Το κύμα ανατιμήσεων φέρνει στους πολίτες απόγνωση και στην ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη τρόμο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τρόμος επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο με φόντο το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα, το ψωμί, τα τρόφιμα, ο καφές κ.α.

Ήδη κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5 ευρώ, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

Από τη μεριά του, και υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παράδειγμα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Εξίσου ανησυχητικά ήταν και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

Παράλληλα, η ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα της πορείας του πληθωρισμού αναμένεται με ιδιαίτερο προβληματισμό. Το ότι ο Αύγουστος θα είναι ο 4ος διαδοχικός μήνας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή -και πιθανότατα με μεγαλύτερο ποσοστό από το +1,4% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Ιούλιο- έχει προεξοφληθεί. Ο προβληματισμός συνίσταται στο κατά πόσο βρισκόμαστε ήδη στην αρχή ενός πολύμηνου κύκλου ανατιμήσεων που θα πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Με δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχασαν εισόδημα μέσα στην πανδημία οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά θα έρθουν να επιτείνουν το πρόβλημα. Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία θα αρχίσουν να επανέρχονται οι υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο αλλά και στις τράπεζες.

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να ετοιμάζει παρεμβασεις προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ανατιμήσεων, με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένονται στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Πληροφορίες από το tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση