“Το Σχέδιο”: Ντοκιμαντέρ για τις φωτιές της Εύβοιας – Η σκληρή αλήθεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από το πως οι κάτοικοι έσωσαν το νησί από την καταστροφή μέχρι και την αδράνεια του κράτους να αντιμετωπίσει τη φωτιά, η αλήθεια είναι ολοφάνερη στο ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ των Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου που αναρτήθηκε στο YouTube.

Μια ώρα και είκοσι λεπτά δεν είναι σίγουρα αρκετά για να δείξουν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συνέβησαν στις αρχές Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια, αφού η καταστροφή ξεπερνά τις 520.000 στρέμματα, με θύματα δέντρα, ζώα και ανθρώπινες περιουσίες μιας ζωής – μια καταστροφή που όμοιά της ίσως να μην έχουμε δει εντός ελληνικών συνόρων.

Η προσπάθεια των Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου με “Το Σχέδιο”, περιλαμβάνει μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι, ενώ οι συντελεστές βρέθηκαν σε 15 χωριά για να αποτυπώσουν την καταστροφή. Οι κάτοικοι αναλογίζονται το πως αυτή η φωτιά πήρε τέτοια έκταση χωρίς να τεθεί υπό έλεγχο όταν ειδικά στην αρχή, δεν έπνεαν άνεμοι, ενώ όσοι βρέθηκαν στις φωτιές αναφέρουν στο βίντεο ότι κατάφεραν να σώσουν μόνοι τους τα σπίτια τους, τη στιγμή που οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν “εντολές μη κατάσβεσης”.

Υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής που βρίσκονταν την ώρα των πυρκαγιών στη Β. Εύβοια “στέκονταν εμπόδιο” στις προσπάθειες των πολιτών, κάνοντας επιπλήξεις μάλιστα σε όποιον πυροσβέστη “παρέβαινε” τις εντολές των ανωτέρων του, με το χαρακτηριστικό “8 δέκατα και αναφορά”, που σημαίνει μείωση μισθού και αναφορά στον ανώτερό του γιατί… επιχείρησε στη φωτιά.

Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες ντόπιων της Β. Εύβοιας που αναφέρουν πως όλο αυτό ήταν ένα σχέδιο, εξού και ο τίτλος, καίγοντας Γη στο όνομα της “ανάπτυξης” η οποία θα έρθει με την εκμετάλλευση και με επενδύσεις στα καμένα, κάτι που επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σχετικό βίντεο παρακάτω, ο Μητσοτάκης λέει πως τη χρηματοδότηση των έργων θα αναλάβουν οι ιδιώτες στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.

Οι συντελεστές έχουν αναρτήσει και σχετικό ιστότοπο από τον οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε και να βοηθήσετε στην προσπάθεια.

Η παραγωγή αναρτήθηκε στο YouTube στις 29 Απριλίου και ήδη μετρά πάνω από 32 χιλιάδες προβολές μέσα σε λίγες ημέρες, δείχνοντας ότι ο κόσμος

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση