Το Σύμφωνο Σταθερότητας διχάζει την Ευρώπη – Νέα κόντρα μεταξύ Βορά και Νότου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια από τις πιο σημαντικές διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή που αφορά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες του Νότου ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα ζητούν αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν το εν λόγω Σύμφωνο, το οποίο λόγω της πανδημίας, δεν εφαρμόστηκε την τελευταία διετία.

Και σ’ αυτό το μείζον ζήτημα, όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται διαιρεμένη, καθότι χώρες του Βορά που βρίσκονται υπό τη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας, έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους σ’ οποιαδήποτε αλλαγή στο «μοντέλο» δημοσιονομικής πειθαρχίας που επέβαλε κυρίως το Βερολίνο και επιβλήθηκε σ’ όλη την Ευρώπη. Εξέχουσα σημασία για την ευρωπαϊκή συζήτηση που ανοίγει έχει και το εξής: το περιβόητο «δόγμα» Σόιμπλε των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και της τιμωρίας των απείθαρχων, αναμένεται, μάλιστα, να «αναζωπυρωθεί» στη Γερμανία, με την επικείμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος απορρίπτει μετά… βδελυγμίας οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή στο Σύμφωνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνονται οι φωνές κορυφαίων θεσμικών παραγόντων στις Βρυξέλλες, που τάσσονται υπέρ της χάραξης νέας ρότας στο οικονομικό μοντέλο που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέρχονται, μάλιστα, από αξιωματούχους, όπως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κ.Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης στο Σύμφωνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν ετήσια ελλείμματα που δεν υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, έχει αποδείξει την αξία του. Θα πρέπει να διατηρηθεί. Ο λόγος χρέους / ΑΕΠ 60%, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πλέον σχετικός και πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια χώρα μπορεί να δανειστεί πάρα πολλά, αλλά και πολύ λίγα».

Προσχέδιο Κομισιόν: Να απλουστευτούν οι δημοσιονομικοί κανόνες

Στη σημερινή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα παρουσιαστεί το προσχέδιο της Κομισιόν, με τις προτάσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και την αξιολόγηση για τον αντίκτυπο της πανδημίας. Στο προσχέδιο, όπως αποκαλύπτει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων» και μιας «καλύτερης εφαρμογής» τους. Φέρνει, μάλιστα, ότι παράδειγμα προς μίμηση, την διετία που ελέω πανδημίας δεν εφαρμόστηκε το Σύμφωνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων επέτρεψε μια έγκαιρη και στοχευμένη απάντηση προσαρμοσμένη στην κρίση του κορονοϊού», αναφέρει στο προσχέδιό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να κρατήσει για αρκετούς μήνες, με το χρονοδιάγραμμα που έχει θεσπίσει η Κομισιόν, να κάνει λόγο για ολοκλήρωσή της στα μέσα του 2022. Στο μεσοδιάστημα τα κράτη μέλη θα διατυπώσουν τις θέσεις τους και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση…

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση