Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται μεταξύ πιέσεων και σεναρίων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πίσω από το κρεσέντο της «γαλάζιας» επιθετικότητας προς το ΚΙΝΑΛ που εξελίσσεται ακόμη, η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει ένα ενορχηστρωμένο από το Μαξίμου σχέδιο διχασμού των στελεχών του! Παράλληλα, στο πλαίσιο της πίεσης και από φιλοΝΔ δυνάμεις εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι εκτυλίσσεται μια επίθεση για να καναλιζαριστεί η αντιπολιτευτική ρητορική του ΚΙΝΑΛ σε πιο αντιΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση και από την άλλη (ή σε συνδυασμό) να υπάρξει «πριόνισμα» των επιλογών τακτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόκειται για «γαλάζια» πολιτική συνταγή που, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ, εμπεριέχει έναν αχταρμά στοιχείων, περιλαμβάνοντας τα περί… αφωνίας Ανδρουλάκη και «επιτήδειας ουδετερότητας», σε συνδυασμό με αιτιάσεις για εναγκαλισμούς του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαρροές εξ Εσπερίας

Στο μάτι του κυκλώνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στη δίνη του, εκ του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης. Στο βάθος ίπτανται σενάρια επί σεναρίων για εκλογικές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν την προοπτική «οικουμενικής» ή κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Πρόσφατα εξ Εσπερίας φτάνουν διαρροές για εξέταση μετεκλογικών «λύσεων» αλά ιταλικά αν υπάρξει κρίση σταθερότητας του πολιτικού συστήματος σαν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών όπως του Ντράγκι ή αλά γκρεκ, όπως του 2011-12.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν με σκεπτικισμό όλα αυτά, θεωρώντας ότι εκπορεύονται από κύκλους που ενδεχομένως πουλάνε σενάρια στον αέρα για να ψωνίζουν αντιδράσεις.

Πάντως η σειρά των γεγονότων και οι πρωταγωνιστές της στρατηγικής της έντασης που έχει υιοθετήσει κατά του ΚΙΝΑΛ η ΝΔ ανακατεύονται με πολιτικούς και εκλογικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανοίγει στη Βουλή θέμα πολιτικών προσώπων που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση Novartis, υπερασπιζόμενος μόνο τα στελέχη της ΝΔ. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος ανακατεύει την τράπουλα κατηγορώντας τον ότι με κομματικό κριτήριο δεν αναφέρθηκε ως όφειλε θεσμικά και σε όσους κατηγορήθηκαν και ήταν προσκείμενοι στο ΚΙΝΑΛ. Εδωσε όμως και τη σκυτάλη για σχόλια κατά του Ν. Ανδρουλάκη επειδή δεν καλύπτει ως επικεφαλής τα δικά του στελέχη.

Την ευκαιρία άρπαξε ο Σπύρος Καρανικόλας, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναφέρθηκε μέσω Twitter –με θαυμασμό μάλιστα– στον Κυρ. Μητσοτάκη που υπερασπίζεται τα στελέχη του και μίλησε δηκτικά για ανεξήγητη σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Από το επιτελείο Ανδρουλάκη θεωρούν ότι «ο Σπ. Καρανικόλας βιάστηκε» – λίγο αργότερα ήρθε αναλυτική δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Ευάγγ. Βενιζέλος παρεμβαίνει. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που τόνιζε ότι στις παρεμβάσεις του δεν μιλά εξ ονόματος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ή με στενή κομματική οπτική. «Αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως ένα ρόλο ευρύτερο» έλεγε αρχές Γενάρη (συνέντευξη στην ΕΡΤ). Ηδη από τότε ξεκαθάριζε ότι δεν τον απασχολεί να είναι μέλος της Βουλής ή υποψήφιος ενός κόμματος.

Ολα αυτά δίνουν την ευχέρεια κάθε φορά που παρεμβαίνει να θεωρείται ως μέρος ενός ευρύτερου κύκλου που μετέχει σε συζητήσεις για το μέλλον της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων, υπαρξιακού (και ενδεχομένως εκλογικού) χαρακτήρα. Από σενάρια που τον θέλουν να προτείνεται για πρόεδρος της Δημοκρατίας (ανάλογα με τους συσχετισμούς αργότερα) έως τα σενάρια για τη συμβολή του στην προοπτική μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή όποιας άλλης.

Δεν συζητάει καν

Η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει καν σε συζήτηση για τα όποια σενάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ πορεύεται με το δικό του αξιακό φορτίο και με προτάσεις για τη χώρα, για να ξαναγίνει κόμμα-πρωταγωνιστής. Ομως οι καλές σχέσεις του Ν. Ανδρουλάκη με τον Ευάγγ. Βενιζέλο αποτέλεσαν πεδίο σχολιασμού, αν και όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχουν υπάρξει θεσμικά συναντήσεις μεταξύ των δύο.

Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία έγινε συνάντηση Ανδρουλάκη και Γιάννη Στουρνάρα, του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηταν προγραμματισμένη από καιρό, λένε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Οι συνομιλίες τους συνέπεσαν και με την αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Βενιζέλου και με τις διαρροές σεναρίων από Βρυξέλλες που είχαν στο επίκεντρο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μια εκδοχή που ασπάζονται στελέχη πιο δεξιόστροφα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η επίθεση της ΝΔ για «ισαποστακισμό και πολακισμό» βλάπτει το ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να αποσπάσει από την Πειραιώς κεντρώα στελέχη της. Πάντως, όπως έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη, η τακτική της ΝΔ δεν κακοπέφτει στο Κίνημα Αλλαγής. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν επικοινωνιακό τραμπολίνο που εκτοξεύει τη Χαριλάου Τρικούπη στη φαντασιακή στρατόσφαιρα ενός δικομματισμού «γαλαζοπράσινου», που αφήνει εκτός… νυμφώνος τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η επίθεση της ΝΔ κορυφώθηκε με τις αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή για τον Ν. Ανδρουλάκη περί στρατηγικής της ομηρικής ωραίας Ελένης, οι οποίες, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, επιδιώκουν να σύρουν τους πάντες στη ρητορική του τενάγους.

*Της Παναγιώτας Μπίτσικα στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση