Το περίπλοκο εκλογικό παζλ και το κυβερνητικό δίλημμα για κάλπες τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δίνει και παίρνει η σεναριολογία γύρω από το χρόνο (και το ενδεχόμενο) των πρόωρων εκλογών. Την ώρα που οι πληροφορίες ότι τα κυβερνητικά επιτελεία εξετάζουν την περίπτωση να στηθούν κάλπες πριν το καλοκαίρι (στις 22 Μαΐου, λέγεται), κάτι το οποίο βλέπουν πολύ πιθανό και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επανέρχονται τα σενάρια που αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά τον Σεπτέμβριο.

Έτσι κι αλλιώς οι δύο αυτές εκδοχές για το χρόνο των εκλογών εναλλάσσονται εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ως φαίνεται. Η οποία απόφαση αναμένεται να ληφθεί περί τις αρχές Απριλίου, όπως λένε κάποιες πηγές, αλλά και προκύπτει εκ των πραγμάτων, αφού στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει τον Μάιο, τότε οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν το αργότερο την επομένη, μεθεπόμενη μέρα του Πάσχα.

Το σενάριο του Μαίου παραμένει στο τραπέζι, καθώς με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης μπορεί επισήμως να επικαλεστεί το έκτακτο των περιστάσεων για τα εθνικά μας, ενώ θα επιδιώξει να «καλύψει» πίσω από τις συνέπειες του πολέμου, τα προβλήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Η κίνησή του χθες να ανακοινώσει μέτρα στήριξης έναντι των αυξήσεων στα καύσιμα, τα οποία η αντιπολίτευση θεώρησε «ψίχουλα», προκάλεσε εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες, καθώς κάποιοι θεώρησαν ότι δεν είναι αρκετά για να πείσουν ότι σχεδιάζονται εκλογές, ενώ άλλοι τα εξέλαβαν ως ενισχυτικά της πρόθεσης για εκλογές σύντομα.

Ωστόσο, το εκλογικό σενάριο του Σεπτεμβρίου θεωρείται «ζωντανό» και ενδεχομένως πλέον πιο πιθανό, όχι μόνο επειδή την εποχή εκείνη θα έχει «κεφαλαιοποιηθεί» η αναμενόμενη καλή πορεία στον τουρισμό, – τουλάχιστον σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις – αλλά και για έναν ακόμα λόγο: εάν πράγματι το Μαξίμου αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και να μειώσει το όριο απόκτησης της αυτοδυναμίας, τότε θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να «ξεχαστεί», να «υποχωρήσει» κάπως η συζήτηση περί ηττοπάθειας, που θα καταλογίσουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Αλλαγή εκλογικού νόμου και σχεδόν αμέσως προσφυγή σε κάλπες σημαίνει φόβος για το εκλογικό αποτέλεσμα» επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί παράγοντες. Οι οποίοι εκτιμούν ότι εάν υπάρξει έως το Πάσχα αλλαγή του εκλογικού νόμου τότε οι κάλπες πάνε για το φθινόπωρο και ίσως και πιο μετά.

Πάντως όλα αυτά είναι υποθέσεις, που θα παραμείνουν έτσι, έως ότου ληφθούν και ανακοινωθούν οι οριστικές πρωθυπουργικές αποφάσεις. Και ίσως κρίσιμο στοιχείο αποδειχθεί το εάν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου αποφασίσει ή όχι την έκδοση ευρωομολόγου για την ενεργειακή και αντιπληθωριστική στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών. Εάν η απόφαση είναι θετική, τότε ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολυτέλεια να περιμένει το χρόνο να κυλήσει κάπως, διαφορετικά θα αναγκαστεί να εξετάσει, ακόμα και εσπευσμένα την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...
Διαφήμιση