Το φιάσκο Χατζηδάκη με τις συντάξεις και το πείραμα της self service απονομής τους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Και η σημερινή μέρα θα περάσει σαν μελανή σελίδα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, πριν χαθεί ολόκληρο στη μαύρη τρύπα της δημογραφικής γήρανσης και της άνεργης και υποασφαλισμένης ανάκαμψης, Απόψε ψηφίζεται το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο Χατζηδάκη «Δουλειές ξανά», για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και του συστήματος κατάρτισης, στο οποίο έχει χωθεί και η τροπολογία για την απονομή συντάξεων fast track, με βάση τις δηλώσεις των ίδιων των υποψηφίων συνταξιούχων.

«Συντάξεις εμπιστοσύνης» είναι ο βαρύγδουπος τίτλος της πολλοστής «μεταρρύθμισης» του συστήματος συνταξιοδότησης που προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, που στην πραγματικότητα είναι μια τουλάχιστον τριετής ομηρεία δυσπιστίας. Κι αυτό γιατί  για τρία χρόνια κάθε νέος συνταξιούχος που θα επιλέγει το σύστημα της… αυτοεξυπηρέτησης θα ζει με την αγωνία της αμφισβήτησης της σύνταξής που του έχει απονεμηθεί και της διεκδίκησης επιστροφής «αχρεωστήτως καταβληθέντων» από τον ΕΦΚΑ.

Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία; Ότι για τα ένσημα και τον ασφαλιστικό χρόνο πριν το 2002, που δεν είναι μηχανογραφημένα στις βάσεις δεδομένων του ενιαίου ΕΦΚΑ, θα αρκεί η δήλωση του ασφαλισμένου- εξ ου και η «σύνταξη εμπιστοσύνης»-, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ και με τα δικαιολογητικά που έχει υποβάλει με την αίτηση συνταξιοδότησης. Βάσει της τροπολογίας, σε τρεις μήνες θα αποδίδεται μεν η σύνταξη με αυτό το ιδιότυπο σύστημα self service, αλλά σε τρία χρόνια θα πρέπει τα στοιχεία να έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αν προκύπτουν λανθασμένα στοιχεία, και οι συνταξιούχοι θα είναι εκτεθειμένοι σε ανακτήσεις ποσών που τους έχουν καταβληθεί και το Ταμείο θα αντιμετωπίζει  σωρεία πλασματικών στοιχείων και ελλειμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα που έχει τεθεί σε λειτουργία το πολυδιαφημισμένο σύστημα των ιδιωτών- λογιστών και δικηγόρων- οι οποίοι πιστοποιήθηκαν για την διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης, πάνω από το 33% των φακέλων  έχει λάθη και πρέπει να επανελεγχθεί από την αρχή από τους μόνιμους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Η έσχατη ρύθμιση Χατζηδάκη για το ασφαλιστικό έχει τρεις βασικές διαστάσεις;

Πρώτον, είναι ένα προεκλογικό κλείσιμο του ματιού στους χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους ότι έχουν ένα τρόπο να πάρουν σε ανεκτό χρόνο λίγων μηνών σύνταξη, χωρίς να κινδυνεύουν από έσχατη ανέχεια όσο περιμένουν την οριστική σύνταξη και τα αναδρομικά. Αν ο ανεκτός χρόνοα συμπίπτει με τον εκλογικό τόσο το καλύτερο για το κυβερνών κόμμα.  

Δεύτερον, είναι ένας τρόπος να ξεπεράσει η κυβέρνηση τον έλεγχο των δανειστών, που εδώ και χρόνια περιμένουν τη δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων– πάνω από 400.000 για κύριες και επικουρικές-. Όχι από φιλανθρωπία και κοινωνική ευαισθησία,  αλλά γιατί θέλουν μια ξεκάθαρη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Και  μια σύνταξη που περιμένει 3 και 4 χρόνια τον τελικό αποδέκτη της, έπειτα από 40 χρόνια δουλειάς και ασφάλισης, είναι ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου.

Τρίτον και σημαντικότερο: η ρύθμιση των συντάξεων self service, είναι μια ομολογία παταγώδους αποτυχίας των πειραμάτων Χατζηδάκη για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του μηχανισμοί απονομής συντάξεων, Ολες οι απόπειρες συκοφάντησης των «βασανιστών και τεμπέληδων» υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και υποκατάστασής τους από ιδιώτες και χρυσοπληρωμένους μάνατζερ, που υποτίθεται ότι θα καθάριζαν την «κόπρο του Αυγεία» και των εκκρεμών συντάξεων, κατέληξαν σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν, η υπομονή των υποψηφίων συνταξιούχων εξαντλήθηκε και ο «μεταρρυθμιστής» υπουργός που μπέρδεψε τον ΕΦΚΑ με την Ολυμπιακή κάθεται στην κορυφή της κόπρου που υποτίθεται πως θα καθάριζε.

*Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου στο politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...

Η ΑΔΑΕ λέει να στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του 

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ΑΔΑΕ να υπερψηφίζει (με...
Διαφήμιση