγχθεί».

Πάντως, ρεπορτάζ στην εφημερίδα ”Καθημερινή” καταγράφει ότι το ποσοστό εμβολιασμένων στα Σώματα Ασφαλείας είναι σχετικά χαμηλό, κάτι που σημαίνει ότι προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των μέτρων κατά του κορονοϊού, παραμένει ανεμβολίαστο.

  • Ρεπορτάζ από την ”Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση