Τι σημαίνει ειρήνη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ουκρανική κρίση δεν προέκυψε χθες. Οι μεγαλορωσικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του Πούτιν εκδηλώνονται ως απάντηση στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί εντυπωσιακά προς τη Ρωσία. Έχει ενσωματώσει όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πλην της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα, έχει στείλει στρατεύματα και κάνει συνεχώς ασκήσεις.

Ειρήνη λοιπόν σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, να αποσυρθεί η Ρωσία από την Ουκρανία. Και, δεύτερον, να αποσυρθεί το ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ο μεγάλος χαμένος σε κάθε σενάριο της κρίσης. Είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία. Η κρίση επιβραδύνει την ανάπτυξή της, την αποδυναμώνει απέναντι στους οικονομικούς της ανταγωνιστές και αυξάνει τα βάρη της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Και ο Μπάιντεν θα είναι πολύ ευχαριστημένος με μια τέτοια εξέλιξη.

Η Ευρώπη λοιπόν θα έπρεπε κανονικά να είναι ο πρώτος που επιδιώκει μια καθαρή διέξοδο προς την ειρήνη, με απόσυρση των Ρώσων και του ΝΑΤΟ από τα κρίσιμα μέτωπα. Αλλά δεν θα το κάνει γιατί δεν ξέρει τον τρόπο. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη και το έχει αποδείξει επανειλημμένα.

Αυτό που δεν θα κάνει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να το κάνουν οι λαοί της. Να απαιτήσουν άμεση αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ανταγωνισμών, ειρήνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια για όλο τον κόσμο.

*Το κύριο άρθρο στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” του Σαββάτου

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση